(video) În Marea Britanie s-a făcut la comandă un studiu ce dezvăluie cele mai murdare locuri în maşinile rulate

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Operatorul britanic al pieței mașinilor rulate şi avariate ScrapCar Comparsion a publicat rezultatele unui studiu bacteriologic realizat la comanda sa. Oamenii de știință de la Universitatea Aston au descoperit că cel mai murdar loc dintr-un automobil este portbagajul și acolo pot exista bacterii mai specifice decât într-o toaletă medie.

În total, biologii au studiat cinci mașini second hand de vârste diferite – un Peugeot 307 SW de 17 ani, un VW Golf de 5 ani, un Ford Focus vechi de 13 ani, o Honda Jazz de 9 ani şi un Peugeot 308 de 2 ani – prelevând mostre nu numai din portbagaj, ci și de pe ambele rânduri de scaune, volan și levierul cutiei de viteze, precum și de pe planşa de bord. În patru dintre ele se transportă ocazional animale, iar în trei şi copii.

De asemenea, s-a luat pentru comparaţie probe din două toalete menajere care nu au fost curățate cu bună știință, dar au fost folosite în ultimele 24 de ore.

S-a constatat după o serie de analize că numărul bacteriilor din compartimentele de marfă este de aproximativ două ori mai mare (1.425) decât cele de pe scaunului șoferului (649), care s-a clasat pe locul al doilea în ceea ce privește murdăria invizibilă.

Maneta transmisiei ocupă a treia poziţie (407 bacterii) în acest clasament. Scaunele posterioare şi planşa de bord ocupă locurile 4 şi 5, cu 323 şi 317 bacterii găsite. Însă volanul, destul de ciudat, s-a dovedit a fi cel mai curat loc studiat – doar 146 de bacterii identificate.

Cercetătorii au legat volanul “curat” de restricțiile impuse de pandemia globală. Potrivit biologilor, șoferii sunt în această perioadă mai predispuși să folosească dezinfectant pentru mâini, precum și dezinfectanți pentru a trata volanul, dar trec cu vederea levierul cutiei de viteze pe care îl ating în mod regulat.

Experţii au mai ţinut să recomande în context folosirea unor ambalaje sau pungi mai groase pentru transportarea produselor alimentare. Totodată, în cazul în care se transportă în portbagaj, fie şi în pungi, produsele ulterior trebuie bine spălate sau curăţate.

O altă concluzie demnă de remarcat, făcută de oamenii de știință britanici, este că interioarele mașinilor devin în mod inevitabil din ce în ce mai murdare în procesul şi perioada de exploatare, în ciuda celor mai amănunțite curățenii. Totuşi, cercetătorii au subliniat importanța îngrijirii profunde regulate a interioarelor.

Printre bacteriile identificate în cadrul analizei s-au numărat: Escherichia coli, Pseudomonas aeruginosa, Bacillus subtilis, Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus aureus şi Rhodotorula mucilaginosa.

Un studiu asemănător dar mai puţin complex, realizat în 2020, a arătat rezultate diferite. Cele mai murdare zone ale mașinii au fost numite volanul și ecranul sistemului multimedia.

Cmentariile sunt închise