(video) Detroit 2019: Premieră mondială – Noua generaţie Toyota GR Supra

Premieră mult aşteptată la Salonul Auto de la Detroit. Acolo, acum câteva ore, pe pământ american, şi-a făcut debutul global noua generaţie a modelului Supra, numită mai nou Toyota GR Supra pentru că este primul produs global făcut sub supravegherea diviziei GAZOO Racing, care poartă numele de cod A90.

Astfel, modelul iconic s-a reîntors pe piaţă după o pauză de 15 ani şi, ca un experiment sau nu, s-a decis să împartă mai multe piese şi componente cu un automobil BMW lansat la fel recent, în cadrul unui parteneriat strategic. Totuşi, în comunicatul de presă lansat, Toyota nu a făcut nici o menţiune spre marca bavareză, nici una măcar, spunându-ne astfel că acest lucru nu ar trebui să ne îngrijoreze.

Chiar la prima vedere, este clar să vedem cum se face referire la patrimoniul mare de mașini sport a Toyota în designul noii GR Supra. În special, influența punctului de referință, sub forma modelului 2000GT, este evidentă în capota lungă, în corpul compact și în acoperișul ” double-bubble”, în timp ce aspectul distinctiv al celei de a patra generații Supra este capturat atât în ​​stilul din față, cât și în spate, în special în aripile musculare posterioare și în arcul spoilerului integrat.

Totuși, asemănarea este mai adâncă decât cea la nivel de “piele”, deoarece noua Toyota GR Supra împarte același format clasic de maşină sport cu un motor puternic cu saşe cilindri în linie și cu tracțiune spate, la fel ca predecesorii săi celebri.

Designul noiii GR Supra a fost pentru prima dată prezentată de Toyota pe conceptul masiv FT-1, modelat de studioul său CALTY din California și dezvăluit în 2014 la Salonul Auto de la Detroit. Designerul-şef al proiectului Toyota Supra, Nobuo Nakamura, a dat echipei sale o scurtă descriere a conceptului de “Condensed Extreme”, evitând în mod intenționat orice cuvinte emotive, astfel încât să poată exprima viziunea lor asupra unei mașini sport pure și individuale într-un design cu adevărat original.

“Condensed Extreme” se referă direct la ambalajul vehiculului, care cuprinde trei elemente principale: ampatamentul scurt, roțile mari și poziția largă; o cabină cu două locuri; și o capotă lungă, cu un corp compact care reflectă combinația de motor cu şase cilindri în linie și tracțiune pe spate.

În designul final, tema “Condensed” este evidentă în relația dintre anvelopele cu diametru mare de pe Toyota GR Supra, ampatamentul scurt și lungimea totală. Este de remarcat faptul că ampatamentul este, de fapt, mai scurt decât în ​​coupe-ul GT86, iar anvelopele sunt mai mari. “Extreme” este interpretat în poziția largă a mașinii, cu proporții strânse a cabinei și cu praguri mari, contribuind la un nivel ridicat de manevrabilitate și stabilitate.

Designul a fost calculat exact pentru a obține atât caracteristici optime de tracțiune și de rezistenţă aerodinamică, cât și un echilibru ideal de greutate față/spate (50:50!). De exemplu, acoperișul cu bule nu este doar o caracteristică de styling inspirată de patrimoniu, ci este o soluţie eficientă în reducerea rezistenţei curenţilor de aer prin reducerea suprafeței frontale a mașinii, fără a sacrifica înălțimea din cabină.

Designul frontal a fost inspirat de cea de-a patra generație a modelului Supra, dar are un aspect și mai expresiv, cu o poziție scăzută accentuată de o grila centrală proeminentă, flancată de prize mari de aer care sunt esențiale pentru răcirea motorului. Unitățile distinctive ale farurilor au un aranjament LED cu șase lentile care încorporează indicatoarele de direcție și luminile de zi. Poziționarea acestor blocuri optice spre nasul automobilului adaugă un volum vizual și o putere suplimentară la aripile frontale asemănătoare unor cochilii.

În partea laterală, capota poziţionată jos generează o linie dinamică care curge spre spate începând din capătul frontal, în timp ce marginea din spate a capotei și spoilerul spate sunt fixate la aproape aceeași înălțime, legate de o linie-curea joasă. Dedesubtul maşinii are un unghi ușor înclinat înainte, în timp ce cabina are o înclinare puternică spre spate, cu montanţi A întunecați și linii caracteristice pe partea laterală a acoperișului, subliniind cabina compactă. Pragurile şi forma portierelor exprimă rigiditatea ridicată a mașinii.

În Europa, modelul Toyota GR Supra va fi echipat standard cu jante forjate din aliaj ușor, dar extrem de rigid, de 19 inci, cu spițe negre şi şi altele polişate argintii pentru contrast.

În spate, spoilerul de tip “duck tail” a fost optimizat pentru a genera forţă de apăsare suficientă, în timp ce o formă trapezoidală față de bara de protecție generează o senzație de mișcare în jos și în afară față de anvelope. Stopurile combinate din spate au un aranjament simplu cu un inel interior, în timp ce luminile anti ceaţă şi cele care se aprind la mişcarea cu spatele sunt formate din LED-uri şi grupate într-o secţiune din centrul barei de protecție.

Stilul evocativ al Toyota GR Supra va fi demonstrat în cele mai bune condiții printr-o gamă de opt opțiuni diferite de culori pentru caroserie, inclusiv nuanțe puternic exprimate roșii, galbene și albastre. Un nou finisaj Matt Storm Grey va fi disponibil pentru un model special, adăugând drame extra vizuale și texturi metalice pe suprafețele curbate ale mașinii cu un finisaj mat și o sugestie de albastru.

Cockpit-ul șoferului din noua Toyota GR Supra combină cu ușurință elementele tradiționale găsite pe o maşină de clasă GT cu funcționalități ultra-moderne. Conceput pentru a ajuta șoferul să se concentreze în întregime asupra condusului, este influențat în mod direct de configurația găsită în mașinile de curse cu un singur loc.

Planşa de bord orizontală joasă și subțire maximizează vederea frontală prin parbriz, ajutând șoferul să pună mașina cu precizie în conducerea de mare viteză, în timp ce comenzile principale sunt grupate strâns pentru o operare rapidă și ușoară. Panoul de bord, consola centrală și ornamentele ușilor se combină într-un design “fără sudură”, care conferă cabinei o senzație puternică, unificată.

Forma habitaclului curge uşor în jos, spre elementele de susţinere a genunchilor în partea frontală a uşilor şi de partea consolei centrale, forma fiind calculată luând în considerare avantajul experienței de curse pe circuite a TOYOTA GAZOO Racing.

Head-up display-ul, panoul de bord şi padelele de comutare a treptelor din spatele volanului se află direct în fața șoferului, cu comutatoare suplimentare amplasate pe volanul cu trei spițe. Volanul însăși este conturat pentru o strângere excelentă în mâini și este acoperit cu piele. În spatele acestuia stă un panoul de bord care este un ecran digital de 8.8 inci şi este clar vizibil prin volan.

Turometrul cu efect 3D şi indicatorul de schimbare a treptelor sunt poziţionate pe centru, în timp ce pe partea stângă poate fi afişat vitezometrul în format digital, iar în partea dreaptă de turometru diverse informaţii legate de infotainment sau navigaţie.

O consolă centrală asimetrică marchează o diviziune clară între partea “închisă” a şoferului și cea care este mai deschisă a a pasagerului din dreapta. Acesta la fel se bucură de suporturi pentru genunchi. Panoul de comandă pentru sistemul de climatizare se află la îndemână pe consolă, cu comutatoare care au funcţie de memorie pentru o funcționare ușoară, la fel cum sunt şi cele pentru monitorul multimedia central, la fel de 8.8 inci, montat deasupra consolei. Acest afișaj poate fi utilizat fie direct cu degetele, fie prin joystick-ul rotativ de lângă levierul cutiei de viteze.

Chiar dacă nu are alte două scaune în partea posterioară a cabinei, spațiul de depozitare a lucrurilor este suficient de mare pentru bagajele a două persoane pentru o călătorie uşoară timp de un weekend și poate fi extins cu un panou detașabil în spatele cabinei, creând spațiu suficient pentru o pungă de golf sau pentru tot echipamentul personal necesar pentru o zi pe circuit.

Scaunele din noua Toyota GR Supra au un design influențat de cele folosite în curse, asigură confortul în orice moment și un suport excelent, în special dacă autovehiculul este utilizat pe circuit. Suporturile laterale de susținere a corpului sunt prezentate prin nişte perne care se întind până în zona umerilor și mai au tetiere integrate. Opțiunile pentru tapițerie includ piele și o combinație de suporturi din piele cu acoperire perforată cu Alcantara pentru spătarul scaunului, dar și o pernă pentru şezut care asigură un grad de ventilație a aerului și performanță suplimentară de menținere a corpului.

Inima noii Toyota GR Supra este una de producţie bavareză, un agregat de 3.0 litri în linie şi cu șase cilindri, care produce 340 CP și un cuplu de 500 Nm. Este echipat cu un turbo compresor de tip twin-scroll, un sistem de injecție directă de mare precizie a combustibilului și unul de control variabil continuu al supapelor, care asigură cuplu la vârf la turații foarte scăzute. Unitatea este puternică, bine echilibrată, calmă și ştie să producă un sunet bun prin eşapament, cu o senzație de accelerație extraordinară.

Motorul este cuplat la o cutie de viteze automată cu opt trepte, la fel de producţie germană, care asigură schimburi rapide de trepte şi care foloseşte rapoarte scurte pentru cele inferioare. Şoferul poate prelua controlul schimbărilor treptelor de viteză cu ajutorul padelelor și mai poate selecta unul din cele două moduri de rulare: Normal sau Sport, pentru a se potrivi preferințelor și condițiilor.

O funcţie Launch Control permite o accelerație puternică de pe loc, cu tracțiune spate maximă, ajutând mașina să se deplaseze până la 100 km/h în doar 4.3 secunde (pentru comparaţie: BMW Z4 M40i cu acelaşi motor în 4.5 secunde datorită greutăţii mai mari, iar Porsche 718 Cayman S  cu 350 de CP şi fără Sport Chrono în 4.6 secunde).

Sunetul și răspunsul motorului, modul de schimbare a treptelor, amortizarea, direcția și performanța diferențialului activ sunt setate diferit atunci când șoferul selectează modul Sport. Sistemul de control al stabilității vehiculului are o setare specială numită “Track” şi atunci când va fi selectată, nivelul de intervenţie a sistemului este redus astfel încât conducătorul auto să aibă un control mai mare asupra performanțelor dinamice ale vehiculului.

Pe alte pieţe vor fi disponibile şi maşini cu motoare turbo de 2.0 litri:

Volum motor (litri)2,9981,998
Tip motorÎn linie cu şase cilindriÎn linie cu patru cilindri
Tip turbo compresorTwin-scroll turbocharger
Transmisie8-speed Sports Automatic Transmission
Poziţionare motor / tracţiuneFrontală, tracţiune spate
Locuri pentru pasageri2
Putere maximă
(CP/rpm)
340/5.000-6.500258/5.000-6.500197/4.500-6.500
Cuplu maxim
(Nm/rpm)
500/1.600-4.500400/1.550-4.400320/1.450-4.200
0-100 km/h (secunde)4.3 (viteză maximă 250 km/h)5.26.5
Greutate (kg)1.5201.4501.410
Lungime (mm)4.380
Lăţime (mm)1.865
Înălţime (mm)1.2951.290
AnvelopeFaţă 255/35R19
Spate 275/35R19
Faţă 255/40R18
Spate 275/40R18
Faţă 225/50R17
Spate 255/45R17
Ampatament (mm)2.470
Ecartament faţă (mm)1.5941.609
Ecartament spate (mm)1.5891.616

Toate versiunile Toyota GR Supra vândute în Europa vor fi echipate cu un diferențial activ care funcționează atât la accelerare, cât și la decelerare și se poate ajusta perfect de la zero la maxim, blocându-se până la 100% cu răspuns instantaneu. Un ECU dedicat monitorizează o gamă largă de informaţii, inclusiv funcționarea volanului, accelerației și a pedalei de frână, turația motorului și rata de înclinare, pentru declanșarea corespunzătoare a servomotorului.

Oferă avantaje uriașe în stabilitate și eficiență atunci când anvelopele ating limita de performanță. Efectul este resimțit în toate fazele curbei abordate, cu o stabilitate sporită în fazele de frânare și de virare, și apoi de aderență maximă pe măsură ce șoferul accelerează la ieşirea din aceasta.

Dimensiunile exterioare ale unei mașini sunt prima sarcină care trebuie luată în considerare atunci este proiectată pe o foaie curată. În cazul Toyota GR Supra, acestea au fost definite pentru a prioritiza agilitatea și manevrabilitatea mașinii. Calculul cheie este raportul dintre lungimea ampatamentului și lățimea ecartamentului. Cel mai bun echilibru de mare agilitate și stabilitate superioară este obținut cu un raport cuprins între 1.5 și 1.6; atingerea “raportului de aur” de 1.55 a fost, prin urmare, punctul de plecare pentru echipa de dezvoltare a maşinii, fiind elementul cheie pe care au fost optimizate toate celelalte.

Mai mult, în dezvoltarea acestui automobil au fost stabilite scopuri ridicate pentru performanța de manevrabilitate și acestea au fost realizate într-un program de dezvoltare condus de TOYOTA GAZOO Racing, care a inclus teste ample pe o mare varietate de drumuri provocatoare din întreaga lume. Testarea pe șosele a inclus și sesiuni pe curse, inclusiv pe Nürburgring Nordschleife.

Rigiditatea structurală ridicată (mai mare chiar decât cea a supercarului Lexus LFA!), un centru de greutate inferior față de coupeul GT86 și o distribuție ideală a greutății față / spate de 50:50 au fost fundamentale pentru atingerea obiectivelor dinamice. De exemplu, balanța dorită a greutății a fost câștigată prin mutarea motorului pe cât posibil în spate, ceea ce a generat noi provocări de producție.

Rigiditatea înaltă a corpului a permis o rafinare mai precisă și detaliată a geometriei suspensiei și reglarea amortizoarelor. Noul design al suspensiei este alcătuit din componente MacPherson cu arcuri cu dublă articulaţie pentru puntea din faţă și un sistem cu cinci legături în partea posterioară. Punctele de susținere a sub-cadrului suspensiei frontale și a brațului de comandă au fost realizate extrem de rigid pentru a oferi caracteristici de rotire precise, în timp ce utilizarea aluminiului pentru brațele de comandă și lagărele pivotante reduce greutatea nesfârșită a mașinii, oferind agilitate și eficiență superioară.

Suspensia din spate beneficiază de un design la fel de ușor pentru subcadrul rigid și a legăturilor care le conectează la caroserie, ajutând la controlul extrem de precis al roților. Jantele din aliaj forjat de 19 inci sunt echipate cu pneuri Michelin Pilot Super Sport cu aderenţă înaltă. Acestea sunt ușor mai late în spate decât în ​​față. Mecanismele de frânare puternice sunt dotate cu etriere Brembo cu câte patru pistoane. Servodirecția electrică este tunată în stil sport și poate fi reglată în modurile de rulare Comfort sau Sport.

Modelul Toyota GR Supra 2019 va fi introdus pe piaţa europeană în două nivele de echipare generale: Active și Premium.

La momentul adăugării modelului în gama Toyota, noua GR Supra Active beneficiază de o specificație all-inclusive, care se extinde la caracteristici și sisteme de înaltă performanță pentru a ajuta șoferul să se bucure de potențialul dinamic al automobilului. Acestea includ un diferențial activ, o suspensie variabilă adaptivă și jantele din aliaj forjat de 19 inci cu un pachet de mecanisme de frânare de înaltă performanță.

Alte versiuni ale nivelului de echipare Active includ sistem de climatizare în două zone, cruise control adaptiv cu funcţie stop&go, acces inteligent în maşină și pornire a motorului prin buton, volan tapiţat cu piele, comutatoare auxiliare și panou de bord digital. Tehnologia LED este utilizată pentru farurile adaptive, pentru stopuri, dar şi pentru luminile de zi, iar toate oglinzile retrovizoare au funcţie anti orbire. Mai mult confort este asigurat de ștergătoarele cu senzor de ploaie și o cameră video spate.

Scaunele sport sunt tapițate în Alcantara de culoare neagră și sunt ajustabile electric (inclusiv oferind suport lombar), cu funcții integrate de încălzire și memorie. Specificațiile infotainment includ un sistem audio cu 10 difuzoare şi cu ecran central de 8. inci, sistem de navigație cu Supra Connect (pe unele pieţe), Bluetooth și port USB.

Printre elementele de siguranță se numără pachetul Supra Safety + Package, care include monitorul unghiurilor moarte Blind Spot Monitor și sistemul de alertă la părăsirea benzii de circulație, cel de avertizare în cazul detectării unui obstacol la deplasarea în marşarier şi senzori de parcare inteligenţi combinat cu o funcţie de frânare automată.

În plus, există o funcție E-Call care va trimite o alertă automată de localizare la serviciile de urgență în cazul unei coliziuni grave și un sistem de monitorizare a presiunii în pneuri. De asemenea, toate modelele Toyota GR Supra sunt echipate din uzină cu un sistem de alarmă.

Maşinile în nivel de echipare Premium au în loc/pe lângă toate cele enumerate mai sus o tapiţerie din piele de culoare neagră pe majoritatea suprafeţelor din habitaclu, un sistem audio JBL premium cu 12 difuzoare, un head-up display, un panou pentru încărcarea wireless a telefoanelor şi alte pachete care includ soluţii suplimentare de depozitare şi iluminare.

Încă câteva lucruri care trebuie de menţionat. În Europa, primii 900 de proprietari de Toyota GR Supra, în primul an de lansare a automobilului, fiind primii care vor rezerva această mașină sport nouă, se vor bucura de o serie de beneficii speciale. Ca recunoaștere a entuziasmului lor pentru reîntoarcerea modelului Supra, ei vor avea acces la un program de experiență exclusivă și diverse recompense care nu pot fi cumpărate cu bani în perioada premergătoare livrării maşinii lor, de la sfârșitul verii 2019.

De asemenea, vă aduceţi aminte de prototipul Toyota Supra care şi-a făcut un debut internațional impresionant când a apărut în fața mulțimilor la Festivalului de viteză Goodwood în vara anului 2018? Fiind “îmbrăcată” într-un camuflaj format din culori negru, roşu şi alb ale TOYOTA GAZOO Racing, aspectul a reamintit de cel mai faimos cod de caroserie “A” care l-a avut modelul Supra, prin noua referință “A90”.

Pentru a sărbători patrimoniul Supra și introducerea acestui numărul de cod pe a cincea generație, un model exclusivist Toyota GR Supra A90 Edition va fi construit la lansare, producția fiind strict limitată la doar 90 de exemplare. Ediția A90 va avea o culoare gri mată Storm Grey, jante din aliaj negru mat și un habitaclu cu tapițerie din piele roșie. În alte aspecte, linia de echipare pe care o va avea va fi cea Premium.

Ediția Toyota GR Supra A90 va fi oferită exclusiv primilor 90 de clienți europeni care au plasat o comandă prealabilă pentru mașina lor prin intermediul platformelor de rezervare specifice țărilor în care au fost disponibile. În galeria de imagini e automobilul de culoare gri.

În SUA va fi disponibilă o maşină similară, numită Toyota GR Supra “Launch Edition”, care va fi făcută în 1.500 de exemplare. Aceasta va putea fi comandată în una din cele trei culori: Absolute Zero White, Nocturnal Black sau Renaissance Red 2.0, în combinaţie cu nişte corpuri ale oglinzilor retrovizoare de culoare roşie şi jante forjate de 19 inci de culoare neagră mată.

Exemplarele vopsite în Absolute Zero White şi Nocturnal Black vor avea un habitaclu de culoare roşie: tapiţerie de culoare roşie pe scaune, volan cu accente roşii, o consolă cu accente roşii şi fibră de carbon. În schimb, maşina în Renaissance Red 2.0 va avea totul de culoare neagră la interior, inclusiv cu inserţii din fibră de carbon.

Fiecare model va conţine şi o plăcuţă din fibră de carbon cu numărul de ordine, poziţionată pe bord în partea pasagerului, împreună cu o semnătură a lui Akio Toyoda, preşedintele Toyota Motor Corporation.

Livrările de Toyota GR Supra vor demara spre sfârşitul verii din acest an. Automobilul va fi produs exclusiv în Graz, Austria.

Apropo, preţurile de start au fost anunţate deja pe o piaţă, cea din SUA. Modelul cu motor de 3.0 litri şi în echipare Active costă de la 49.990 de dolari fără taxe, o maşină cu acelaşi motor dar în echipare Premium – de la 53.990 de dolari, iar un automobil din ediţia specială de start – de la 55.520 de dolari.

Evenimentul de prezentare în reluare:

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

slot gacor https://dapurberita.tubaba.go.id/kontak/