(video) Şoferiţa care a lovit mortal o minoră cu troleibuzul, condamnată la închisoare

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Abatova Maria, şoferiţa de troleibuz care a lovit mortal o adolescentă în sectorul Ciocana al capitalei, o tragedie care a marcat întreaga ţară în ziua de 24 martie 2023, a fost condamnată la închisoare în această după amiază.

VIDEO: TV8

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 14 iulie 2023, inculpata a fost recunoscută vinovată de încălcarea regulilor de securitate a circulației, încălcare ce a cauzat din imprudență decesul unei persoane, (art. 264 alin.(3) lit.b) din Codul penal) stabilindu-i-se o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 4 ani, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

Instanța a mai dispus (în temeiul art.90/1 din Codul penal) suspendarea parțială a executării pedepsei cu închisoarea, astfel că 2 ani și 6 luni din sancțiune se va executa în penitenciar de tip deschis, iar restul pedepsei de 1 an și 6 luni se suspendă pe o perioadă de probațiune de 4 ani.

La fel, s-a decis admiterea parțială a acțiunii civile înaintate cu încasarea din contul inculpatei în beneficiul succesorului părții vătămate a sumei de 1 milion de lei cu titlu de prejudiciu moral.

Permisul de conducere pe numele inculpatei se va transmite Agenției Servicii Publice, pentru anularea acestuia, odată cu devenirea definitivă a sentinței.

Sentința este cu drept de apel la Curtea de Apel Chișinău.

Amintim că procurorul pe caz a cerut o pedeapsă maximă de până la 7 ani de închisoare, cu anularea dreptului de a conduce mijloacele de transport.

Conform jurnal.md, regimul de detenție deschis le permite condamnaților să lucreze în afara penitenciarului, cu obligația de a se întoarce seara la închisoare.

Conform „Conceptului privind introducerea sistemului progresiv de executare a pedepselor privative de libertate”, elaborat de Ministerul Justiției, în penitenciarele de tip deschis își execută pedeapsa persoanele condamnate pentru infracțiuni săvârșite din imprudență. Regimul deschis presupune deținerea condamnatului în condiții minime de supraveghere și se bazează pe disciplina liber consimţită, pe sentimentul de responsabilitate al condamnatului și folosirea cu bună-credinţă a libertăţilor și încrederii oferite.

„Condamnații care execută pedeapsa în acest regim vor avea posibilitatea să muncească sau să studieze în comunitate, cu sau fără supravegherea personalului penitenciar. Persoanele aflate în regim deschis vor avea acces controlat la internet și telefon mobil”, se menționează în documentul de la Justiție.

Cmentariile sunt închise