Producătorii japonezi de automobile continuă să investească în electromobilitate
Deși vânzările de electromobile au început să meargă mai greu, producătorii japonezi investesc în continuare în acest tip de autovehicule.
După ce Tesla Model Y a devenit cel mai vândut automobil din lume, investițiile în acest domeniu păreau că au sens. Cu toate acestea, după ce mai multe țări din Europa au tăiat subvențiile pentru achiziția de electromobile, vânzările acestor tipuri de vehicule au scăzut.
Mai mult, Toyota a ales să investească și să-și crească vânzările cu automobile hibride și plug-in hibride. Mai mult, a ajuns pe locul doi în Europa. Marca japoneză a fost depășită doar de Volkswagen. Dar lucrurile se vor schimba.
Stephen Ma, directorul financiar al Nissan, a afirmat că: „Electrificarea nu este o linie continuă ascendentă. Va mai avea creșteri și scăderi. Dar pe termen lung va crește”. Această opinie este împărtășită și de alți producători auto din Țara Soarelui Răsare. Nissan produce modelul Ariya în China, un vehicul pe care l-am testat și noi.
Avantajele japonezilor
Mai mult, scăderea Yen-ului japonez a ieftinit, practic, produsele făcute acolo. Prin urmare, a urmat o creștere de vânzări. Au permis astfel mărcilor să își reorganizeze finanțele și să crească investițiile în cercetarea electromobilelor.
CEO-ul Honda, Toshihiro Mibe, a declarat luna aceasta că anticipase scăderea ritmului vânzărilor de vehicule electrice, dar că „electrificarea trebuie să meargă înainte”. Acest producător japonez are și planurile sale legate de utilizarea hidrogenului pentru atingerea țintei de neutralitate de emisii de carbon.
Chiar dacă Shell a închis mai multe stații de hidrogen din Statele Unite, asta nu înseamnă că peste tot se bate pasul pe loc. Tehnologia aceasta, la moment, nu este destul de bine dezvoltată și organizată astfel încât să fie rentabilă. Dar aceste dificultăți vor fi, cel mai probabil, soluționate în scurt timp.
Compania Subaru, care are strânse legături cu Toyota Motor, a anunțat că va investi până la 1.5 miliarde de dolari în cercetarea de electromobile. Este un plan ambițios, dar cu șanse ridicate de reușită. La moment, Subaru nu dă semne că ar vrea să implementeze un autoturism 100% electric pe o platformă de Impreza, de exemplu.
Planuri de viitor pentru producătorii mari
Dar scăderea interesului pentru mașini electrice s-a văzut și în alte țări, singura excepție fiind China. În Statele Unite, în schimb, Ford a anunțat că reduce numărul de lucrători pentru modelul pickup F-150 Lightning. În paralel, General Motors mai amână extinderea gamei sale de utilitare alimentate cu energie electrică.
Cu siguranță însă marii producători și-au făcut deja calculele. Poate nu toate le-au ieșit cum trebuie, dar vor găsi soluții să scadă costurile de producție pentru vehiculele lor electrice. Ford Europa deja pregătește un model de accesibil ce va concura cu Dacia Spring.
Volkswagen caută deja parteneriate strategice pentru realizarea de baterii la un preț mai scăzut. Stellantis și Renault caută și ei soluții să scadă costurile de producție pentru mașini electrice.
Nu în ultimul rând Hyundai deja a anunțat că va fi mai activ pe segmentul sub 20.000 de euro și va scoate și el un concurent pentru Dacia Spring.
Cmentariile sunt închise