(video) Premieră mondială: Noile Audi Q6 e-tron și SQ6 e-tron

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Audi Q6 e-tron debutează drept primul model de producție pe baza Premium Platform Electric (PPE). Aceeași platformă este utilizată și de noul Porsche Macan electric, căci cele două companii au făcut echipă pentru a o crea.

Caracteristici cheie:

Design tipic Audi SUV

  • Noul Audi Q6 e-tron este poziționat în segmentul premium de dimensiuni medii. Măsoară 4.771 x 1.993 x 1.648 x 2.899 mm în lungime, lățime, înălțime și ampatament. Are să ofere maximum cinci locuri pentru pasageri și spațiu pentru bagaje.
    • Pentru o comparație, este mai mare pe toate fronturile decât cel mai nou Skoda Kodiaq (4.758 x 1.864 x 1.659 x 2.791 mm).
    • Iar cel mai nou Audi Q5 este mai scurt cu 89 mm, mai îngust cu 72 mm, mai înalt cu 14 mm și are un ampatament de 2.819 mm.
  • Întruchipează limbajul de design mai dezvoltat, dar specific modelelor electrice e-tron. Formele caroseriei sunt la maximum rotunjite pentru a nu pune obstacole în calea aerului. Precum am văzut la noul Porsche Macan, blocurile optice frontale sunt poziționate pe două nivele.
  • Are un coeficient aerodinamic de 0.28 cw. Măsurile aerodinamice includ elemente de blocare optimizate, AirCurtains, admisie de aer de răcire controlabilă, un dedesub complet plat care este conectat cu un difuzor larg, lame aerodinamice pe jante (opțional).
  • Ambele versiuni au o greutate de 2.350 kg fără șofer. Jantele de bază sunt de 18 inchi.

Cu noul Q6 e-tron, Audi nu numai că începe un nou capitol în mobilitatea electrică, ci și într-o parte importantă a ADN-ului Audi: tehnologia de iluminat.

  • Modelul are să ofere prima semnătură luminoasă digitală activă din lume! Ce înseamnă asta?
    • Un modul software într-unul dintre cele cinci computere de domeniu face posibilă această formă de semnătură luminoasă.
    • În cazul stopurilor OLED digitale de a doua generație, cele șase panouri OLED cu un total de 360 ​​de segmente generează o nouă imagine la fiecare zece milisecunde folosind un algoritm special dezvoltat.
    • În față, semnătura luminoasă digitală activă este aplicată în luminile de zi din partea superioară. Este creată prin interacțiunea algoritmului cu 12 segmente care se estompează în sus și în jos.
    • Segmentele individuale de lumină interacționează în așa fel încât intensitatea luminoasă totală a semnăturii luminoase să nu varieze.
    • Cu cea de-a doua generație de stopuri digitale OLED, pentru prima dată, acestea pot comunica cu împrejurimile vehiculului într-o manieră direcționată (Car‑to‑X).
    • Audi a dus, de asemenea, funcțiile de siguranță la un nou nivel. Sistemul de detectare a proximității deja cunoscut de la alte modele Audi a fost extins pe noul Q6 e-tron pentru a include lumina de comunicare. Acesta avertizează pe ceilalți utilizatori ai drumului despre locurile în care s-au întâmplat accidente sau defecțiuni. Pe lângă grafica obișnuită a stopurilor, lumina de comunicare afișează o semnătură specifică a luminii statice, cu simboluri de avertizare integrate.
    • Una dintr-un total de opt semnături luminoase digitale pot fi selectate pentru luminile de zi și stopuri.

O nouă filozofie de design intră în producția de serie cu Q6 e-tron

  • Afișajul panoramic Audi MMI și afișajul pentru pasager MMI formează un așa-numit Digital Stage.
    • Ecranul panoramic subțire, OLED, constă din cockpitul virtual Audi de 11.9 inchi și afișajul tactil central MMI de 14.5 inchi. Iluminarea ambientală face ca afișajul curbat să pară că plutește noaptea și creează un cadru potrivit.
    • Monitorul dedicat pasagerului are 10.9 inchi și Active Privacy Mode, care împiedică distragerea atenției șoferului în timpul deplasării. Pe le se poate reda și conținut video în timpul deplasării.
    • Un opțional Augmented Reality Head-Up Display reflectă un plan mare de imagine înclinat peste parbriz către șofer și arată informații relevante precum viteza, semnele de circulație, asistența și simbolurile de navigație. Creează impresia că elementele afișate plutesc până la 200 de metri. Câmpul vizual corespunde unei diagonale de aproximativ 88 de inchi văzută din poziția șoferului.
    • Asistentul vocal cu autoînvățare Audi, Audi Assistant, poate fi folosit pentru a controla numeroase funcții ale vehiculului. Asistentul digital cu suport AI este profund integrat în vehicul și, pentru prima dată, este afișat folosind un avatar pe monitorul central și head-up display. Noul asistent vocal înțelege peste 800 de comenzi vocale.
  • Noul sistem de infotainment folosește pentru prima dată Android Automotive OS ca sistem de operare. Conținutul este întotdeauna actualizat datorită actualizărilor OTA. Cele mai recente servicii Audi connect și planificatorul de rute e-tron, incluse standard, sunt, prin urmare, mereu la zi. Aplicații precum YouTube sunt disponibile prin intermediul magazinului pentru aplicații, care este integrat direct în MMI și nu necesită un smartphone. Magazinul este în continuă extindere, iar portofoliul de aplicații este specific pieței.

Interior practic, luxos și modern

  • Un „Softwrap” se extinde de la uși pe întregul cockpit până la consola centrală, creând o senzație de spațiu omogenă și învăluitoare. Aceleași culori și materiale de înaltă calitate, dintre care unele sunt reciclate, se regăsesc și pe scaune.
  • Portbagajul oferă 526 de litri și volumul poate crește până la 1.529 litri. Scaunele din spate pot fi rabatate separat (40:20:40). Alți 64 de litri sunt disponibili sub capota frontală.
  • Poate exista la bord un sistem audio Bang & Olufsen Premium cu 20 de difuzoare și o putere de 830 de wați. Patru dintre acestea sunt integrate în tetierele scaunelor frontale, permițând pentru prima dată zonele sonore la un Audi.
  • Lumina de interacțiune dinamică (IAL) oferă o varietate de funcții de comunicare și sprijină astfel interacțiunea mașinii cu ocupanții. Se întinde pe interior și cockpit ca un arc larg.

E3 1.2 – arhitectură electronică de înaltă performanță și orientată spre viitor

  • Pe lângă platforma PPE de 800V, modelul mai dispune de noua arhitectură electronică E3 1.2 – End-to-End Electronic Architecture. În timpul dezvoltării sale, obiectivul primordial a fost de a crea un cadru standardizat, pregătit pentru viitor. Arhitectura orientată spre funcții se bazează pe o nouă structură de computer de domeniu. În total, cinci computere de înaltă performanță (High-Performance Computing Platform, HCP) controlează toate funcțiile vehiculului – de la funcții de infotainment și conducere până la conducerea semi-automatizată în etapele evolutive ulterioare.
  • Cea mai puternică arhitectură electronică de până acum în ceea ce privește puterea de calcul este orientată în mod constant către cerințele clienților. Un accent al dezvoltării a fost pe rețeaua de înaltă performanță și sigură a computerelor de domeniu, unităților de control, senzorilor și actuatoarelor pentru a stăpâni sisteme mai complexe și a menține modularitatea. În plus, E3 1.2 se caracterizează printr-o conexiune backend de înaltă performanță și fără întreruperi pentru aplicațiile de date Car-to-X și funcții offboard intensive din punct de vedere al calculului.
  • Debutează pe Audi Q6 e-tron, dar e concepută pentru a fi utilizată pe toate modelele și formează baza pentru inovațiile viitoare.

Motoare, autonomie și performanță de încărcare impresionante

  • La momentul lansării vor fi disponibile două oferte AWD. Ulterior, în funcție de piață, vor fi disponibile modele cu tracțiune spate. În timp ce un model va fi proiectat pentru eficiență și autonomie, celălalt va marca intrarea în seria Q6 e-tron.
    • Se utilizează un ASM (motor asincron) pe puntea din față și un PSM (motor sincron cu magnet permanent) pe puntea spate, cu lungimi diferite, dar aceleași diametre
    • Noul Audi Q6 e-tron quattro va propune 285 kW (387 CP) din două electromotoare. Este capabil de 0-100 km/h în 5.9 secunde. Viteza maximă e limitată la 210 km/h. Curios este că modelul în specificație americană va propune peste 428 de cai sau chiar 462 cu Launch Control (0-97 km/h în 5.0 secunde).
    • Audi SQ6 e-tron – până la 380 kW (517 CP) cu Launch Control. Este capabil de 0-100 km/h în 4.3 secunde. Viteza maximă e limitată la 230 km/h.
    • Pot tracta până la 2.400 kg.
    • Optimizarea întregului sistem are ca rezultat o transmisie cu 30% mai eficientă în comparație cu prima generație de modele Audi e-tron.

O baterie litiu-ion nou dezvoltată

  • Constă din 12 module și 180 de celule prismatice, are o capacitate brută de 100 kWh (94.9 netă). Asigură o autonomie de până la 625 km (WLTP).
    • Datorită tehnologiei de 800 de volți și unei capacități maxime de încărcare de 270 kW, până la 255 km pot fi reîncărcați în doar zece minute. Iar de la 10 la 80% se poate reîncărca în aproape 21 de minute.
    • Încărcarea AC cu până la 11 kW este posibilă la încărcătoarele standard casnice. În viitor va fi posibilă deblocarea unei puteri de 22 kW.
    • O versiune entry-level a bateriei cu 10 module și 150 de celule oferă o capacitate brută de stocare de 83 kWh. Va fi disponibilă după lansarea pe piață
  • Echipat cu Plug & Charge, vehiculul se autorizează la stațiile de încărcare compatibile atunci când cablul de încărcare este conectat și începe procesul de încărcare. Încărcarea este, de asemenea, complet automată.
    • Dacă o stație de încărcare funcționează cu tehnologie de 400 V, Audi Q6 e-tron poate activa, pentru prima dată ceea ce se numește bank charging. Bateria de 800 V este împărțită automat în două baterii cu o tensiune egală, care pot fi apoi încărcate în paralel cu până la 135 kW. În funcție de starea de încărcare, ambele jumătăți ale bateriei sunt mai întâi egalizate și apoi încărcate simultan.

  • O componentă importantă în creșterea eficienței și, prin urmare, a autonomiei este sistemul avansat de recuperare. Aproximativ 95% din toate procesele zilnice de frânare pot fi gestionate de acest sistem. Audi Q6 e-tron poate recupera energie cu o putere de până la 220 kW.

Dinamica de condus reglată cu precizie datorită noilor sisteme de direcție și distribuție a cuplului

  • Majoritatea sistemelor și componentelor care alcătuiesc șasiul mașinii sunt nou dezvoltate. Dinamica de conducere a lui Q6 e-tron este influențată semnificativ de puntea frontală parțial reproiectată.
  • Pentru prima dată la un model Audi, brațele de control sunt poziționate în fața brațelor de suspensie. Acest lucru are ca rezultat, mai ales, avantajele poziționării pachetului de baterii. Componentele nou dezvoltate conduc la proprietăți cinematice îmbunătățite.
  • Bara direcției este acum fixată pe un cadru secundar. Cinematica rafinată a osiilor oferă o dinamică de condus semnificativ crescută. Noua punte față îmbunătățește și comportamentul direcției. Acest lucru face ca vehiculul să se simtă semnificativ mai agil.
  • Distribuția cuplului este orientată mai mult spre spate, ca parte a unui sistem de tracțiune integrală foarte variabilă. Dimensiunile diferite ale motoarelor electrice de pe osii permit distribuția cuplului în spate chiar și la sarcină maximă. Pentru a completa distribuția greutății în spate, precum și pentru a asigura și mai multă aderență și dinamică de condus, anvelopele posterioare sunt mai late decât cele frontale.
  • Utilizat pentru prima dată la Audi: suspensia standard include Frequency Selective Damping pentru un confort sporit de rulare. O suspensie pneumatică adaptivă este disponibilă opțional, dar vine standard pe SQ6 e-tron și are un reglaj mai sportiv.

Întotdeauna gata să asiste – sistemele de asistență pentru șofer

  • O nouă caracteristică pentru Q6 e-tron este adaptive driving assistant plus. Nu numai că ajută la accelerare, la menținerea vitezei, la păstrarea distanței și a ghidării benzii, dar folosește și date de la hărți de înaltă rezoluție și date de la alte vehicule agregate în cloud pentru a îmbunătăți manevrabilitatea.
  • SUV-ul folosește senzori radar, camera frontală și senzori ultrasonici pentru ghidare, ușor de utilizat. Vehiculul folosește și informațiile colectate pentru a crea o rută virtuală și o urmează în mod sigur și cât mai confortabil posibil pe toată gama de viteză și în ambuteiaje.
  • Asistența la parcare cu spatele, controlul vitezei de croazieră, avertizarea de părăsire a benzii de rulare, asistența pentru eficiență, asistența frontală activă și un sistem de avertizare în cazul distragerii atenției sau somnolenței sunt toate la bord standard.

Materiale din procesele de reciclare

  • Pe lângă materialele din poliester reciclat, componentele din plastic tipice modelelor electrice, cum ar fi frunk-ul și capacele adiacente din secțiunea frontală a lui Q6 e-tron , sunt și ele realizate din material reciclat. Acest lucru este valabil și pentru capacele de sub parbriz și de peste admisia HVAC.
  • Interesant mai este de remarcat: pentru a produce oțelul necesar pentru secțiunea exterioară a acoperișului tuturor modelelor Q6 e-tron, Audi folosește oțel vechi, o parte din care provine de la vehicule scoase din uz utilizate anterior de către clienți. Proporția de deșeuri utilizate în producția de oțel este în medie de până la 15%.

Cu gama Q6 e-tron, mobilitatea electrică vine pentru prima dată de la fabrica din Ingolstadt. Modelele vor fi disponibile pentru comandă din martie 2024 la un preț de 74.700 și 93.800 euro respectiv. Livrările vor demara din trimestrul III.

Pentru comparație, prețul de start al noului Porsche Macan 4 Electric cu 408 CP și aceeași baterie de 100 kWh este de 84.100 euro (în Germania).

Pentru cei care vor să se aprofundeze în toate detaliile mașinii

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise