România – cea mai periculoasă ţară din UE pentru pietoni! Iată de ce

Cel mai periculos loc din UE pentru pietoni se află chiar peste râul Prut! România înregistrează atât cel mai mare număr de decese în trafic, cât și cea mai mare rată de mortalitate printre pietoni din întreaga Uniune Europeană, potrivit unui raport recent al Eurostat.

FOTO: newseu.cgtn.com/ Vadim Ghirda / AP Photo

Numărul deceselor pietonilor l-a depășit pe cel al tuturor celorlalte categorii de participanți la trafic din România, inclusiv al șoferilor și pasagerilor. Într-un interviu pentru CGTN Europe, expertul moldovean în siguranță rutieră Ilie Bricicaru a declarat că viteza este un “criminal rutier absolut”.

“În România, majoritatea drumurilor care traversează țara trec prin orașe mici, comune și sate. Fiind fără intersecții aglomerate, semafoare sau aglomerații de trafic cum ați găsi într-un oraș mare, viteza rutieră este menținută ridicată și peste limită, crescând frecvența și gravitatea accidentelor – în special în rândul pietonilor locali”.

Construirea de drumuri care ocolesc comunitățile este costisitoare și ia destul de mult timp. România are unul dintre cele mai scurte sisteme de autostrăzi din Europa, iar țara a fost extrem de lentă în extinderea sistemului, cu doar câțiva kilometri noi deschiși pentru utilizare în fiecare an.

În opinia lui Ilie Bricicaru, limitarea vitezei în așezările liniare răspândite de-a lungul drumurilor este cea mai bună modalitate de a reduce rapid numărul victimelor. Măsurile de limitare a deceselor pietonilor din zonele rezidențiale ar trebui să fie concentrate pe monitorizarea și limitarea vitezei, prin crearea de obstacole care limitează viteza pentru șoferi.

“O infrastructură rutieră sigură necesită control al vitezei atât la intrarea, cât și la ieșirea din zona rezidențială. De asemenea, este nevoie de obstacole pentru a-i face pe șoferi să încetinească: sensuri giratorii, refugii pietonale, treceri de pietoni bine proiectate, benzi de viraj la stânga”.

Pe lângă ocoliri, sunt necesare alternative precum benzile reversibile. Bricicaru menționează că, dincolo de lipsa autostrăzilor, România nu are marcaje de trotuar și indicatoare rutiere care sunt cruciale pentru îmbunătățirea siguranței rutiere.

Forumul Economic Mondial a clasat drumurile României ca fiind cele mai proaste din Uniunea Europeană. În ultimii ani, multe proiecte au fost afectate de scandaluri de corupție, chiar și drumurile nou construite necesitând reparații aproape imediat din cauza controlului slab al calității și a materialelor folosite.

Cel mai periculos drum din România – DN2/E85, care merge dinspre București spre nord-estul țării – a înregistrat peste o duzină de decese doar anul trecut.

https://autoblog.md/video-noi-detalii-despre-trei-autostrazi-care-vor-aparea-in-romania-inclusiv-despre-cea-care-va-incepe-din-ungheni/

Cmentariile sunt închise