(foto) Lexus scoate din vânzare trei modele în Europa, dar LS-ul încă îl mai lasă

Lexus va opri vânzările hatchback-ului CT, sedanului IS și coupeului RC în Europa. Compania va vinde stocurile actuale, iar completări cu noi provizii nu se vor mai face, după ce producţia lor în specificaţie locală a fost încetată încă din vară. Un reprezentant al constructorului auto a spus despre asta într-un material pentru Automotive News Europe.

“Este o decizie bazată pe evoluția portofoliului nostru. Dacă vă uitați la vânzările Lexus în Europa și pe piața generală, puteţi observa că evoluția se îndreaptă mai mult spre SUV-uri.”

După cum s-a dat de înţeles, marca japoneză se va concentra acum pe dezvoltarea liniei de crossovere şi SUV-uri. La momentul actual, noul model compact Lexus UX este bestseller: în primele opt luni ale lui 2020, cu toate că a fost şi mai este stare de pandemie, în Uniunea Europeană s-au vândut 10.291 astfel de maşini.

Pe al doilea loc se află Lexus NX cu 7.739 de unităţi, iar pe al treilea RX cu 3.474 exemplare (date JATO Dynamics).

Cererea pentru hatchback-ul CT, cel mai vechi model din gama europeană Lexus, a scăzut cu 35%, până la 2.344 de unități. Și mai gravă este situația cu IS: sedanul compact a găsit doar jumătate din numărul cumpărătorilor, spre deosebire de aceeași perioadă a anului 2019 – 1.101 unităţi.

Coupeul RC a fost ales de doar 422 de oameni, însă Lexus va continua să-i vândă versiunea sport de top RC F.

Un alt fapt deosebit de curios este că, poate din motive de imagine, nu va refuza să furnizeze modelul de top LS pe teritoriul statelor UE. Asta chiar dacă timp de opt luni s-au vândut doar 58 de exemplare! Un rezultat destul de prost şi nu este clar de ce se întâmplă asta cu maşina premium, unică în felul său.

Decizia de a menține un astfel de flagship nepopular în linie se datorează şi faptului că Lexus LS, datorită poziționării sale și numărului de inovații pe care le are la bord, are un impact pozitiv asupra percepției mărcii în ansamblu.

Versiunea actualizată anunţată în această vară, care urmează să fie comercializată în Europa, va prezenta o nouă tehnologie de conducere asistată. Președintele Lexus, Koji Sato, a declarat la începutul acestui an că sistemul va permite conducerea cu mâini libere acolo unde este permis și va fi capabil de actualizări over-the-air.

Lexus va menține, de asemenea, modelul ES în gama europeană a mărcii, citând succesul său comparativ în regiune de la momentul lansării sale în 2018. Vânzările ES au crescut cu 3% până la 2.346 de unități în Europa în primele opt luni, în ciuda întreruperilor cauzate de pandemie.

Modelele hibride au reprezentat 96% din vânzările Lexus în prima jumătate a anului curent în Europa de Vest. Brandul a lansat recent şi prima sa mașină electrică, o versiune a SUV-ului UX numită 300e.

Pe parcursul a opt luni, vânzările Lexus în Europa s-au menținut mai bine decât piața generală, fapt la care a contribuit cererea puternică pentru UX, potrivit datelor JATO. Lexus a înregistrat un declin de 21% pe o piață care a scăzut cu 33% în perioada respectivă.

Cmentariile sunt închise