(video) Ultima sesiune de crash teste Euro NCAP din 2021: 16 maşini evaluate, printre care şi noua Dacia Spring
Euro NCAP a făcut publice astăzi rezultatele ultimei sesiuni de teste de impact din 2021!
Au fost evaluate în total 16 automobile, iar unul dintre ele nu numai că a dat dovadă de un nivel prost de siguranţă, ci şi a fost descalificat, acţiune la care organizaţia europeană practic nu a apelat niciodată în ultimii ani!
Iată comunicatul Euro NCAP:
Câștigătorii evaluărilor de cinci stele variază de la maşini supermini la prețuri accesibile până la mașini electrice de ultimă generație. În ciuda faptului că au sisteme de propulsie și valoare diferită, toate mașinile de cinci stele s-au prezentat foarte bine în general în ceea ce privește protecția împotriva accidentelor și evitarea accidentelor.
Există performanțe remarcabile ale noului Nissan Qashqai în domeniul asistenței și ale noului Mercedes-Benz EQS în ce priveşte protecția ocupanților adulți și a copiilor. Alte modele precum FIAT 500e și noul MG Marvel R au avut performanțe puternice și au obținut ratinguri lăudabile de patru stele.
„Bravo acestor producători pentru că au oferit consumatorilor nivelul de siguranță la care au ajuns să se aștepte. Aceste rezultate arată încă o dată că siguranța se referă la o inginerie bună și mai puțin la tipul de grup motopropulsor sau prețul în sine.”
Michiel van Ratingen, secretar general al Euro NCAP
Pe măsură ce consumatorii sunt îndemnați din toate părțile să treacă la mașini electrice cu baterie, nu este surprinzător faptul că unii producători auto lansează pe piață produse mai accesibile, care pot atrage un public mai larg. Renault a fost printre primii care a capturat cu succes piața cu popularul ZOE lansat în 2013.
Dar „noul” ZOE, un facelift introdus în 2020, a primit o baterie mai eficientă, însă nu a adăugat nimic în termeni de siguranță. Dimpotrivă, airbagul lateral montat pe scaun, care proteja anterior capul și toracele, a fost înlocuit cu un airbag mai puțin eficient doar pentru torace, reprezentând o degradare a protecției ocupanților.
Concluzia Euro NCAP: Noul ZOE oferă o protecție slabă în cazul accidentelor în ansamblu, protecție slabă a utilizatorilor de drum vulnerabili și nu are o tehnologie semnificativă de evitare a accidentelor, descalificându-l pentru orice rating!
Din nefericire, lucrurile nu merg mult mai bine pentru sub-brandul Renault – Dacia. Spring-ul complet electric, comercializat ca un vehicul nou-nouț, se bazează în mare parte pe Renault City K-ZE de fabricație chinezească, acest model însăşi fiind un derivat al lui Renault Kwid (vândut în India și Brazilia de câțiva ani) care a luat zero stele în urma testelor Global NCAP.
Dacia are susținători convinși în toată Europa: cumpărători de mașini care apreciază prețurile scăzute și se feresc de „funcțiile inutile”. Cu toate acestea, odată cu Spring, „maeștrii ingineriei frugale” au lansat un produs care depășește simplitatea. Performanța sa la testele de impact este de-a dreptul problematică, cu un risc ridicat de răni care pun viața în pericol pentru pieptul șoferului și capul pasagerului din spate în testele de impact frontal și protecție marginală a pieptului în cazul impactului lateral.
Concluzia Euro NCAP: Performanța mediocră în caz de accidente și tehnologia slabă de evitare a acestora au stat la baza evaluării cu o singură stea pentru Dacia Spring!
„Renault a fost cândva sinonim cu siguranța. Laguna a fost prima mașină care a obținut cinci stele, încă din 2001. Dar aceste rezultate dezamăgitoare pentru ZOE și Dacia Spring arată că siguranța a devenit acum o daună colaterală în tranziția grupului la mașinile electrice. În urmă cu doar câteva luni, Dacia susținea că era „preocupată să crească mereu siguranța celor de la bord” și că mașinile lor au întotdeauna siguranța pasagerilor îmbunătățită.
În mod clar, nu este cazul: nu numai că aceste mașini nu reușesc să ofere o siguranță activă apreciabilă standard, dar și protecția pasagerilor lor este mai proastă decât orice vehicul pe care l-am văzut în mulți ani.
Este cinic să oferim consumatorului o mașină ecologică accesibilă, dacă aceasta vine cu prețul unui risc mai mare de accidentare în cazul unui accident. Alte mașini, precum FIAT 500e, recent premiat cu 5 stele în Green NCAP, arată că siguranța nu trebuie sacrificată pentru curățenia mediului.”
Michiel van Ratingen, secretar general al Euro NCAP
„Testele Euro NCAP evidențiază diferențele semnificative care apar atunci când se ia decizia de a nu îmbunătăți nivelul de siguranță al unui vehicul care este ținut în producție. Deosebit de alarmantă este degradarea airbagului de către producător atunci când vehiculul său a fost restilizat în alte zone nesigure. În această sesiune putem vedea exemple de mașini electrice la niveluri de preț similare, dar cu niveluri de siguranță remarcabil diferite.”
Rikard Fredriksson, consilier pentru siguranța vehiculelor de la TRAFIKVERKET din Suedia
Tot în această ultimă sesiune din 2021, Euro NCAP a verificat cinci noi variante hibride și electrice ale unor modele deja evaluate anterior. Noile Audi A6 PHEV, Range Rover Evoque PHEV, Mazda2 Hybrid (bazată pe noul Yaris Hybrid) au un rating comun de cinci stele. Mercedes-Benz EQB este identic în siguranţă ca şi GLB (cinci stele), iar noul Nissan Townstar, un frate al noului Renault Kangoo, a fost evaluat la aceleaşi patru stele.
Rezultatele testelor:
- Volkswagen Caddy
- FIAT 500e
Precedenta sesiune de teste:
Cmentariile sunt închise