(video) Ultima sesiune de teste Euro NCAP din 2023 a implicat 11 maşini. Care sunt lăudabile și care au dezamăgit

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Euro NCAP a organizat ultima sesiune de teste de impact din 2023 și publică rezultatele a 11 mașini testate. În contextul COP28, ar părea încurajator faptul că majoritatea acestora sunt vehicule pur electrice, dar această idee evidențiază o tendință îngrijorătoare a cererii consumatorilor pentru mașini mai grele, mai puternice și mai înalte, care nu numai că îi pun pe alți șoferi în pericol, dar au și un impact negativ asupra mediului.

Din cele 11 mașini noi evaluate, doar trei cântăresc mai puțin de două tone și doar una, smart #3, este clasificată ca o mașină mică de familie. Cererea în creștere a consumatorilor pentru vehicule electrice a deschis oportunități pentru noii intrați pe piața europeană. Mai multe mașini care au fost testate în 2023 provin de la producători chinezi, nerăbdători să-și demonstreze relevanța pentru cumpărătorii europeni. Pentru prima dată, gama include și o mașină din Vietnam.

Însă pe o notă pozitivă vorbind, producătorii, consacrați sau noi, răspund bine cerințelor Euro NCAP care au intrat în vigoare la începutul acestui an, astfel că opt din cele 11 vehicule au primit un rating maxim de cinci stele.

„Ani de zile, Euro NCAP a fost acuzat că a ”împins” greutatea mașinilor. S-a crezut că elementele de siguranță suplimentare însemnau o masă suplimentară. Acesta nu a fost niciodată cazul, iar creșterea greutății vehiculelor pe care o vedem în prezent nu este cu siguranță legată de siguranță – se datorează preferinței consumatorilor pentru vehicule mai mari și electrificării, bateriile din ce în ce mai mari fiind folosite pentru a potoli anxietatea consumatorilor. Dar aceasta este o tendință care nu ajută nici la siguranță, nici la mediul înconjurător: mașinile mari și grele sunt, în general, mai puțin eficiente din punct de vedere energetic decât cele mici și ușoare și există o problemă de siguranță atunci când aceste două tipuri de vehicule se ciocnesc sau, mai rău, atunci când utilizatorii vulnerabili ai drumului sunt implicați/afectați.”

Michiel van Ratingen, secretar general al Euro NCAP

Rezultatele testelor:

Volkswagen ID.7 este o familie electrică de dimensiuni medii cu patru uși, asemănătoare ca mărime cu sedanul Passat, scos din producție, iar aspectul său elegant prezintă o performanță excelentă în condiții de siguranță în caz de accident, cu un scor ridicat de 95% în ce privește Protecția adulților și obținând unul dintre cele mai bune scoruri generale ale anului.

Această mașină este, de asemenea, un partener compatibil pe drum, oferind nu numai protecție propriilor ocupanți, ci și altora pe care i-ar putea întâlni în călătoria sa.

Click pe imagine pentru un raport detaliat!

Puțin mai mic decât predecesorul său, BMW Seria 5 este o alegere atrăgătoare pentru consumatorii dintr-un sector care include rivali atractivi precum Audi A6, Genesis G80, Jaguar XF, Lexus GS și Volvo S90. Această mașină mare de familie este chiar în spatele lui Volkswagen în ceea ce privește performanța sa de siguranță, deși nu este la fel de bună în ceea ce privește protecția pelvină și femurală în testul de impact frontal.

Click pe imagine pentru un raport detaliat!

Mercedes-EQ EQE este un SUV electric puternic, cu un preț pe măsură, dar care atinge o performanță generală foarte bună, în special în tehnologiile sale de asistență. Dezamăgește însă lipsa de robustețe a sistemului airbag central al mașinii, care a arătat potențiale răni la cap pentru ocupanții din față.

Click pe imagine pentru un raport detaliat!

BYD TANG se alătură celorlalte trei mașini din grajdul BYD în calitate de performer de cinci stele. BYD este unul dintre cei mai mari producători de baterii din lume de mulți ani și un producător de mașini electrice în China de aproape un deceniu, așa că, deși este nouă în Europa, compania are o mulțime de experiență în producție de la care alți producători auto pot învăța.

Click pe imagine pentru un raport detaliat!

BYD demonstrează că au măsura siguranței cu un scor general bun și un rating de cinci stele. În această sesiune, Euro NCAP a testat și proaspătul SEAL-U, care, de asemenea, funcționează bine când trebuie să detecteze motociclete și să frâneze automat. Deși grea de peste două tone, mașina este mai mică decât majoritatea celorlalte SUV-uri testate de data aceasta.

Click pe imagine pentru un raport detaliat!

Alături de BYD SEAL, KIA EV9 este un candidat pentru titlul Mașina Anului 2024 și este primul vehicul electric al mărcii cu trei rânduri de scaune. În consecință, mașina este foarte mare, dar totuși unii ar spune că prezintă o declarație vizuală pe șosea. Vehiculul este echipat cu o gamă largă de echipamente de siguranță pentru protecția copiilor și are o performanță dinamică bună, obținând un scor confortabil de cinci stele.

Click pe imagine pentru un raport detaliat!

XPENG G9 este al doilea model al mărcii chineze testat de Euro NCAP. A primit un rating dublu de cinci stele, deoarece a fost supus simultan testării de siguranță și Green NCAP. În testele de siguranță, SUV-ul s-a prezentat bine în general, cu excepția unui efect de plonjare sub airbag a manechinului care imită o șoferiță de statură mică, în testul de impact frontal pe toată lățimea. Pelvisul manechinului a alunecat sub porțiunea centura trasă peste talie și sugerează astfel un risc mai mare de rănire abdominală. Protecția capului pietonilor nu a fost la fel de bună ca la multe dintre celelalte mașini testate în această sesiune.

Click pe imagine pentru un raport detaliat!

Smart #3 este fabricat în China de către Geely și acesta este al doilea SUV electric din gama mărcii, produs de companie. Mai mare decât vehiculele anterioare produse de smart, există încă unele provocări în ce privește performanța la capitolul protecție laterală, iar ”ocupanții” scaunului din față intră în contact în timpul testării. Deși nu este echipat cu detectarea prezenței copiilor pe scaunele posterioare, reușește în continuare să obțină un scor sigur de cinci stele.

Click pe imagine pentru un raport detaliat!

Startup-ul vietnamez de vehicule electrice VinFast a lansat recent primul său model în Europa, crossoverul VF8 cu cinci locuri, care este primul VinFast testat vreodată de Euro NCAP. Mașina a obținut un rating de patru stele, dezamăgind lipsa robusteței sistemului de reținere, dar, în rest, protecția copiilor și a utilizatorilor vulnerabili s-a dovedit a fi bună.

Click pe imagine pentru un raport detaliat!

Micul crossover al Honda, noul ZR-V, este singura mașină din această sesiune care oferă un grup motopropulsor hibrid pur și, cu greutatea proprie de 1.6 tone, este cel mai ușor dintre toate cele evaluate. Performanța sa atât la testele de impact, cât și la cele de siguranță activă a fost chiar sub pragurile de performanță de cinci stele, rezultând o evaluare de patru stele.

Click pe imagine pentru un raport detaliat!

Ultimul plasat și adevărata dezamăgire în această sesiune este noul Hyundai KONA, care trece testul cu patru stele, în realitate, evitând la limită să ia trei stele. Acest rezultat se datorează performanței sale sub-standard de testare, în special în ce privește asistența șoferului și evitarea accidentelor.

Hyundai a făcut mașina mai mare și interiorul său e mai mare pentru a concura în clasă, dar compania nu ar trebui să presupună că ai săi clienți sunt mulțumiți cu un nivel de siguranță care rămâne în urmă față de concurenții săi.

Click pe imagine pentru un raport detaliat!

Cmentariile sunt închise