(video) Toyota a demarat în Japonia construcția primului oraș programabil din lume

Toyota Motor Corporation și Woven Planet Holdings, Inc. (Woven Planet), compania de sub aripa Toyota Group responsabilă pentru o gamă largă de proiecte de dezvoltare a mobilității, ancorată în software, au organizat o acum câteva ore o ceremonie care marchează startul construcţiei Woven City (Oraşul Ţesut, cunoscut şi ca Oraşul Mătăsii), un oraș prototip în care oamenii, clădirile și vehiculele sunt conectate prin date și senzori.

Managerii care au participat la eveniment, inclusiv președintele Toyota Akio Toyoda, și-au exprimat speranțele pentru un început sigur de construcție.

“Proiectul Oraşul Mătăsii începe oficial. A lua măsuri așa cum s-a decis nu este niciodată o sarcină ușoară. Trebuie să-mi exprim cea mai profundă recunoștință tuturor celor care și-au oferit sprijinul și cooperarea din toată inima proiectului până astăzi. Temele neclintite ale Woven City sunt “centrate pe om”, “un laborator viu” și “în continuă evoluție”. Împreună cu sprijinul partenerilor noștri de proiect, vom prelua provocarea de a crea un viitor în care oamenii din medii diverse să poată trăi fericiți”, a declarat Akio Toyoda.

https://youtu.be/99w1YIt-rIQ

Pentru a se pregăti pentru o eră în care toate ecosistemele care susțin viața de zi cu zi sunt legate de date, Toyota a anunțat că planifică să facă această localitate încă la expoziţia CES din Las Vegas, ediţia din 2020. Orașul își propune să creeze continuu progrese care vor ajuta societatea să fie mai bună, prin accelerarea ciclului de tehnologie și dezvoltare a serviciilor.

https://youtu.be/B5M0lRZPcwA

Orașul Mătăsii este un proiect care va demonstra o abordare centrată pe om a dezvoltării comunității. În trecerea Toyota de la un producător de automobile la o companie de mobilitate, proiectul va aduce viață noilor tehnologii într-un mediu din lumea reală într-o gamă largă de domenii, precum conducerea automată, mobilitatea personală, robotica și inteligența artificială (AI). 

Se așteaptă să ofere şi o serie de oportunități pentru întreprinderi și cercetători din întreaga lume. Respectiv, oraşul va devenit un laborator în timp real în care tehnologiile de ultimă generaţie vor fi la ordinea zilei, fără prea multe restricții.

Woven City va avea trei tipuri de străzi împletite între ele la nivelul solului, una dedicată conducerii automate, una pietonilor și una pietonilor cu vehicule de mobilitate personală (care circulă cu viteză redusă). De asemenea, va exista un drum subteran folosit pentru transportul mărfurilor. 

Comunitatea va începe cu aproximativ 360 de rezidenți, în principal persoane în vârstă, familii cu copii mici și inventatori, și va avea în cele din urmă o populație de peste 2.000 de persoane, inclusiv angajați Toyota cu familiile lor. Infrastructura orașului își propune să creeze un mediu în care invențiile cu potențialul de a rezolva probleme sociale sunt create în timp util.

Oraşul se construieşte începând din vechea curte a fostei întreprinderi Higashi-Fuji a Toyota Motor East Japan, Inc. (TMEJ), în municipiul Susono din prefectura Shizuoka, practic la poalele muntelui Fuji şi la mai puţin de 150 de km distanţă de Tokyo. Ce suprafaţă finală va avea deocamdată nu se cunoaşte exact.

https://youtu.be/wGihNp3p1E0

La prezentarea de la CES, Toyota a spus că intenţionează să facă oraşul pe o suprafaţă de aproape 71 de hectare, iar ecosistemul îi va fi complet conectat, alimentat de celule de combustibil pe bază de hidrogen.

Orașul este planificat să fie pe deplin sustenabil, cu clădiri realizate în mare parte din lemn pentru a minimiza amprenta de carbon, folosind tâmplăria tradițională japoneză, combinată cu metode de producție robotizate. Acoperișurile vor fi acoperite cu panouri fotovoltaice pentru a genera energie solară în plus față de energia generată de pilele de combustie cu hidrogen. Toyota intenționează să “țese” în aer liber tot orașul cu vegetație nativă, hidroponică.

Locuinţele oamenilor vor fi dotate cu cele mai noi tehnologii de asistență umană, cum ar fi robotica internă pentru a-i ajuta în viața de zi cu zi. Casele vor folosi AI bazat pe senzori pentru a verifica starea de sănătate a locatarilor, pentru a avea grijă de nevoile de bază și pentru a le îmbunătăți viața, creând o oportunitate de a implementa tehnologia conectată cu integritate și încredere, în siguranță și pozitiv.

Pentru călătorii prin oraș se vor folosi numai vehiculele complet autonome, cu emisii zero, pe principalele artere. Iar Toyota e-Palette autonome vor fi utilizate pentru transport și livrări, precum și pentru vânzarea cu amănuntul mobilă.

Atât parcurile din cartiere, cât și un mare parc central pentru recreere, precum și o piață centrală pentru adunări sociale, sunt concepute pentru a aduce comunitatea împreună. Toyota consideră că încurajarea conexiunii umane va fi un aspect la fel de important al acestei experiențe.

Cmentariile sunt închise