Ieftinirea se amână. Carburanții se scumpesc în Moldova în acelaşi timp cu petrolul în lume

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Nu s-au adeverit prognozele de ieri. Carburanții principali se scumpesc în Moldova, după ce astăzi preţul benzinei 95 a rămas neschimbat, iar al motorinei standard e mai mic cu cinci bani. Pentru ziua de miercuri tarifele plafon vor fi următoarele:

Între timp, aflaţi că prețul petrolului a crescut cu peste un dolar per baril, luni, ca efect al anunțului Arabiei Saudite că va tăia producția cu încă un milion de barili pe zi începând cu luna iulie pentru a contracara tendințele macroeconomice care au dus la scăderi pe piață, relatează Reuters.

Cotația petrolului Brent a crescut cu 1.81 dolari, adică 2.4%, prețul fiind de 77.94 dolari per baril după ce vârful ajunsese la 78.73 dolari. Cotația la US West Texas a urcat și ea cu 1.84 dolari (+2.6%), până la 73.58%. Vârful a ajuns la 75.06 dolari pe parcursul zilei.

Ambele au avut creșteri de peste 2%, vineri, după ce ministerul saudit al energiei a anunțat că producța va scădea până la 9 milioane de barili pe zi în iulie. În mai, aceasta era de 10 barili pe zi. Este vorba de cea mai mare scădere a producției din ultimii ani.

Această scădere voluntară a producției vine ca urmare a unui acord mai larg între OPEC și aliații săi, inclusiv Rusia, de a limita oferta înainte de intrarea în 2024. OPEC+ vrea ca prețurile să crească pentru a ajunge măcar dincolo de limita de 80 de dolari per baril. OPEC+ extrage aproximativ 40% din cantitatea mondială de petrol. Organizația și-a redus producția cu un total de 3.66 milioane de barili pe zi, ceea ce reprezintă 3.6% din cererea mondială.

„Saudiții sunt mai determinați decât alți membri să se asigure că prețul ajunge peste 80 de dolari per baril, lucru esențial pentru ca guvernul de la Riad să-și echilibreze bugetul în acest an”, spune Suvro Sarka, șef pe sectorul energetic de la DBS Bank, citat de Reuters.

Consultancy Rystad Energy a spus, de asemenea, că tăierea de producție a saudiților va adânci, cel mai probabil, deficitul de pe piață la peste 3 milioane de barili pe zi în iulie, iar prețurile vor începe să crească și mai mult în săptămânile care vor veni.

Cmentariile sunt închise