(video) Calci pedala de ambreiaj când frânezi? De ce nu se recomandă sau când se recomandă de procedat astfel

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Poate una dintre cele mai greu de învățat lucruri pentru cineva care învață să conducă este să își dea seama și să se acomodeze cu modul în care trebuie să utilizeze ambreiajul atunci când frânează. În cazul în care acest lucru se învață greșit de la început, cel mai probabil nu se va repara niciodată cu timpul.

Ne bucurăm de progresele tehnologiei, dar şi de multitudinea informațiilor care pot fi accesate în spaţiul online. Și totuși există în continuare foarte mulți oameni care conduc o mașină cu transmisie manuală și folosesc greșit ambreiajul. Dar voi, cum procedați?

Potrivit blogului Daily Driven, trebuie să știm că în momentul în care acționăm pedala de ambreiaj a unei mașini, ambreiajul decuplează pur și simplu cutia de viteze de la motor, ceea ce ajută roțile să se miște liber, fără a mai fi legate și controlate de către motor (timp în care intră în joc frâna de motor, iar accelerarea nu se mai poate face).

În cazul în care dorim să oprim doar prin utilizarea pedalei de frână, fără să o apăsăm pe cea a ambreiajului, motorul se va îneca dacă turația scade mult și se va opri când ajungem la o viteză mică (deși se poate opri și la viteze mai mari, în mers). Acest lucru va cauza defectarea motorului, a cutiei de viteze și a transmisiei, să nu mai zicem de riscul evident de accident. Mașina se blochează deoarece frânele încearcă să o oprească din inerție, în timp ce motorul continuă să propulseze automobilul.

Iată paşi necesari de urmat când dorim să frânăm și cum trebuie să folosim frâna în combinație cu ambreiajul, pentru a opri corect și pentru a nu uza suplimentar piesele din angrenajul motorului:

  • Atunci când conducem cu viteză mică, este foarte important ca la frânare să apăsăm prima dată pedala de ambreiaj și apoi cea de frână (sau imediat repede ambreiajul). Dacă circulăm într-o viteză și reducem turațiile semnificativ prin frânare, motorul mașinii se va îneca și se va opri imediat în cazul în care nu acționăm înainte ambreiajul. Cu cât viteza este mai mică, cu atât apăsarea frânei fără ambreiaj va face motorul să “moară” mai repede. Această situație are de obicei loc în orașele aglomerate sau atunci când așteptăm la semafor și conducem bară la bară. Deoarece prin apăsarea ambreiajului roțile se deconectează de la motor, nu vom mai fi în situația în care se va opri.
  • În cazul în care ne aflăm într-o situație în care trebuie să frânăm foarte rapid pentru a evita un pericol, ambreiajul și frâna trebuie apăsate în același timp. Apăsarea ambreiajului este necesară pentru a nu deteriora componentele mașinii și a frânei pentru a opri mașina. Atunci când apăsăm prima dată ambreiajul, deoarece roțile se deconectează de la motor, viteza de frânare va fi mult mai mică. În acest fel, vom apasă pedalele deodată pentru a opri cât mai rapid, deoarece siguranța este mai importantă decât uzarea unei piese!
  • Ultima situație în care ne putem afla este atunci când conducem cu o viteză mare, de obicei într-o treaptă superioară. În această situație, întotdeauna vom apăsa pentru prima dată pedala de frână, pentru a reduce viteza cât mai rapid posibil, după care vom apăsă ambreiajul în momentul în care simțim că viteza mașinii ajunge sub cea minimă admisă pentru treapta în care ne aflăm. Ne vom da seama foarte ușor de momentul în care trebuie să apăsăm ambreiajul atunci când motorul va începe să tremure vag.
  • O situație aparte este atunci când folosim doar frâna pentru scăderea temporară a vitezei. Această situație se aplică atunci când dorim doar să reducem puțin viteza sau să încetinim pentru a ocoli un obstacol, dar continuăm să conducem peste cea mai mică viteză pe care o acceptă treapta de viteză în care suntem.

Desigur, în funcție de fiecare model de maşină și tip de motor la care facem referire, situația este diferită și frânarea se realizează mai repede sau mai încet. Cu toate acestea, atunci când este vorba de siguranță în trafic, vom frâna cât de mult posibil înainte de a acționa ambreiajul pentru a ne asigura că oprim în timp util.

Cmentariile sunt închise