(video) Premieră: Noile Jeep Wagoneer şi Grand Wagoneer – până la opt locuri şi opt ecrane în interior

Peste ocean a debutat noua generaţie Jeep Wagoneer, dar şi versiunea sa mai luxoasă Grand Wagoneer, după aproape două decenii de pauză. Acesta este făcut pe baza prototipului dezvăluit în toamna anului 2020 şi vă putem spune din start că diferenţele sunt minime.

Modelele se vor bate în segmentul SUV-urilor premium cu maşini precum: Chevrolet Tahoe, Ford Expedition sau Toyota Sequoia (în cazul lui Wagoneer) şi Lincoln Navigator, GMC Yukon, Cadillac Escalade, pe lângă, de ce nu, BMW X7, Mercedes-Benz GLS, Range Rover Vogue SVAutobiography etc (în cazul lui Grand Wagoneer).

Caracteristici cheie:

  • Ambele sunt mai mari decât noul Grand Cherokee L și stau pe un şasiu tip cadru (body-on-frame). Familia Wagoneer este unificată cu pickup-ul Ram 1500 în ceea ce privește șasiul și agregatele principale.
  • Deşi se anunţă în două versiuni, modelele au același corp şi dimensiuni: 5.435 x 2.123 x 1.920 x 3.124 mm în lungime lăţime, înălţime şi ampatament. Cele mai mari jante sunt de 22 inci. Sunt disponibile trei nivele de echipare: Series I, Series II şi Series III.
  • Interesant este că nicăieri pe corp, nici în habitaclu, nu există nicio mențiune despre Jeep. Modelele flagship sunt poziţionate separat de restul gamei, însă doar cunoscuta grilă de radiator trădează apartenenţa.
  • Jeep Wagoneer vine standard cu trei rânduri de scaune şi poate avea opt sau opţional şapte locuri pentru pasageri. În ultimul caz, pe al doilea rând stau montate scaune individuale.
  • Producătorul spune că modelul are un volum al cabinei de 5.08 m3 (4.77 m3 are Chevrolet Tahoe, pentru comparaţie). Al treilea rând de scaune nu este “copilăresc” și într-adevăr acomodează trei pasageri adulţi. Iar în spatele ultimului rând mai este loc pentru un portbagaj cu un volum de 776 de litri (în conformitate cu metodologia americană de măsurare EPA).
  • Wagoneer a mai primit un volan cu două spițe, un panou de bord digital de 10.3 inci şi un monitor central de 10.1 inci pe care rulează cel mai nou sistem multimedia Uconnect 5. Pentru climatizare se folosesc comenzi fizice. Tapiţeria standard este cu piele Nappa (nimeni din concurenţii direcţi nu au standard aşa ceva)!
  • Din punct de vedere tehnic, modelul foloseşte o configuraţie a şasiului cu două braţe pe puntea din faţă şi una independentă multi-link pe puntea din spate (pe RAM 1500 în spate stă o punte solidă, pentru comparaţie).
  • Suspensia standard este pe arcuri obişnuite şi oferă o gardă la sol de 211 mm, însă opţional se poate comanda una pneumatică adaptivă Quadra-Lift. Cu ultima garda la sol poate creşte la necesitate până la 257 de mm, pe lângă faptul că poate coborî automat maşina la debarcare/îmbarcare de pasageri.
  • Sub capotă are fără alternativă un V8 pe benzină de 5.7 litri (397 CP/548 Nm), dotat cu un demaror-generator de 48V (ceea ce îl face mild hybrid), iar cutia de viteze este una automată în opt trepte.
  • Cea mai simplă versiune a modelului vine cu tracţiune spate. Opţional sau în dependenţă de echipare este sistemul Quadra-Trac I (care include un ambreiaj pentru conectarea punţii din faţă), Quadra-Trac II (completat cu un demultiplicator şi cutie de transfer în două trepte) sau Quadra-Drive II (completat de un diferenţial posterior cu blocare electronică).
  • Jeep Grand Wagoneer va putea fi recunoscut mai uşor printr-o serie de detalii. De exemplu, are un design diferit al barelor de protecţie, mai multe aplicaţii cromate, faruri şi stopuri full LED diferite și o formă modificată a capotei. Iar inscripţia frontală Wagoneer nu este pe marginea capotei şi pe grila radiatorului.
  • În cabină diferă prin finisaje mult mai scumpe: se face mult uz de lemn natural, aluminiu şi piele de calitate mai superioară decât cea standard Nappa – Palermo. Scaunele din faţă sunt reglabile electric prin intermediul unor comenzi poziţionate pe uşi. Standard vin şi scaune individuale pe al doilea rând.
  • De asemenea, modelul diferă în dimensiunile ecranelor din habitaclu. Panoul de bord are 12.3 în loc de 10.3 inci, iar cel tactil al sistemului multimedia 12 în loc de 10.1 inci (şoferul poate privi şi streaming TV pe el când maşina e parcată).
  • Pentru o taxă suplimentară, Grand Wagoneer poate avea alte cinci monitoare! Unul de 10.3 inci se instalează în partea inferioară a consolei centrale pentru controlul climatizării, al doilea de 10.3 inci pe bord în faţa pasagerului din dreapta şoferului (pentru divertisment, cu filtru special pentru ca şoferul să nu vadă ce arată şi să nu fie astfel distras; cu Amazon Fire TV în premieră pe o maşină de serie), alte două ecrane sunt dedicate pasagerilor de pe al doilea rând de scaune (prinse de spătarele scaunelor faţă), iar un alt monitor color se montează în dependenţă de configuraţia scaunelor (în spatele cotierei centrale dacă pe al doilea rând e o banchetă sau în cotiera centrală a scaunelor individuale din al doilea rând). În total şapte la număr, însă dacă să luăm în considerare că oglinda retrovizoare interioară este tot un ecran, atunci opt!
  • În plus, modelul este echipat cu sistem audio McIntosh MX950, care are 19 difuzoare și o putere de 950 W (standard pe Wagoneer Series III şi Grand Wagoneer în orice echipare). Opţional este unul MX1375 Reference cu 23 de difuzoare și 1.375 W, cu procesare 3D şi true-to-life audio.
  • Un sistem activ de izolare fonică, sticla acustică cu un strat interior de oxid metalic și ganituri de etanşare suplimentare la uşi sunt concepute pentru a menține cât mai liniștită posibil cabina.
  • De asemenea, echipamentul de bază include suita Active Driving Assist, un cruise control adaptiv cu sistem activ de menţinere în bandă, de monitorizare a unghiurilor moarte şi de alertă în caz de coliziune la mersul în marşarier). Până la sfârșitul anului, acest asistent va permite să şoferului să ia mâinile de pe volan, în unele condiţii şi doar în timpul condusului pe autostrăzi bine marcate. Pentru Jeep Wagoneer este o opţiune.
  • La capitolul tehnic, Grand Wagoneer este echipat fără alternativă cu un V8 de 6.4 litri (477 CP/617 Nm) și o cutie de viteze automată în opt trepte (0-97 km/h în aproximativ 6.0 secunde). Standard are sistemul Qudra-Trac II şi suspensie pneumatică.

Apropo, toate versiunile Wagoneer pot tracta remorci cu o greutate de până la 4.5 tone, iar încă o opţiune este pachetul Advanced All-Terrain Package, care adaugă plăci suplimentare de protecţie a şasiului. Ambele motoare sunt echipate cu un sistem de schimbare a fazei de distribuție a gazelor și sunt capabile să dezactiveze jumătate din cilindri.

Modelele Wagoneer și Grand Wagoneer vor fi disponibile pe piața americană până la sfârșitul primăverii, având un preţ de start de 57.995 şi 86.995 de dolari respectiv. Iar reieşind din faptul că noua conducere a grupului Stellantis intenționează să promoveze marca Jeep în întreaga lume, SUV-urile vor apărea şi pe alte piețe, însă când anume nu se ştie deocamdată.

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://jdih.sumbawakab.go.id/ https://perpus.pn-wates.go.id/ https://siat.unpad.ac.id/eoffice2020/uploads/