Moldova: Rezumatul noului pachet de sancţiuni aprobat pentru conducătorii auto

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

(update 06.07.2023) Prevederile au intrat în vigoare din 6 iulie 2023.


Un proiect de lege care vizează implementarea unor noi mecanisme de responsabilizare a participanților la trafic a fost votat ieri de Parlamentul Republicii Moldova. Este vorba despre o hotărâre de Guvern care a fost aprobată încă la începutul verii anului trecut, dar a fost nevoie de o perioadă îndelungată pentru a verifica întreg textul dacă corespunde normelor juridice în vigoare.

Pe lângă înăsprirea sancțiunilor pentru participanții care depășesc limita de viteză, proiectul prevede reguli noi de responsabilizare a proprietarului mijlocului de transport (click pentru DETALII) și sancțiuni mai dure pentru neacordarea de prioritate legală pietonilor sau cicliștilor (click pentru DETALII).

Una dintre principalele modificări constă în modificarea Codului Contravențional prin completarea cu prevederi ce ar permite un nou mecanism de sancționare a conducătorilor auto pentru contravențiile constate prin intermediul mijloacelor tehnice.

Totodată, se instituie o sancțiune complementară nouă, aplicată de Poliție, cum ar fi suspendarea exercitării dreptului special de a conduce vehicule, care se aplică de către șeful, șefii adjuncți și șefii subdiviziunilor teritoriale ale Inspectoratului Național de Securitate Publică, pe un termen de la 30 la 180 de zile (click pentru DETALII).

Suplimentar, se modifică norma de sancționare pentru încălcarea limitei de viteză pe sectorul de drum, astfel încât la depășirea limitei de viteză de la 60 km/oră și mai mult, pe lângă amenda aplicată, conducătorului auto i se suspendă exercitarea dreptului special de a conduce vehicule de la 30 la 180 de zile (click pentru DETALII).

Noile prevederi vor intra în vigoare în termen de 3 luni din momentul publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/