(video) Ce s-a văzut și ce nu s-a văzut la Salonul Auto de la Geneva 2024
Deși în alți ani Salonul Auto de la Geneva era unul dintre cele mai importante evenimente auto din lume, anul acesta am asistat la o umbră a glorioaselor zile din trecut când peste jumătate de milion de oameni treceau pragul evenimentului.
Dacă în 2020 Salonul Auto de la Geneva s-a anulat în ultimul moment din cauza pandemiei, efectele deciziei de atunci s-au văzut în timp. Anul trecut, compania care organizează evenimentul a cedat dreptul de utilizare a numelui unui eveniment din Qatar. Evenimentul a adunat aproximativ 200.000 de vizitatori. Nu a fost foarte promițător, am putea spune. În mod surprinzător, expoziția a fost deschisă doar la Doha, în timp ce ediția 2023 a fost anulată în Elveția.
Anul acesta, Palexpo, firma care organizează evenimentul a avut o surpriză neplăcută. Majoritatea numelor grele din industrie n-au participat. BMW, Mercedes-Benz, Grupul Volkswagen, Ford, Grupul Stellantis și mărcile britanice au stat acasă. Niciun producător consacrat de supercaruri n-a concurat pentru titlul de vedeta salonului. N-au mai fost. Dar cum de s-a ajuns la așa ceva?
2020, Salonul Auto de la Geneva face un pas înapoi
Companiile producătoare de automobile calculează și direcționează bugetele pentru evenimente cu mult timp înainte de acestea. În 2020, anularea Salonului Auto de la Geneva s-a făcut cu șapte zile înainte de deschiderea porților. Astfel, pe 28 februarie Palexpo a anunțat pe toată lumea că deschiderea de pe 5 martie nu va mai avea loc. Ce înseamnă asta pentru firmele expozante?
Asta înseamnă sute de mii sau poate milioane de euro pierdute. Cazările, biletele de avion, personalul angajat și suprafețele închiriate erau deja plătite. Chiar dacă Palexpo a oferit compensații financiare companiilor expozante și sponsorilor, răul era deja făcut. Trebuie de precizat că unele mărci au dezvoltat mașini și prototipuri special pentru acest eveniment. Toate acelea au devenit, brusc, inutile.
Dar chiar și așa, companiile expozante nu au fost deloc încântate. Oricât ar fi vrut să înțeleagă situația, pierderile financiare nu au putut fi scoase din calcul. De asemenea, expunerea la salon a produselor lor se calculează ca și publicitate. Aceste companii au plătit promovarea dar nu s-au mai putut bucura de ea. Iar acolo calculele sunt diferite și se analizează ca și pierdere potențială, chiar dacă nu a implicat costuri suplimentare.
După ce au suferit acea pierdere, este ușor de înțeles că marii producători de autoturisme nu au fost încântați. Au trebuit să găsească rapid alte soluții de promovare a produselor lor. Iar dacă în timpul pandemiei abia au început să se promoveze, acum deja au ajuns la nivel ridicat de experiență. Mai mult, au văzut și că este mai profitabil. Dar nu toți producătorii au decis asta.
Prezențe notabile la Salonul Auto de la Geneva 2024
La Salonul Auto de la Geneva 2024 au venit doar câteva mărci importante. Dintre constructorii europeni s-au remarcat Renault și Dacia. Cele două mărci au prezentat public noul 5 și versiunea facelift pentru Spring. Dar de absența celorlalte mărci au profitat din plin companiile din China.
BYD a lansat la Geneva mai multe modele importante pentru piața europeană. Constructorul chinez a prezentat crossoverul de familie Seal U DM-i. Noul model este dotat cu o tehnologie de propulsie hibridă alimentată de un motor cu benzină de 1.5 litri. Acest propulsor este oferit fie cu regim de funcționare în ciclu Atkinson, fie în ciclu Miller, în funcție de versiune.
Un alt model important este Yangwang U8 tot de la BYD. Acesta este un plug-in hibrid care dorește să concureze cu Mercedes-Benz G-Class și cu Land Rover Defender. Modelul dispune și de tehnologia tank-turn. Aceasta îi permite vehiculului să se rotească 360 de grade pe loc. Mai mult, dispune și de un mod de plutire care se poate menține pe suprafața apei și pluti timp de 30 de minute. Cu alte cuvinte, dacă aveți de traversat un râu, U8 poate face asta.
Salonul Auto de la Geneva 2024 a marcat și prezența europeană a modelului Lucid Gravity SUV. În plus, a venit și cu gama Air, inclusiv versiunea de înaltă performanță Sapphire. Acest model poate atinge 100 de kilometri la oră cu start de pe loc în doar două secunde. Mai mult, poate ajunge de la 0 la 161 km/h în 3.84 secunde. La 250.000 de euro cât costă, ar fi și cazul să ofere performanțe atractive.
Modele pentru orice buzunare
Spuneam că Renault a lansat la Geneva noul model 5 care este full electric. Noul electromobil francez vine să continue istoria legendarului 5 din anii 70. Acesta este și bunicul, sau străbunicul dacă vreți, cunoscutului Renault Clio. Noi am avut deja un prim contact cu noul și simpaticul 5 E-Tech electric, dar oficial nu a fost comunicat nici un preț. Va avea un preț de pornire de aproape 25.000 de euro.
Un model pe care îl așteptăm totuși cu interes în Moldova este versiunea îmbunătățită de la Dacia Spring. Noi am fost în secret la prezentarea noii Dacia Spring și am rămas plăcut surprinși. Acest electromobil produs în China a impresionat prin vânzările sale de peste 140.000 de unități. Costul redus și dotările suficiente au permis multor persoane să-și găsească mijlocul de transport ideal pentru orașe.
Pe lângă BYD, a fost remarcată și prezența mărcii MG la Geneva. Standul generos al companiei chineze a fost dominat de câteva modele interesante. În mod clar, starul companiei a fost noul roadster Cyberster. Acesta promite un demaraj de la 0 la 100 km/h în doar 3.2 secunde în versiunea de top cu 544 CP. Versiunea mai puțin dotată va reuși totuși un 0-100 km/h în 5.2 secunde, ceea ce iarăși nu este rău deloc.
Pe lângă Cyberster, MG a adus și noul MG 3 Hybrid + care vrea să pună piedici serioase lui Toyota Yaris Hybrid prin tehnologiile sale. Acest vehicul va fi disponibil și în versiune hibridă. Din ce se observă, pe lângă modelele electrice, mai mulți constructori din China au început să dezvolte puternic modele hibride. Această strategie a fost urmată de Toyota anul trecut și a avut succes. Compania niponă a reușit să ajungă pe locul doi în clasamentele europene de vânzări.
Modele mai speciale
Alături de MG, SAIC a mai expus și noua sa marcă IM. Intelligent Mobility a debutat în Europa împreună cu noul L6. Acest sedan se laudă cu o arhitectură pe 800 de volți și viteze de încărcare de până la 400 kW. În plus, bateria sa mare de aproximativ 100 kWh poate asigura electromobilului o autonomie de peste 600 km.
Un alt model-surpriză a fost prezentat de cei de la Kimera Automobili. Ei au arătat modelul EVO038 care este pentru alți 38 de norocoși de pe planetă, care se dorește a fi o reinterpretare modernă a unui model celebru din anii ’80. Cele 38 de vehicule care vor fi produse au la bază caroserii vechi de Lancia Beta Montecarlo și din care a derivat faimoasa Lancia 037 de raliuri. Motorul acestor vehicule este de 2.1-litri, supraalimentat, și produce peste 600 CP!
Un alt restomod a fost expus de Totem Automobili – Exclusivistul Totem GTAmodificata.
Viitor incert la Geneva
Salonul Auto de la Geneva 2024 nu a reușit să atragă atât de mulți producători. Dacă nici de vizitatori nu vor avea parte, cei de la Palexpo ar putea chiar renunța la această expoziție. La moment nu a fost emisă nicio decizie în acest sens. Dar cel mai probabil orientarea producătorilor spre saloanele auto se va vedea abia la toamnă. Dacă nici la Salonul Auto de la Paris nu se vor prezenta multe mărci, atunci probabil că epoca acestor evenimente se apropie de sfârșit.
Cmentariile sunt închise