ANALIZĂ: Mașinile pe care le-au procurat moldovenii în 2015

Autor: Constantin Mihalachi

Anul 2015 nu a fost deloc ușor pentru importatorii de automobile din țara noastră. Lovită de o criză economică și politică, țara noastră prezintă un mediu tot mai prost de a dezvolta o afacere sau de a face cumpărături de oricare fel. Oamenii își doresc să țină cât mai mult banii în buzunar pentru că nimeni și nimic nu le dă asigurarea că ziua de mâine va fi mai bună. Dar haideți totuși să vedem ce mașini au cumpărat moldovenii în 2015!

Vinzari 2015

Voi începe acest articol cu faptul că anul 2015 a înregistrat o scădere de vânzări. Una dramatică aș spune eu de -28% față de 2014 , din moment ce pe parcursul ultimelor 12 luni moldovenii au cumpărat 3.537 automobile, față de 4.921 în 2014 și 4.990 în 2013.

img-04

Pe lângă criza economică și politică în care se află țara, majoritatea cetățenilor aleg să procure o mașină rulată cu o vârstă cuprinsă între 7 și 10 ani, decât una nouă dar mai puțin dotată. Astfel, în 2015 tocmai 10.024 automobile produse între 2005 și 2007 au fost înmatriculate în Moldova, sau 49.4 % din toate automobile importate pe parcursul anului trecut. Pe de altă parte, cota mașinilor noi este de 17.4%, față de aproape 40 % cât era în anul 2008.

img-02

Vorbind despre cele mai populare mărci de automobile, lucrurile nu s-au schimbat prea tare față de anul trecut. Dacia în continuare este numărul 1 în Moldova, însă iată că constructorul român de automobile a fost lovit destul de tare de Suzuki în acest an, care cu al său Vitara a reușit să “fure” ceva clienți ai modelului Duster. Hyundai a înregistrat din nou un rezultat excelent, reușind să se impună cu Tucson care este deosebit de popular și Santa Fe facelift.

img-01Volkswagen își revine în țara noastră, la fel cum o face Volvo care a reușit să vândă mai bine față de anii precedenți, însă la sigur acesta nu este rezultatul maxim pe care îl poate atinge constructorul suedez în Moldova. Mărcile franceze și italiene în continuare stau prost în Moldova, singura excepție fiind Renault, care vine cu multe oferte bune pentru gama sa de modele.

Ssang Yong, o marcă care a revenit în 2015 în țara noastră a înregistrat un rezultat de 25 automobile, cifră care i-a permis să se poziționeze în fața unor mărci japoneze consacrate.

Dacă este să ne axăm mai mult pe modelele cele mai vândute în Moldova pe parcursul anului 2015, atunci lider incontestabil este Dacia Logan, urmată de Skoda Octavia care a fost aleasă în acest an inclusiv și de o companie mare de taxi din Chișinău, în timp ce podiumul este încheiat de Dacia Duster.

img-03-1

img-03-2

Așa s-a văzut anul 2015 din persepctiva vânzărilor de mașini în țara noastră.  Din păcate această tendință reflectă dinamica lucrurilor din țara noastră. Lupta pentru putere lovește în toate domeniile, iar corupția printre funcționarii de stat nu oferă posibilitatea oamenilor obișnuiți să-și întrețină familia așa cum ar trebuii, dar încă să mai procure o mașină nouă care ar putea să garanteze un nivel înalt de siguranță și consum de combustibil redus.

Cmentariile sunt închise