(video) Premieră mondială: Noul EQC – primul Mercedes-Benz de serie printre electromobile

În 2016, la Salonul Auto de la Paris, Mercedes-Benz a prezentat pentru prima dată primul său produs și un brand tehnologic pentru electromobilitate. Iar acum a sosit momentul şi rezultatul a peste doi ani de muncă: noul EQC este primul vehicul Mercedes-Benz de serie care va fi lansat sub marca EQ.

Cu designul său clar și culorile caracteristice mărcii, este un pionier cu un aspect avangardist printre electromobile, reprezentând în același timp limbajul stilistic Progressive Luxury. În ceea ce privește calitatea, siguranța și confortul, EQC este un Mercedes-Benz printre vehiculele electrice și foarte convingător în suma atributelor sale.

Acestea sunt însoțite de performanțe dinamice datorită a două motoare electrice, câte unul pe fiecare punte. O strategie sofisticată de operare permite atingerea unei autonomii care depăşeşte provizoriu cifra de 450 de km. EQC simbolizează, de asemenea, începutul unei noi ere de mobilitate la Daimler.

https://www.youtube.com/watch?v=1iT3TKHLq90

  • Design

Fiind primul model Mercedes-Benz în cadrul noii mărci de produse și tehnologii EQ, Mercedes-Benz EQC are multe detalii de design și culori tipice ale mărcii. Atât în ​​interior cât și la exterior, EQC întruchipează limbajul Progressive Luxury. Aceasta se datorează combinării unei frumuseți necunoscută anterior, a elementelor digitale cu cele analogice, precum și îmbinării fără întreruperi a designului fizic și intuitiv.

În virtutea proporțiilor sale musculare, EQC este clasificat ca un SUV crossover. Linia extinsă a acoperișului și dispunerea geamurilor cu o talie inferioară și o adâncitură de acoperiș, asemănătoare unui coupe din spate, îl poziționează vizual între un SUV și un SUV coupe.

O trăsătură remarcabilă în față este suprafața mare a panoului negru care acoperă farurile și grila. Pentru prima dată, panoul negru este mărginit de partea superioară de o fibră optică, care face o legătură vizuală între luminile de zi. Noaptea creează o bandă de lumină orizontală aproape neîntreruptă. Carcasele și tuburile interioare ale farurilor standard MULTIBEAM sunt finisate în negru lucios. Contrastul culorilor evidențiază în mod discreționar apartenența modelului la noua familie EQ: dungi albastre pe fundal negru și litere MULTIBEAM în albastru.

Pe anumite piețe, acest design nocturn inconfundabil este completat de o stea centrală iluminată. Această opţiune a fost combinat pentru prima dată cu senzorul radar Active Distance Assist DISTRONIC și funcționează ca o lampă de poziție suplimentară dacă vehiculul a staționat.

Gama de jante unice poate varia la capitolul dimensiuni între 19 şi 21 de inci. Pentru exterior şi interior se mai oferă două linii de echipare şi design: Electric Art şi AMG Line. Se deosebesc prin forma pseudo-grilei a radiatorului, carcasele oglinzilor retrovizoare ce pot fi vopsite în culoarea maşinii, bare de protecţie diferite, jantele, volan, pedale, tapiţerie, covoraşe, inserţii opţionale din fibră de carbon şi altele.

Interiorul de înaltă calitate al EQC reprezintă de asemenea un pionierat în aspectul electro-avangardist. Un exemplu este marginea cu nervuri a panoului de instrumente, care seamănă cu nervurile de răcire ale unui amplificator hi-fi. Panoul de bord este proiectat ca o cabină de pilotaj orientată spre șofer. Arhitectura planşei de bord este asemănătoare cu cea văzută pe noul A-Class, însă se deosebeşte de exemplu prin deflectoarele sistemului de climatizare, care conţin elemente finisate în culoare rose gold.

Panoul de bord şi ecranul sistemului multimedia sunt oferite standard în dimensiuni de 10.25 inci fiecare. Primul poate fi setat în una din cele trei teme: Modern Classic, Sport sau Electric Art. Clienţii vor mai avea acces la o gamă largă de materiale decorative de calitate, un sistem audio Burmester şi unul de iluminare ambientală.

  • Sistem de propulsie şi caracteristici

Fiind primul model Mercedes-Benz care va fi lansat sub noul brand tehnologic EQ, EQC oferă o nouă dezvoltare a sistemului de propulsie cu tracțiune electrică compactă pe fiecare axă. Acestea îi dau noului model caracteristicile unei maşini cu tracțiune integrală.

Pentru a reduce consumul de energie și a crește dinamica, propulsoarele electrice sunt configurate în mod diferit: motorul electric frontal este optimizat pentru cea mai bună eficiență posibilă în intervalul de sarcină mic și mediu, în timp ce cel din spate determină dinamica. Împreună, acestea generează o putere de 408 cai și un cuplu maxim de 760 Nm.

Inginerii Mercedes-Benz au îmbunătățit confortul în ceea ce privește izolarea fonică cu o serie de măsuri. În EQC, pachetele de energie sunt izolate de suporturi din cauciuc în două puncte: unde pachetul de energie se conectează la subcadrele sale și unde subcadrul se conectează la corpul maşinii. Ca urmare, în interiorul noului EQC este o linişte extremă.

Bateria litiu-ion, care are un conținut de energie de 80 kWh (NEDC), alimentează vehiculul. Consumul de energie și autonomia depind în mare măsură de stilul de conducere. EQC sprijină șoferul său cu cinci programe de conducere, fiecare cu diferite caracteristici: COMFORT, ECO, MAX RANGE, SPORT și un program adaptabil individual. În modurile de conducere mai economice, pedala de accelerație cu feedback haptic, care solicită șoferului să economisească energie, joacă un rol important. Șoferul este, de asemenea, capabil să influențeze nivelul de recuperare utilizând așa-numitele palete din spatele volanului.

Sistemul ECO Assist oferă șoferului o asistență comprehensivă atunci când conduce în mod predictiv: prin solicitarea conducătorului, atunci când este necesar, să ia piciorul de pe accelerator, de exemplu, deoarece vehiculul se apropie de o limită de viteză sau prin funcții precum oprirea și controlul specific al recuperării. În acest scop, datele de navigație, recunoașterea indicatoarelor rutiere și informațiile furnizate de asistenții inteligenți de securitate (radar și cameră stereo) sunt legate între ele și procesate.

Date tehnice:

Emisii CO2

0 g/km
Consum estimativ (NEDC)

22.2 kWh/100 km

Autonomie estimativă (NEDC)

peste 450 de km
Sistem de propulsie

două motoare electrice asincrone, sistem de tracţiune integrală

Putere totală generată

408 CP
Cuplu maxim

760 Nm

Viteză maximă

180 km/h (limitată)
Acceleraţie 0-100 km/h

5.1 secunde

Tip baterie

Litiu-ion
Capacitate baterie (NEDC)

80 kWh

Greutate baterie

652 kg
Lungime/lăţime (cu oglinzi)/înălţime

4.761/1.884 (2.096)/1.624 mm

Dimensiune ecartament, faţă/spate

1.625/1.615 mm
Ampatament

2.873 mm

Volum portbagaj (în dependenţă de echipament)

circa 500 l
Greutate/greutate maximă permisă

2.425/2.930 kg

Greutate maximă remorcă tractată

1.800 kg

  • Încărcare

Standard, EQC este echipat cu un încărcător de bord răcit cu apă (OBC) cu o putere de 7.4 kW, ceea ce îl face adecvat pentru încărcarea acasă de la o priză AC (Alternating Current) sau la stațiile de încărcare publice.

Încărcarea cu ajutorul unui Mercedes-Benz Wallbox este de până la de trei ori mai rapidă decât printr-o priză electrică de uz casnic. Este mai rapidă chiar decât regimul DC (Direct Current) – care este standard pentru EQC – de exemplu prin intermediul sistemelor de încărcare combinată (CCS) în Europa și SUA, CHAdeMO în Japonia sau GB/T în China. În funcție de SoC (starea încărcării), EQC poate fi încărcat cu o putere maximă de până la 110 kW la o stație de încărcare corespunzătoare. În aproximativ 40 de minute, bateria poate fi încărcată de la 10 – 80% (date provizorii).

  • Sistem multimedia şi servicii inteligente

EQC este dotat cu sistemul multimedia inovator MBUX,care are numeroase funcții specifice EQ, cum ar fi afișarea autonomiei, starea încărcării și fluxul de energie. Navigarea optimizată EQ, modurile de conducere, timpul de încărcare și timpul de plecare pot fi, de asemenea, controlate și setate prin intermediul MBUX.

Afișajul MBUX are un meniu EQ specială în care sunt grupate numeroase caracteristici EQ. În mod alternativ, utilizatorul poate accesa meniul EQ al sistemului MBUX direct, utilizând o tastă din panoul de control din stânga jos. Datorită recunoașterii limbajului natural, controlul vocal specific EQ ajută șoferul să opereze mai uşor noul EQC.

EQ cu Mercedes me, oferă servicii complete pentru electromobilitatea de azi și de mâine. Cele mai importante servicii și funcții noi ale CEC planificate pentru lansarea pe piață includ:

Controlul climatizării înainte de pornire: Clienţii se pot asigura că interiorul vehiculului este deja la temperatura dorită la plecare. Acesta poate fi programat direct prin intermediul MBUX sau prin intermediul aplicației Mercedes me. Un sistem sofisticat, cu o pompă de căldură și dispozitive de încălzire electrică, pre-climatizează interiorul.

Navigaţia optimizată EQ își bazează întotdeauna calculul pe itinerarul cel mai rapidă, ținând cont de cel mai scurt timp de încărcare. Planificarea rutei reacționează, de asemenea, în mod dinamic la schimbări și poate avea loc atât la bord, cît și offbord, adică la exterior (prin intermediul serviciului Mercedes me App) sau în cadrul vehiculului. Datorită navigației optimizate pentru EQ, clienții Mercedes-Benz pot găsi cu ușurință stații de încărcare, iar Mercedes me Charge le oferă acces convenabil la stațiile de încărcare a numeroși furnizori, de asemenea dincolo de frontierele naționale. În acest caz, clienții beneficiază de o funcție de plată integrată cu un cont simplu.

  • Sisteme de siguranţă pasive şi active

EQC este echipat cu cea mai recentă generație de sisteme de asistență în condus pe care le are Mercedes-Benz de oferit. În pachetul Driving Assistance, acestea includ funcții noi, cum ar fi ajustarea vitezei prin predicție dacă maşina se aproprie de un trafic dificil: atunci când este detectat, Active Distance Assist DISTRONIC reduce viteza la aproximativ 100 km/h ca măsură de precauție. Într-un ambuteiaj pe o autostradă, sistemul de ghidare a benzilor de circulație ține vehiculul în afara centrului pentru a lăsa spațiu pentru serviciile de urgență.

EQC îndeplinește, de asemenea, cele mai înalte cerințe în ceea ce privește siguranța pasivă: în plus față de programul obișnuit și extensiv de crash teste, Mercedes-Benz aplică standarde suplimentare de siguranță, în special la baterii și la toate componentele care transportă curent electric. Aceste standarde depășesc cerințele legale. Structura vehiculului EQC a fost adaptată pentru a se conforma cerințelor speciale ale componentelor electrice și bateriei și este configurată pentru a atinge un nivel de siguranță obișnuit ridicat. De exemplu, un nou subcadru înconjoară componentele de propulsie situate în partea din față și această unitate este susținută de punctele de montare obișnuite.

Protecția mecanică a bateriei: designul de înaltă siguranță începe cu poziția de instalare a bateriei de înaltă tensiune sub podeaua vehiculului. Unitatea de stocare a energiei este înconjurată de un cadru stabil, care poate absorbi energia. Elementele de deformare sunt instalate între cadru și baterie și sunt capabile să absoarbă forțe suplimentare în cazul unui impact lateral sever. Un dispozitiv de protecție a acumulatorului din zona frontală a bateriei poate împiedica perforarea unității de stocare a energiei de obiecte străine.

Protecția electrică a sistemului de înaltă tensiune: experiența vastă a sistemului Mercedes-Benz cu sisteme de acționare de înaltă tensiune a condus la crearea unui concept de siguranță în mai multe trepte, care se pune în aplicare în caz de accident. Sistemul de înaltă tensiune se închide automat, în mod reversibil sau ireversibil, în funcție de gravitatea accidentului. Există, de asemenea, puncte de oprire unde echipele de urgență pot dezactiva manual sistemul de înaltă tensiune.

  • Teste de rezistență în întreaga lume

Până la momentul lansării pe piață, 200 de prototipuri și vehicule pre-serie vor absolvi testele care acoperă mai multe milioane de kilometri parcurşi pe patru continente (Europa, America de Nord, Asia și Africa). Programul de testare cuprinde mai mult de 500 de teste individuale. La fel ca toate vehiculele Mercedes-Benz, EQC trebuie să treacă programul de testare standard. Există, de asemenea, teste speciale pentru propulsorul electric, celula de combustibil și interacțiunea tuturor componentelor sistemului de propulsie.

În acest proces, experții mărcii sunt capabili să se bazeze pe constatările extinse din activitatea lor de testare digitală, folosite pentru a asigura atât capacitatea de construcție a vehiculului, cât și pentru simularea comportamentului la accidente, aerodinamicii și NVH: zgomot, vibrații, duritate.

În plus, există teste intense pe numeroase platforme de testare la Centrul Tehnologic Mercedes-Benz din Sindelfingen. Raportul dintre testele digitale și cele în condiţii reale de exploatare este de aproximativ 35-65%.

  • Producţie şi preţ preliminar

Producția în serie a noului EQC va începe în 2019 la uzina Mercedes-Benz din Bremen. Pregătirile pentru acest lucru sunt deja în plină desfășurare. Noul EQC va fi integrat în producția de serie în curs de desfășurare ca un vehicul complet electric. Se vor folosi cele mai noi tehnologii de producție.

O inovație decisivă este așa-numitul centru de îmbinare a bateriilor unde EQC este supus unei a doua “căsătorii” după instalarea celor două pachete de energie electrică din caroserie. Aici EQC-urile sunt recunoscute ca modele electrice cu ajutorul etichetelor de date atașate la corp și sunt echipate cu o baterie. Corpul maşinii este suspendat de un așa numit purtător C și așezat pe un cadru, iar nişte brațe suport ridică acumulatorul în podeaua autovehiculului.

În paralel cu aceasta, producția de baterii proprii pentru EQC vine în flux la instalația extinsă de baterii din Kamenz (lângă Dresda).

Alături de Bremen, compania de producție chino-germană Beijing Benz Automotive Co. Ltd. (BBAC) se pregătește, de asemenea, pentru începerea producției EQC pentru piața locală din China.

Preţul estimativ al maşinii va fi în jurul a 70.000 de euro (cam cât costă un GLE Coupe) şi drept concurenţi direcţi îi va avea pe Tesla Model X, Jagur I-PACE şi Audi e-tron.

Evenimentul de prezentare în reluare:

Primul review complet:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/