(video) Premieră: Noile Ferrari SF90 XX Stradale şi SF90 XX Spider

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Bazat pe SF90 Stradale, noua serie specială limitată SF90 XX Stradale a fost dezvăluită astăzi alături de omologul său SF90 XX Spider. Aceste noi supercaruri plug-in hybrid reprezintă cel mai recent și extrem de exemplu de concept de versiuni speciale, care împinge performanța modelelor stradale Ferrari la noi niveluri.

Conceptul a fost perfecționat în ultimii cel puţin 20 de ani, multe dintre aceste modele devenind rapid considerate repere în gama producătorului italian, cum ar fi 488 Pista și 812 Competizione. De-a lungul acelorași două decenii, Ferrari a dezvoltat și Programul XX pentru a oferi unui grup select de clienți mașini extreme care nu sunt omologate pentru fi utilizate pe şosele, dar care pot fi conduse la limită pe circuite. Toate modelele produse de program s-au dovedit un succes uriaș, cel mai recent reprezentant fiind FXX-K EVO.

Bazându-se pe experiența sa în ambele sfere, Ferrari a decis să creeze o mașină street legal, dar care întruchipează expresia maximă a conceptelor de inginerie ale celor două programe. Rezultatul – primele maşini care fac parte din Programul XX şi în acelaşi timp pot fi înmatriculate!

Caracteristici cheie:

  • Rolul principal în dezvoltarea maşinilor l-au luat, desigur, inginerii diviziei XX, dar, din moment ce au un statut “civil”, în proiect s-a implicat și Ferrari Styling Centre, condus de Flavio Manzoni. Împreună, ei nu doar au aplicat elemente aerodinamice suplimentare în jurul modelului de bază, ci au reproiectat serios întregul corp pentru a crește forța aerodinamică!
    • Lucrarea a fost realizată la o scară atât de mare încât practic nu a mai rămas niciun panou extern de la SF90-ul original. Chiar şi posteriorul este complet diferit, cu o singură bandă LED în loc de patru blocuri optice separate.
    • Canalele prizelor de aer frontale și laterale au fost mărite, au apărut noi fante deasupra pasajelor roților pentru evacuarea aerului, a fost schimbată configurația panoului de sub maşină, etc.
    • A fost instalat un splitter frontal mai mare, cu ajutorul căruia forţa de apăsare pe puntea din față ajunge la maximum 325 kg la viteză maximă.
    • În spate este scoasă în evidenţă o aripă montată pe suporturi fixe speciale: ultima dată când Ferrari a folosit o astfel de soluție pentru mașinile stradale a fost pe modelul F50 din anii 90. Aripa are o poziție fixă, iar la o viteză de 250 km/h generează o forță aerodinamică echivalentă cu 315 kg.
    • Tot în spate, între compartimentul motor și marginea posterioară, există un element mobil care contribuie la generarea unui downforce solid.
    • Pentru Spider, configurația elementelor aerodinamice este optimizată la unele capitole, păstrând în același timp panoul standard din aluminiu al plafonului, care poate fi coborât în 14 secunde la viteze de până la 45 km/h.
  • S-a intervenit şi “sub capotă”.
    • Motorul V8 biturbo de 4.0 litri are noi pistoane, un raport de compresie crescut și canale modificate ale sistemelor de admisie și evacuare, printre altele. Iar noi rezonatoare și o configurație diferită a sistemului de evacuare a gazelor de eşapament au făcut sunetul mai agresiv. Puterea dezvoltată a crescut de la 780 la 797 de cai, iar cuplul de la 800 la 804 Nm.
    • Cele trei motoare electrice (două pe puntea din față și unul pe spate) au devenit şi ele mai puternice: 233 vs 220 CP.
    • Drept urmare, puterea de vârf a sistemului hibrid a crescut de la 1.000 la 1.030 de cai putere.
  • Suplimentar au fost revizuite setările întregii unităţi de propulsie, inclusiv a cutiei de viteze F1 DCT cu opt trepte. De exemplu, în modul Qualifying, electronica nu mai economisește energia din baterie, oferind putere maximă pentru un răspuns instantaneu la apăsarea pedalei de accelerație la ieșirea din viraje.
    • În același timp, o încărcare completă a bateriei de 7.9 kWh ar trebui să fie suficientă pentru o autonomie electrică de până la 25 km (în acest mod maşina e cu tracțiune față).
  • În mod evident şi frânele carbon-ceramice au fost reproiectate: au apărut noi garnituri de frecare, răcirea mecanismelor frontale a devenit mai performantă, iar în spate au apărut discuri cu un diametru mai mare.
  • În cabină e mai multă fibră de carbon la vedere, noi scaune ușoare și panouri ornamentale simplificate. În multe privințe, datorită acestui lucru a fost posibilă reducerea greutății mașinii cu 10 kg: coupeul are o greutate uscată de 1.560 kg, iar decapotabila – 1.660 kg.
    • De aici şi caracteristici dinamice uşor mai bune: 0-100 km/h în 2.3 secunde (-0.2), 0-200 km/h în 6.5/6.7 secunde (-0.2/-0.3). Viteza maximă însă a fost coborâtă de la 340 la 320 km/h.

Preţul maşinii nu a fost anunţat, însă vor fi făcute doar 799 de exemplare SF90 XX Stradale și 599 de exemplare SF90 XX Spider.

(later edit) SF90 XX Stradale costă de la 770.000 euro. SF90 XX Spider de la 850.000 de euro. Toate au fost deja vândute!

Specificații tehnice:

[embeddoc url=”https://autoblog.md/wp-content/uploads/2023/06/ferrari-sf90-xx-specs.pdf”]

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise