(video) Premieră la Goodwood: Noul Lamborghini SC63 – groaza celor de la Ferrari în Le Mans?

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Lamborghini Squadra Corse lansează astăzi primul său prototip hibrid pentru curse de anduranță – SC63 – la Goodwood Festival of Speed. Maşina urmează să concureze în clasa Hypercar a Campionatului Mondial FIA de Anduranță 2024, inclusiv în cele 24 de ore de la Le Mans, dar și în clasa GTP a campionatului IMSA WeatherTech, care cuprinde curse clasice precum cele 24 de ore de la Daytona sau 12 ore de la Sebring. 

Lamborghini a colaborat cu echipa italiană Iron Lynx pentru a conduce mașina în competiții internaționale și a angajat piloți de talie mondială din lumea Formula 1 și a curselor de anduranță.

Lamborghini spune că SC63 este cea mai avansată mașină de curse produsă vreodată de marca italiană. Este pus în mişcare de un nou motor V8 twin-turbo de 3.8 litri (oare îl vom vedea pe succesorul lui Huracan?) care a fost dezvoltat de inginerii Lamborghini special pentru programul de curse. Agregatul este într-o configurație “cold V”, ceea ce înseamnă că turbocompresoarele sunt montate în afara unghiului în V, ceea ce le face mai ușor de răcit și de întreținut. În plus, soluția scade masa și optimizează centrul de greutate al mașinii. 

Această soluție, combinată cu un echilibru aerodinamic și o atitudine special dezvoltate, a fost identificată ca fiind cea mai eficientă pentru a obține cea mai bună aderență a anvelopelor și echilibru perfect, manevrabilitate și viteză constantă atât pe un singur tur de circuit, cât și în cursele de lungă distanță.

Puterea de la motor și sistemul hibrid, care este standard pentru mașinile din categoria LMDh, este limitată prin reglementare la 500 kW (680 CP). Unitatea de alimentare este gestionată de o unitate de control electronică Bosch. Setul de reguli LMDh specifică o cutie de viteze standard, o baterie și o unitate motor generator (MGU), care ajută la limitarea costurilor de dezvoltare pentru prototip.

Sub “piele”, inginerii Lamborghini au reușit să-și exercite influența asupra tuturor aspectelor mașinii. Deși cutia de viteze este standard pentru toate mașinile LMDh, există totuși libertatea de a o personaliza conform cerințelor unei mărci, inclusiv selecția rapoartelor de transmisie și alunecarea diferenţialului mecanic.

„Motorsportul este, pentru noi, și un teren de probă valoros și solicitant pentru tehnologia noastră. Mașina noastră LMDh, Lamborghini SC63, este o provocare interesantă atât din punct de vedere tehnic, cât și uman. Dezvoltarea motorului nostru cu ardere internă, a caroseriei eficiente aerodinamic și a pachetului tehnic general este un proces care ne-a împins să ne ridicăm constant propriile standarde. Acum, este timpul să punem roțile în mișcare, la propriu, pe pistă pentru a fi pregătiți și competitivi pentru sezonul 2024. Pe măsură ce ne dezvoltăm mașina LMDh, suntem, de asemenea, atenți la oportunitățile de transfer de tehnologie. Vom prelua experiențele noastre de învățare din sportul cu motor și le vom aplica acolo unde este posibil pentru viitoarele noastre mașini de serie.”

Rouven Mohr, Chief Technical Officer Lamborghini

Lamborghini a selectat experții renumiți Ligier ca partener pentru a dezvolta și construi structura monococă. Fiind primul producător care a selectat Ligier într-un proiect LMDh, Lamborghini a avut libertatea de a-și specifica cerințele, inclusiv dezvoltarea designului suspensiei frontale tip push-rod, distribuția totală a greutății și ușurința în service pentru părțile critice ale mașinii. Carcasa, care umple golul dintre spatele motorului și partea din față a cutiei de viteze, afectează pozitiv rigiditatea la torsiune și a fost proiectată pentru a găzdui motorul electric.

Un alt aspect cheie al dezvoltării este sistemul de frânare, care trebuie să ofere cel mai înalt nivel de performanță și fiabilitate în toate condițiile. Cursele de anduranță pun mult stres pe frâne, iar prima țintă a fost găsirea unui compromis între greutate și durabilitate, răcire eficientă și, de asemenea, un sistem capabil să se adapteze la diferite stiluri de condus.

Caroseria lui SC63 a fost proiectată de departamentul de design Centro Stile al Lamborghini, în colaborare cu echipa de design a Lamborghini Squadra Corse. Prezintă indicii de stil foarte clare în întreaga mașină, inclusiv luminile emblematice în formă de Y din față și din spate. Integrat în panoul lateral al caroseriei, puteți vedea o conductă NACA care a fost inspirată de priza de aer a lui Countach. Iar când te uiți la pasajul roții din spate, se dă impresia de accelerare spre față, iar acest lucru este legat de limbajul de design al arcului de roată care poate fi văzut și pe noul Revuelto.

Mașinile vor fi îmbrăcate într-o imagine familiară, în concordanță cu brandingul văzut pe Challenger-ul Huracán GT3. Modelele SC63 vor fi vopsite în Verde Mantis, cu o bandă neagră Nero Noctis peste cabină, capota frontală, difuzorul din carbon, aripa de pe capacul motorului şi aripa posterioară. Mașinile vor avea, de asemenea, culorile tricolore italiene și vor purta brandul partenerului de lungă durată al Lamborghini, producătorul elvețian de ceasuri Roger Dubuis.

Dispunerea elementelor de răcire a decis în mare măsură ingineria și designul. De exemplu, prizele de aer din sidepod-urile din spatele cockpitului au suferit mai multe iterații înainte de a se stabili un design final. Echipa a încorporat opt ​​radiatoare diferite, inclusiv două intercoolere, un radiator pentru cutie de viteze, un condensator pentru sistemul de aer condiționat, un radiator pentru sistemul de recuperare a energiei (ERS), unul pentru sistemul de stocare a energiei (ESS) și două radiatoare cu apă.

Una dintre limitările regulamentului este că există o singură configurație de kit de caroserie permisă, iar modificările pe care echipele au voie să le facă la acel kit de la cursă la cursă sunt limitate. Prin urmare, designerii au fost nevoiţi să ia în considerare cel mai rău scenariu, cum ar fi temperaturile ambientale ridicate și să gestioneze eficiența termică a mașinii atât în conformitate cu circuitele IMSA, cât și WEC.

SC63 a fost proiectat și dezvoltat pentru a oferi cea mai largă „fereastră de operare” posibilă, pentru a optimiza performanța, putând, de asemenea, să aibă grijă de anvelopele sale chiar și pe cele mai agresive suprafețe de pistă. Înainte de testarea pe circuite s-a desfășurat o muncă intensă de dezvoltare în lumea virtuală folosind un simulator Driver in the Loop (DiL).

Ajutor suplimentar a venit de la piloții angajaţi de Lamborghini Mirko Bortolotti și Andrea Caldarelli, împreună cu Daniil Kvyat și Romain Grosjean. Ultimii doi au experiență recentă în curse cu monoposturi hibride din Formula 1 și au putut să-i ajute pe ingineri să ajusteze sistemul LMDh, în special să proiecteze comenzile de pe volan pentru a permite pilotului să controleze funcțiile necesare ale sistemului hibrid.

Începând din 2024, deocamdată o singură mașină va concura în întregul Campionat Mondial FIA WEC. A doua mașină va concura în seria IMSA.

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise