(video) Premieră mondială: Noua jucărie de minim trei milioane de euro – Bugatti Chiron Pur Sport

O nouă ediţie a modelului Bugatti Chiron ar fi debutat astăzi la Salonul Auto de la Geneva, însă pentru că nu mai are loc, cei din Molsheim au decis să-l lanseze online. Noul Chiron Pur Sport este un automobil super sport cu orientare spre folosire mai mult pe circuite, însă este şi perfect omologat pentru a rula pe drumurile publice.

Iată prin ce se deosebeşte de un Bugatti Chiron obişnuit:

  • Exterior reconfigurat aerodinamic pentru generarea unei forţe de apăsare mai mare. Noi sunt barele de protecţie cu prize impunătoare de aer şi cu un splitter/difuzor integrat, plasa grilei de radiator mărite în dimensiuni şi a altor guri de aer, pragurile laterale, aripa spate fixă, aripile frontale cu prize de aer integrate, etc.
  • Reducerea greutăţii totale cu 50 de kg a stimulat agilitatea maşinii în viraje.
  • Un nou design opțional de finisare exterioară divizată cu vopsea a fost dezvoltat pentru acest model. Toate părţile inferioare ale maşinii sunt lăsate nevopsite, părţile din fibră de carbon, material din care e formată toată caroseria, fiind lăsate cu textura expusă la vedere. Este şi în cazul dungii lăsate pe mijloc, care porneşte de la grila de radiator şi se extinde spre spate pe acoperiş.
  • Partea din spate a modelului Pur Sport poartă cu mândrie un spoiler fix care se întinde pe o lăţime de 1.90 metri pentru a genera cantități serioase de forţă de apăsare, iar difuzorul izbitor stimulează, de asemenea, semnificativ aerodinamica vehiculului, care, în combinaţie vizuală cu aripa, formează un “X” mare, o caracteristică care este inspirată de elemente de science fiction și motorsport. Eliminarea sistemului hidraulic de acţionare a eleronului de pe Chiron-ul obişnuit a dus la economisirea a 10 kg.
  • Exteriorul mai este completat de terminaţiile de eşapament extrem de ușoare și foarte rezistente la temperaturi înalte, fiind confecţionate din titan imprimat 3D! Această metodă de producție oferă părţilor componente pereți foarte subțiri, ajutând astfel la economisirea greutății acolo unde contează cu adevărat.
  • Interiorul vehiculului este în mod deliberat sportiv și brutal, fiind redus la un minim absolut, aşa cum este tradiţia în cazul maşinilor de circuit. Suprafețe mari au fost tapițate cu Alcantara pentru a economisi din greutate. Texturi dinamice au fost create cu laser pe panourile uşilor decorate cu Alcantara, cu accente contrastante din material textil, cu aspect metalic. Alcantara garantează şi o prindere ideală pe volan și mai îmbunătățește suportul lateral pe scaune – chiar și la niveluri extreme de accelerație laterală. Toate ornamentele și comenzile sunt realizate exclusiv din aluminiu negru, anodizat, fie din titan. Cusăturile încrucișate contrastante adaugă accente de culoare, la fel ca și marcajul de la ora 12 al volanului și “coloana vertebrală” centrală albastră.
  • Jantele-i din magneziu pot include nişte lame aerodinamice opţionale. Dispuse în câteva inele, lamele garantează ventilația ideală a roților, sporind în același timp aerodinamica. În timp ce vehiculul este în mișcare, inelele montate contribuie la extragerea aerului de la roţi spre exterior şi redirecţionat imediat spre spatele maşinii. Această invenție previne turbulențele adverse din zona roților și îmbunătățește, de asemenea, fluxul de aer de pe partea laterală a vehiculului. Un capac special pe fiecare dintre cele cinci prezoane reduce la minimum turbulențele și adaugă o notă vizuală finală designului. Noile jante contribuie la reducerea masei nesuspendate cu 16 kg.
  • Bugatti şi Michelin au dezvoltat un nou model de anvelope exclusive pentru a se potrivi cu noile jante – Bugatti Sport Cup 2 R măsoară 285/30 R20 pe faţă şi 355/25 R21 pe spate. Datorită unei structuri modificate a anvelopelor și a unui amestec de cauciuc care creează mai multă aderență, această combinație sporește accelerația laterală a vehiculului cu 10% pentru a-și mări și mai mult viteza de întoarcere în viraje.
  • Bugatti a configurat în mod specific șasiul și suspensia pentru a fi fără compromisuri pe drumurile întortocheate – fără nici un efect negativ asupra confortului. Un setup nou pentru șasiu include acum nişte arcuri de suspensie cu 65% mai rigide pe puntea din faţă şi cu 33% mai rigide pe puntea din spate, o strategie adaptivă de control a amortizoarelor orientată spre performanță, precum și valori modificate a unghiului Camber (-2.5 grade) garantează o manipulare și mai dinamică. În plus, nişte stabilizatori din fibră de carbon faţă/spate reduc în plus la minimum ruliul. Pe lângă reducerea greutății roților cu 16 kilograme, panourile bazei plăcuțelor de frână din titan au redus greutatea vehiculului cu încă două kilograme, în timp ce instalarea unor discuri de frână din material compozit cu încă un kilogram. Astfel, inginerii Bugatti garantează un contact mai direct cu suprafața drumului, făcând legătura dintre șasiu, suspensie și caroserie cu 130% mai fermă în față și cu 77% mai fermă în spate.
  • În afară de cele patru moduri familiare de conducere (EB, Motorway, Handling şi Sport), caracteristicile noului mod Sport + fac performanța îmbunătățită mai tangibilă din punct de vedere emoțional. Spre deosebire de modul Sport, sistemul de control al tracțiunii intră în acțiune pe circuitele uscate într-un punct semnificativ mai târziu, făcând posibilă schimbarea stilului personal de conducere şi chiar realizarea de derapaje.
  • O nouă transmisie garantează o manevrabilitate și mai dinamică și îmbunătățește și mai mult distribuția de energie a motorului W16 de 8.0 litri care generează 1.500 de cai putere și 1.600 Nm de cuplu. Vehiculul dezlănțuie acum puterea maximă la o viteză maximă de 350 km/h, redusă ca urmare a forței de apăsare mult crescute, generată de noua aripă spate. 80% din transmisie a fost revizuită, în timp ce întregul set de viteze, inclusiv cei patru arbori și cele şapte trepte au fost adaptate la noile condiții. În același timp, Bugatti a mărit viteza maximă de rotaţie a motorului W16 cu 200 rpm, la 6.900 rpm. În combinație cu raportul de transmisie global mai strâns, acest lucru creează o elasticitate semnificativ mai bună. Drept rezultat, noul Chiron Pur Sport poate accelera de la 60 la 120 km/h cu două secunde mai repede decât un Chiron obişnuit. În acelaşi timp, valorile generale de elasticitate a noului model sunt mai bune cu 40%.

Producţia de Chiron Pur Sport va începe din a doua jumătate a lui 2020. Preţul de start îi este de 3.000.000 de euro fără taxe. Vor fi asamblate doar 60 de maşini.

Evenimentul de prezentare în reluare:

Preluarea articolelor de pe www.autoblog.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD. Materialele de pe www.autoblog.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

Vezi şi:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise