(video) Prostia zilei: Șase ani de închisoare pentru furtul unui catalizator, vândut pentru doar 35 de euro

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Doi tineri de 19 și 20 de ani, originari din raioanele Nisporeni și Rîșcani, au fost arestați pentru 30 de zile, fiind suspectați de comiterea unui furt. Infracțiunea a avut loc încă în luna ianuarie. Însă abia de curând au fost reținuți și cazul a fost făcut public azi.

Suspecții ar fi sustras un catalizator de la un Mitsubishi Outlander parcat în sectorul Rîșcani al capitalei.

Și acum câteva cifre pe care infractorii ori nu le-au calculat, ori nu le-au luat în considerare:

  • Prejudiciul cauzat – 20.000 de lei.
  • Acel catalizator a fost evaluat și vândut de către ei pentru doar 35 de euro.
  • Pedeapsa pentru o astfel de infracțiune prevede 2-6 ani de închisoare.

Unul dintre suspecți nu este la prima abatere de la lege, anterior fiind judecat pentru infracțiuni analogice. Acțiunile de investigație și urmărire penală sunt desfășurate de polițiștii capitalei.


Furtul unui catalizator auto (termenul modern e convertizor catalitic) este determinat în principal de valoarea materialelor prețioase pe care le conține, cum ar fi metalele din platină, paladiul și rodiul. Aceste metale sunt folosite drept catalizatori în aceste convertizoare catalitice pentru a reduce emisiile de gaze de eșapament în mașini.

Există mai multe motive pentru care sunt ținte ale furtului:

  1. Valoarea materialului: Metalele prețioase din catalizatoare au o valoare semnificativă pe piața neagră. De exemplu, paladiul și rodiul sunt la un nivel record de prețuri în ultimii ani, ceea ce face catalizatoarele o țintă atrăgătoare pentru hoți.
  2. Ușor de accesat: Catalizatoarele sunt situate relativ jos pe mașină și sunt adesea fixate doar cu câteva șuruburi. Acest lucru le face relativ ușor de accesat și de înlăturat, mai ales pentru cineva care are cunoștințe minime despre automobile.
  3. Lipsa de identificare: Metalele din catalizatoare nu sunt marcate individual, ceea ce face dificilă identificarea și urmărirea catalizatoarelor furate.
  4. Cererea de piese de schimb: Există o cerere mare pentru catalizatoare de schimb pe piața neagră, deoarece mașinile care au nevoie de înlocuiri sunt adesea mai vechi și costul unei piese noi poate fi prohibitiv.
  5. Riscuri ”reduse”: Furtul catalizatoarelor are adesea riscuri mai mici decât alte activități ilegale mai evidente, cum ar fi furtul de mașini sau spargerea locuințelor. Este o infracțiune relativ rapidă și tăcută, prinderea în flagrant întâmplându-se rar.

Cmentariile sunt închise