Gata cu preţurile ajustate de petrolişti! A început numărătoarea inversă pentru reintroducerea tarifelor plafon

În Moldova se va reveni în scurt timp la stabilirea preţurilor, la carburanţii comercializați în benzinăriile din ţară, în baza unui tarif plafon! Acesta va fi anunţat din nou de către Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică, o dată la două săptămâni.

FOTO: nbcnews.com

În şedinţa de astăzi a Guvernului a fost aprobat pozitiv un aviz la un proiect de modificare a legii privind piaţa produselor petroliere, înaintat încă în luna ianuarie din acest an, sub formă de iniţiativă legislativă de către un deputat.

Potrivit documentului, amendamentele propuse schimbă modalitatea de stabilire a prețului de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat prin reîntoarcerea la mecanismul stabilit anterior prin Legea nr. 223/2015 pentru modificarea și completarea unor acte legislative (așa-numitul “pachet agricol”) și care a fost aplicat pe parcursul anilor 2016-2018.

În parte, se doreşte la revenirea stabilirii preţurilor la carburanţi prin tarife plafon pentru că metoda actuală de stabilire a prețurilor creează condiții favorabile pentru companiile petroliere, de a fi reticente la ajustarea prețurilor în sensul diminuării în perioade de ieftinire a carburanților la bursele internaționale. În condițiile în care prețul viitor de import nu poate fi prevăzut, companiile includ riscul de modificare/majorare a acestuia în prețul achitat de către consumator.

Iată textul avizului cu unele modificări:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/media/2020/06/Avizul-la-proiectul-de-lege-pentru-modificarea-Legii-nr.461-din-2001-privind-piata-produselor-petroliere.pdf”]

Iată şi iniţiativa legislativă înaintă de un deputat, cu explicaţiile sale privind necesitatea reintroducerii mecanismului vechi:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/media/2020/06/17.2020.ro_.pdf”]

Aşadar, legea în redacţie nouă va include un articol 4 cu aliniat 4 cu următorul cuprins:

“La stabilirea preţurilor de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale importate în raport cu cotaţiile medii Platts se va ţine cont de categoria şi calitatea produselor petroliere principale prin utilizarea coeficienţilor de multiplicare pentru fiecare tip de produs, prevăzuţi în Metodologia formării şi aplicării preţurilor la produsele petroliere. La fiecare două săptămâni, în funcție de cotațiile Platts și Argus din perioada precedentă, Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică stabilește prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat și le publică pe pagina sa web. Se interzice comercializarea cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat la un preţ ce depăşeşte preţul plafon stabilit de Agenția Naţională pentru Reglementare în Energetică”.

În contextul celor spuse, iată cum se vor stabili prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat. Costul unui litru de carburant se va baza pe următoarele componente:

  • a) valoarea medie a cotațiilor medii:
    • pentru produsele petroliere principale – Platts Cargoes FOB MED (Italy);
    • pentru gazul lichefiat – Argus DAF Brest propane-butane mix, în conformitate cu Argus International LPG;
  • b) cota accizelor, aplicată în conformitate cu Codul fiscal al Republicii
    Moldova;
  • c) cota taxei pe valoarea adăugată, aplicată în conformitate cu Codul fiscal
    al Republicii Moldova;
  • d) marja comercială specifică. Valoarea maximală a acestei marje se stabileşte anual de către Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică, în funcție de structura medie a cheltuielilor și profitului participanților la piața internă a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat.

Anterior, la începutul lunii februarie din acest an, şi premierul Ion Chicu a dat de înţeles că ceea ce ţine de stabilirea preţurilor la carburanţi va trece din nou sub controlul autorităţilor.

https://autoblog.md/moldova-stabilirea-preturilor-la-carburanti-va-trece-din-nou-sub-controlul-autoritatilor/

Cmentariile sunt închise