(video) Mega test cu 20 de maşini electrice! Care şi ce autonomie reală arată în condiţii de iarnă

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Federația Norvegiană de Automobilism (NAF) a testat autonomia și timpul de încărcare în condiţii de iarnă a unei serii de maşini electrice populare. În test au participat 20 de modele care au fost conduse până când s-au oprit complet și s-au deconectat, pentru a le fi măsurată astfel autonomia reală-reală.

Organizatorii au ajuns şi la câteva concluzii importante. Pe timp de iarnă, la temperaturi sub zero grade Celsius:

  • Maşinile electrice nu se opresc brusc atunci când rămân fără putere. Șoferii primesc mai multe avertismente și mai pot conduce cu viteză infimă până la “ultima suflare”.
  • În medie, electromobilele pierd circa 20% din autonomia totală declarată dacă sunt exploatate în climat rece.
  • Electromobilele se încarcă mai lent la temperaturi reci.
  • Vehiculele electrice sunt din ce în ce mai populare. Autonomia este încă un factor important atunci când alegeți un EV, dar cea publicitară nu este neapărat cea pe care o veţi obține în viața reală.

Faptul că electromobilele suferă o oarecare pierdere în autonomie la temperaturi mai reci nu este o noutate, însă cei de la NAF a vrut să măsoare cât de mult afectează climatul mai friguros și zăpada, consumul și timpul de încărcare.

Consumul de energie şi autonomia maşinilor electrice vândute pe piața europeană sunt determinate de un ciclu de testare numit World Light Vehicle Test Procedure (WLTP). Procedura WLTP este utilizată pentru omologarea tuturor autovehiculelor și este parțial efectuată într-un laborator. În plus, mașinile sunt testate pe o porțiune de 23 de kilometri şi doar la temperaturi de vară! Ca și în cazul tuturor ciclurilor de testare, WLTP este doar o indicație a autonomiei și consumului. Ceea ce experimentează proprietarii pe drumuri în viaţa reală este cu totul altceva, notează NAF.

Despre test

NAF a colectat 20 dintre cele mai vândute modele de mașini electrice care pot fi cumpărate de la dealerii norvegieni începând cu ianuarie 2020. Testul s-a concentrat pe autonomie, consum și timp de încărcare doar. Pentru a evalua în mod egal toate mașinile nu s-a efectuat preîncălzirea cabinei sau bateriei. Toate mașinile au rulat pe același traseu în aceeași zi, cu un stil similar de conducere și setări de climatizare identice.

Traseul a fost compus din itinerare urbane, autostrăzi şi drumuri de ţară, viteza variind de la 60 la 110 km/h. Toate mașinile au întâmpinat doar o singură urcare în rampă când au avut de parcurs un drum de munte. Maşinile care au reuşit să arate o autonomie mai mare au rulat pe două drumuri montane în rampă.

NAF notează că mașinile vândute în Norvegia ar putea fi diferite de cele realizate pe alte piețe europene. Unele mașini sunt vândute cu echipamente pentru condiţii de iarnă cum ar fi: pompă de căldură, izolare a bateriei şi sistem de preîncălzire a habitaclului. Preîncălzirea nu a fost utilizată în acest test, iar alte diferențe de echipament pot afecta autonomia.

Pierderi medii de 18.5%

Electromobilele au pierdut în medie 18.5 la sută din autonomia lor în comparație cu datele procedurii WLTP.

Modelul Hyundai KONA s-a apropiat cel mai mult de autonomia declarată în ciclu WLTP, cu o abatere de doar 9 la sută comparativ cu WLTP. KONA este numită mașina cu cea mai mare autonomie reală din gama de electromobile cu preţuri relativ reduse și are o viteză de încărcare decentă.

Modelul Opel Ampera-e a putut demonstra în aceste condiţii doar 70% din autonomia declarată de producător (WLTP). NAF notează că mașina are încă o autonomie bună care satisface cele mai multe nevoi, însă combinația dintre un preț ridicat și un pachet de baterii care se încarcă doar cu maximum 50 kW o face să pară “învechită” pe piața de electromobile de astăzi.

Modelul Tesla Model S Long Range are cea mai mare autonomie declarată în ciclu WLTP de pe piață, din prezent. În testul din viață reală Model S a fost maşina care a şi ajuns cel mai departe. Veteranul Tesla are a doua cea mai mare abatere în comparație cu ciclul WLTP din acest test și a arătat doar 74 la sută din autonomia declarată. De remarcat este faptul că Model S, la sfârșitul testului, a rulat în condiții de conducere mai dificile decât celelalte modele. Ultimii kilometri au fost conduși pe zăpadă relativ adâncă și proaspătă, care crește sever consumul.

Se vor opri brusc? 

Contrar convingerilor populare, electromobilele nu se opresc doar brusc atunci când rămân fără energie în baterii. Testul a demonstrat că toate EV-urile oferă o mulțime de avertismente înainte de a rămâne fără putere și proprietarii îşi pot menţine confortul şi viteza de conducere chiar și după primul avertisment.

Testul a mai arătat că majoritatea electromobilelor îşi mențin viteza până în ultimii câțiva kilometri. Apoi, șoferii de teste au înregistrat o pierdere de accelerație și o limită a vitezei maxime. În plus, în unele mașini încălzirea se oprește automat!

Pont de la NAF: Un fapt interesant care se merită de știut este că, dacă rămâneți complet fără putere, puteți conduce încă câțiva kilometri. Pur și simplu închideți mașina (poate varia de la model la model) și lăsați-o pentru o perioadă scurtă de timp, poate o jumătate de oră sau o oră, și veți avea suficientă putere pentru a o conduce din nou chiar și câțiva kilometri în plus. Acest lucru este extrem de practic dacă se întâmplă să vă opriți la doar câteva sute de metri de o stație de încărcare sau de casă!

Încărcare rapidă complicată

De asemenea, echipa de testare a măsurat încărcarea rapidă, concentrându-se pe efect și timp. S-a constatat că încărcarea rapidă, cunoscută şi sub termenul de “fast charging”, cu încărcătoarele de pe drumuri, nu este neapărat directă (DC). Viteza de încărcare, adică câți kilowaţi (putere) poate suporta/opera bateria, depinde de mulți factori, precum starea de încărcare, temperatura bateriei și temperatura exterioară.

Testul de încărcare a fost făcut după ce s-a condus pe autostradă timp de cel puțin două ore, pentru a se asigura faptul că bateria era caldă. Mașinile au fost conduse direct către stația de încărcare, fără a sta în așteptare la coadă. Toate mașinile au fost încărcate de la mai puțin de 10 la sută până la minim 80 la sută.

Testul concluzionează că, chiar dacă faceți totul bine și, totuși, poate fi dificil să încălziți bateria înainte de a o încărca în timpul iernii, prin urmare, aceasta va fi încărcată mai lent decât se promovează de producător. Recomandarea NAF este de a conduce maşina electrică câteva ore înainte de a o încărca – bateria va fi caldă şi încărcarea se va desfăşura mai rapid.

80% în doar 27 de minute

Toate vehiculele electrice se încarcă diferit. Se face referire la curbele de încărcare pentru a ilustra modul în care se vor încărca mașinile. Cel mai important factor de ştiut pentru consumatori este faptul că, deși o mașină este promovată în publicitate cu un anumit efect cert (kW), nu înseamnă că bateria se încarcă cu acest efect tot timpul.  Majoritatea mașinilor au nevoie de un timp de acumulare pentru a atinge efectul maxim, înainte de a-l scădea lent până la starea de încărcare de 80%.

Modelul Audi e-tron 55 quattro are cea mai rapidă viteză de încărcare de pe piață. S-a încărcat până la 80% în doar 27 de minute și a deţinut o curbă de încărcare constantă la un nivel foarte ridicat pe toată durata testului.

Modelul Tesla Model 3 se află în propria sa ligă când vine vorba de încărcare. S-a atins aproape 200 kW printr-o stație de încărcare a rețelei IONITY, respectiv a durat 35 de minute pentru a se atinge 80%. Având în vedere consumul redus al lui Model 3, acesta este unul dintre electromobilele care vă permite să călătoriți pe distanțe lungi cel mai rapid.

(video) Test Drive: Tesla Model 3 Long Range – cu autopilotul prin Moldova

La polul opus la testul de încărcare se găsesc potrivit NAF modelele Opel Ampera-e și Renault ZOE. Ambele mașini au pachete de baterii mari, dar suportă o capacitate de încărcare de până la 50 kW doar. De fapt, Renault ZOE gestionează doar 40 kW, și abia asta. Aceasta înseamnă că încărcarea completă a bateriei de la o stație de încărcare rapidă devine o problemă care consumă mult timp.

Mașinile sunt grupate mai jos în funcție de puterea de încărcare şi efectul, cele care se pot încărca cu maxim 50 kW și cele care se pot încărca cu peste 50 kW. Graficele de mai jos arată efectul atins în timpul testului și cât a durat să se încarce până la 80 la sută.

Testele individuale ale fiecărei mașini pot fi găsite AICI (spre final de pagină, în norvegiană). Faceți clic pe modelul de mașină pentru a găsi informații detaliate despre fiecare electromobil din test. Puteţi utiliza Google Translate pentru a citi mai uşor în limba română.

Detalii pe scurt:

  • Volkswagen e-Golf are o baterie cu o capacitate de 35.8 kWh şi o autonomie în ciclu WLTP de 222 km, măsurată pe exemplarul de test (231 km e autonomia WLTP declarată oficial);
    • A fost condus pe o distanţă totală de 198.1 km în testul NAF (până s-a descărcat complet); A indicat o autonomie de 0 km (indicator baterie goală) după ce a parcurs distanţa de 194.7 kilometri, după care a mai rulat 3.4 km până “a murit”;
    • În testul de încărcare a fost nevoie de 40 minute pentru a încărca bateria de la 4 la 83 la sută (maşina are încărcător cu conector CCS, timpul oficial declarat pentru încărcare 0-80% este de 45 minute).
  • Volkswagen e-up! are o baterie cu o capacitate de 36.8 kWh şi o autonomie în ciclu WLTP de 251 km, măsurată pe exemplarul de test (260 km e autonomia WLTP declarată oficial);
    • A fost condus pe o distanţă totală de 226 km în testul NAF (până s-a descărcat complet); A indicat o autonomie de 0 km (indicator baterie goală) după ce a parcurs distanţa de 216 kilometri, iar după o pauză a mai putut rula circa 8 km potrivit indicaţiilor de pe bord;
    • În testul de încărcare a fost nevoie de 60 minute pentru a încărca bateria de la 8 la 79 la sută (maşina are încărcător cu conector CCS, timpul oficial declarat pentru încărcare 0-80% este de 60 minute).
  • Skoda CITIGOe iV are o baterie cu o capacitate de 36.8 kWh şi o autonomie în ciclu WLTP de 258 km, măsurată pe exemplarul de test (260 km e autonomia WLTP declarată oficial);
    • A fost condus pe o distanţă totală de 220 km în testul NAF (până s-a descărcat complet); A indicat o autonomie de 0 km (indicator baterie goală) după ce a parcurs distanţa de 218.3 kilometri, după care încă 1.7 km până s-a oprit complet;
    • În testul de încărcare a fost nevoie de 55 minute pentru a încărca bateria de la 7 la 80 la sută (maşina are încărcător cu conector CCS, timpul oficial declarat pentru încărcare 0-80% este de 60 minute).
  • SEAT Mii electric are o baterie cu o capacitate de 36.8 kWh şi o autonomie în ciclu WLTP de 258 km, măsurată pe exemplarul de test (260 km e autonomia WLTP declarată oficial);
    • A fost condus pe o distanţă totală de 226.6 km în testul NAF (până s-a descărcat complet); A indicat o autonomie de 0 km (indicator baterie goală) după ce a parcurs distanţa de 216.6 kilometri, iar după o pauză a mai putut rula circa 2 km potrivit indicaţiilor de pe bord;
    • În testul de încărcare a fost nevoie de 55 minute pentru a încărca bateria de la 9 la 80 la sută (maşina are încărcător cu conector CCS, timpul oficial declarat pentru încărcare 0-80% este de 60 minute).
  • Nissan LEAF 40 kW are o baterie cu o capacitate de 40 kWh (270 km e autonomia WLTP declarată oficial); A fost condus pe o distanţă totală de 208.9 km în testul NAF (până s-a descărcat complet);
    • A indicat o autonomie de 0 km (indicator baterie goală) după ce a parcurs distanţa de 200.1 kilometri, după care încă 8 km până s-a oprit complet;
    • În testul de încărcare a fost nevoie de 40 minute pentru a încărca bateria de la 9 la 79 la sută (maşina are încărcător cu conector CHAdeMO, timpul oficial declarat pentru încărcare 0-80% este de 60 minute).
  • Nissan LEAF e+ 62 kW are o baterie cu o capacitate de 62 kWh (385 km e autonomia WLTP declarată oficial); A fost condus pe o distanţă totală de 298.7 km în testul NAF (până s-a descărcat complet);
    • A indicat o autonomie de 0 km (indicator baterie goală) după ce a parcurs distanţa de 284 kilometri, după care încă aproximativ 14 km până s-a oprit complet;
    • În testul de încărcare a fost nevoie de 70 minute pentru a încărca bateria de la 8 la 82 la sută (maşina are încărcător cu conector CHAdeMO, timpul oficial declarat pentru încărcare 0-80% este de 90 minute).
  • Hyundai KONA electric are o baterie cu o capacitate de 67.1 kWh (449 km e autonomia WLTP declarată oficial);
    • A fost condus pe o distanţă totală de 404.4 km în testul NAF (până s-a descărcat complet); A indicat o autonomie de 0 km (indicator baterie goală) după ce a parcurs distanţa de 397.4 kilometri, după care încă 7 km până s-a oprit complet;
    • În testul de încărcare a fost nevoie de 55 minute pentru a încărca bateria de la 9 la 80 la sută (maşina are încărcător cu conector CCS, timpul oficial declarat pentru încărcare 0-80% este de 54 minute).
  • Hyundai IONIQ electric are o baterie cu o capacitate de 38.3 kWh (311 km e autonomia WLTP declarată oficial);
    • A fost condus pe o distanţă totală de 279.3 km în testul NAF (până s-a descărcat complet); A indicat o autonomie de 0 km (indicator baterie goală) după ce a parcurs distanţa de 268 kilometri, după care încă 11 km până s-a oprit complet;
    • În testul de încărcare a fost nevoie de 65 minute pentru a încărca bateria de la 8 la 82 la sută (maşina are încărcător cu conector CCS, timpul oficial declarat pentru încărcare 0-80% este de 54 minute).
  • Renault ZOE Z.E. 50 are o baterie cu o capacitate de 55 kWh şi o autonomie în ciclu WLTP de 380 km, măsurată pe exemplarul de test (395 km e autonomia WLTP declarată oficial);
    • A fost condus pe o distanţă totală de 316.3 km în testul NAF (până s-a descărcat complet); A indicat o autonomie de 0 km (indicator baterie goală) după ce a parcurs distanţa de 286.8 kilometri, însă după asta a mai rulat aproximativ 30 km (cu acceleraţie slabă şi viteză maximă limitată la 70 km/h);
    • În testul de încărcare a fost nevoie de 60 minute pentru a încărca bateria de la 2 la 80 la sută (maşina are încărcător cu conector CCS, timpul oficial declarat pentru încărcare 0-80% este de 65 minute).
  • Audi e-tron 50 quattro are o baterie cu o capacitate de 71 kWh şi o autonomie în ciclu WLTP de 299 km, măsurată pe exemplarul de test (332 km e autonomia WLTP declarată oficial);
    • A fost condus pe o distanţă totală de 259 km în testul NAF (până s-a descărcat complet); A mai parcurs alţi 9-10 km după ce a indicat o autonomie de 0 km (indicator baterie goală);
    • În testul de încărcare a fost nevoie de 30 minute pentru a încărca bateria de la 6 la 82 la sută (maşina are încărcător cu conector CCS, timpul oficial declarat pentru încărcare 0-80% este de 30 minute).
  • Audi e-tron 55 quattro are o baterie cu o capacitate de 95 kWh şi o autonomie în ciclu WLTP de 398 km, măsurată pe exemplarul de test (431 km e autonomia WLTP declarată oficial);
    • A fost condus pe o distanţă totală de 341 km în testul NAF (până s-a descărcat complet); A mai parcurs alţi 400 metri după ce a indicat o autonomie de 0 km (indicator baterie goală);
    • În testul de încărcare a fost nevoie de 27 minute pentru a încărca bateria de la 8 la 80 la sută (maşina are încărcător cu conector CCS, timpul oficial declarat pentru încărcare 0-80% este de 30 minute).
  • BMW i3 120 Ah are o baterie cu o capacitate de 42.2 kWh (310 km e autonomia WLTP declarată oficial); A fost condus pe o distanţă totală de 245.8 km în testul NAF (până s-a descărcat complet);
    • A indicat o autonomie de 0 km (indicator baterie goală) după ce a parcurs distanţa de 244 kilometri, însă după asta a mai rulat aproximativ 1.8 km (dar s-a ales oprirea la un terminal disponibil pe drum);
    • În testul de încărcare a fost nevoie de 40 minute pentru a încărca bateria de la 9 la 84 la sută (maşina are încărcător cu conector CCS, timpul oficial declarat pentru încărcare 0-80% este de 45 minute).
  • Opel Ampera-e are o baterie cu o capacitate de 60 kWh (423 km e autonomia WLTP declarată oficial); A fost condus pe o distanţă totală de 296.9 km în testul NAF (până s-a descărcat complet);
    • A indicat o autonomie de 0 km (indicator baterie goală) după ce a parcurs distanţa de 244 kilometri şi s-a oprit complet la scurt timp după asta;
    • În testul de încărcare a fost nevoie de 90 minute pentru a încărca bateria de la 2 la 81 la sută (maşina are încărcător cu conector CCS, Opel afirmă că Ampera-e îşi va pompa energie pentru o autonomie de 150 km timp de 30 minute).
  • KIA e-Niro are o baterie cu o capacitate de 64 kWh (455 km e autonomia WLTP declarată oficial);
    • A fost condus pe o distanţă totală de 360.3 km în testul NAF (până s-a descărcat complet); S-a oprit complet când a indicat o autonomie de 3 km rămasă;
    • În testul de încărcare a fost nevoie de 60 minute pentru a încărca bateria de la 7 la 82 la sută (maşina are încărcător cu conector CCS, timpul oficial declarat pentru încărcare 20-80% este de 42 minute).
  • KIA e-Soul are o baterie cu o capacitate de 64 kWh (452 km e autonomia WLTP declarată oficial);
    • A fost condus pe o distanţă totală de 352 km în testul NAF (până s-a descărcat complet); S-a oprit complet când a indicat o autonomie de 2 km rămasă;
    • În testul de încărcare a fost nevoie de 60 minute pentru a încărca bateria de la 8 la 80 la sută (maşina are încărcător cu conector CCS, timpul oficial declarat pentru încărcare 0-80% este de 54 minute). KIA e-Niro și Hyundai KONA electric împărtășesc aproximativ aceeași curbă de încărcare cu e-Soul. După 45-50 de minute efectul scade, astfel încât se merită să te deconectezi de la încărcător dacă plătești pe minut
  • Jaguar I-PACE are o baterie cu o capacitate de 90 kWh şi o autonomie în ciclu WLTP de 436 km, măsurată pe exemplarul de test (470 km e autonomia WLTP declarată oficial);
    • A fost condus pe o distanţă totală de 333.8 km în testul NAF (până s-a descărcat complet); Când a indicat o autonomie de 3 km rămasă, contorul a coborât brusc până la 0 kilometri, apoi mașina a mers încă un kilometru cu viteză lentă până s-a oprit definitiv;
    • În testul de încărcare a fost nevoie de 50 minute pentru a încărca bateria de la 9 la 80 la sută (maşina are încărcător cu conector CCS, timpul oficial declarat pentru încărcare 0-80% este de 40 minute).
  • Mercedes-Benz EQC are o baterie cu o capacitate de 80 kWh şi o autonomie în ciclu WLTP de 404 km, măsurată pe exemplarul de test (417 km e autonomia WLTP declarată oficial);
    • A fost condus pe o distanţă totală de 307 km în testul NAF (până s-a descărcat complet); A indicat o autonomie de 0 km (indicator baterie goală) după ce a parcurs distanţa de 305 kilometri, după care pe o distanţă de încă aproape 4 km puterea motoarelor a început să dispară până s-a oprit complet;
    • În testul de încărcare a fost nevoie de 40 minute pentru a încărca bateria de la 8 la 79 la sută (maşina are încărcător cu conector CCS, timpul oficial declarat pentru încărcare 10-80% este de 40 minute).
  • Tesla Model 3 Long Range are o baterie cu o capacitate de 100 kWh (560 km e autonomia WLTP declarată oficial);
    • A fost condus pe o distanţă totală de 404.4 km în testul NAF (până s-a descărcat complet); A mai parcurs alţi 26.5 km după ce a indicat o autonomie de 0 km (indicator baterie goală);
    • În testul de încărcare a fost nevoie de 35 minute pentru a încărca bateria de la 3 la 82 la sută (maşina are încărcător cu conector CCS, poate încărca energie în baterie cu până la 200 kW, cea mai mare putere înregistrată fiind de 186 kW de la staţie IONITY).
  • Tesla Model X Long Range are o baterie cu o capacitate de 100 kWh (507 km e autonomia WLTP declarată oficial);
    • A fost condus pe o distanţă totală de 416.6 km în testul NAF (până s-a descărcat complet); A mai parcurs alţi peste 18 km după ce a indicat o autonomie de 0 km (indicator baterie goală);
    • În testul de încărcare a fost nevoie de 50 minute pentru a încărca bateria de la 9 la 80 la sută (maşina are încărcător cu conector special pentru staţiile Supercharger, însă şi un adaptor CCS, poate încărca energie în baterie cu până la 150 kW).
  • Tesla Model S Long Range are o baterie cu o capacitate de 100 kWh (610 km e autonomia WLTP declarată oficial);
    • A fost condus pe o distanţă totală de 449.8 km în testul NAF (până s-a descărcat complet); A mai parcurs alţi peste 20 km după ce a indicat o autonomie de 0 km (indicator baterie goală);
    • În testul de încărcare a fost nevoie de 56 minute pentru a încărca bateria de la 8 la 80 la sută (maşina are încărcător cu conector CCS, poate încărca energie în baterie cu până la 150 kW, maxim fiind observat 120 kWh).

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi şi:

(video) Test Drive: Tesla Model 3 Long Range – cu autopilotul prin Moldova

(video) Test Drive: Jaguar I-PACE – viitorul este acum!

(video) Test Drive: Renault ZOE – cu mașina electrică prin Chișinău

(video) Test Drive: Tesla Model X P90D

Cmentariile sunt închise