Guvernul a spus NU reducerii plafonului de vârstă a automobilelor importate

Guvernul a avizat negativ proiectul de lege, iniţiat de un grup de deputaţi, care prevedea reducerea plafonului de vârstă la importul autovehiculelor de la zece la şapte ani. Principalul motiv invocat de Guvern este că nu toţi îşi vor putea permite achiziţionarea unor automobile noi sau “aproape” noi.

Chiar dacă prin acest proiect de lege se doreşte reducerea nivelului de emisii în atmosferă, Guvernul consideră că acesta va avea un impact mai mult negativ, decât pozitiv, inclusiv şi la mişcorarea cu cel puţin 100 de milioane de lei a încasărilor la bugetul de stat.

“Considerăm că regulile existente de majorare proporţională a accizelor, în dependenţă de termenul de exploatare al automobilelor, sunt mai efective în raport cu stabilirea regulilor ce ar interzice importul automobilelor ar căror termen de exploatare este mai mare de şapte ani. Prin urmare, considerăm că limitarea vârstei până la şapte ani la importul vehiculului va avea un impact negativ atât asupra persoanelor cu venituri medii şi mici, cât şi va atrage reducerea încasărilor la bugetul de stat”, a declarat viceministrul Finanţelor, Iurie Cicibaba, citat de Radio Moldova.

Amintim că proiectul de lege sus menţionat a fost votat în prima lectură în Parlament la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut.

Iată textul complet al avizului Guvernului, în care se aduc explicaţii de ce nu este acceptată această reducere a plafonului de vârstă pentru automobilele importate:

[embeddoc url=”http://gov.md/sites/default/files/document/attachments/intr06_123.pdf” download=”none”]

Cmentariile sunt închise