(video) Premieră în SUA: A şasea generaţie a celui mai bine vândut SUV – noul Ford Explorer

Ford a organizat acum câteva ore prezentarea în premieră a noii generaţii Explorer, a şasea la număr din 1990. Cel mai bine vândut SUV al mărcii a fost reproiectat complet şi oferă acum cea mai largă gamă de versiuni (standard, XLT, Limited, Limited Hybrid, ST şi Platinum), mai multă putere și spațiu, dar și tehnologii inteligente noi care vor prinde bine în aventurile în care va porni.

După cum s-a mai menţionat anterior, noul Explorer foloseşte aceeaşi platformă care a fost introdusă mai întâi pe modelul premium Lincoln Aviator, cel pe care l-am întâlnit la propriu la Salonul Auto de la Los Angeles. Arhitectura presupune montarea motorului în poziţie longitudinală şi nu transversală cum era anterior. De asemenea, în versiune de bază oferă un sistem de tracţiune doar pe puntea din spate, în timp ce un sistem integral, cu un ambreiaj pentru conectarea punţii faţă, se poate comanda opţional.

Trecerea la noua platformă le-a permis celor de la Ford, atât să schimbe dimensiunile maşinii, cât şi formele caroseriei, care totuşi a păstrat unele cunoscute. Consola frontală a devenit mai scurtă, nouă este faţa maşinii, montanţii A au rămas de culoare neagră, iar cei din spatele portierelor posterioare au o formă nouă, iar spatele SUV-ului parcă a suferit doar un facelift, liniile principale rămânând neschimbate, iar stopurile uşor reproiectate.

Chiar şi dimensiunile nu s-au schimbat aproape deloc, în afară de ampatament desigur: în lungime măsoară 5.050 mm, în lăţime 2.004 mm, în înălţime 1.778 mm, iar ampatamentul a crescut de la 2.865 la 3.025 mm.

Noul Explorer a fost anunţat deocamdată cu două motoare sub capotă, gama urmând a fi completată ulterior. Este vorba despre două agregate turbo, pe benzină, cel de bază fiind un EcoBoost de 2.3 litri şi cu patru cilindri în linie, care de fapt a trecut de la generaţia anterioară însă cu modificări. Puterea acestuia a crescut de la 284 la 304 CP, iar cuplul maxim de 420 Nm a rămas neschimbat.

Al doilea motor este un nou V6 EcoBoost de 3.0 litri, care vine să-l înlocuiască pe V6-le de 3.5 litri. Acesta se oferă doar pe maşinile în cel mai scump nivel de echipare – Platinum. Are o putere similară cu cel vechi – 370 CP, însă cuplul maxim a fost majorat de la 475 la 515 CP.

Ambele motoare sunt cuplate la noua cutie de viteze automată cu zece trepte, iar drept levier în habitaclu este folosit un joystick rotativ care nu ocupă mult spaţiu. Primul motor poate funcţiona în combinaţie cu o tracţiune spate sau integrală, în timp ce al doilea doar cu tracţiune integrală. Mai târziu, pentru apariţie este programată atât o unitate de propulsie hibridă (lansată deja pe maşina de poliţie construită pe baza noului Explorer), dar şi o versiune sportivă ST.

Apropo, noul Explorer vine acum cu sistemul Terrain Management, care schimbă în dependență de modul ales setările electronice ale componentelor care sunt implicate în rularea pe un anumit tip de teren. Pe maşinile cu tracţiune spate sunt cinci la număr, iar pe cele cu tracţiune integrală 5+2, şi pentru condus în zăpadă adâncă + nisip. Garda la sol a maşinii variază între 200 şi 208 mm în dependenţă de motor, iar greutatea maximă pe care o poate tracta a crescut de la 2.268 la 2.540 de kg.

Habitaclul este complet nou. Deja standard se oferă trei rânduri de scaune cu şapte locuri pentru pasageri, iar opţional se poate opta pentru doar două scaune individuale pe al doilea rând. Spătarele scaunelor de pe al treilea rând se pot rabata prin mecanisme electrice pentru a elibera spaţiu în portbagaj. De asemenea, pentru acces uşor la aceste locuri, scaunele din al doilea rând au beneficiat de un nou sistem de pliere/mişcare, care se poate face cu o singură mână, chiar şi fără a scoate scaunul auto pentru copil.

În linii generale, interiorul noului Explorer a devenit mai spaţios şi asta nu se poate observa doar cu ochiul liber, ci şi prin dimensiunile anunţate. Totuşi, la unele capitole cifrele s-au diminuat. De exemplu, spaţiul dintre perna scaunelor faţă şi tavan s-a micşorat cu 18 mm, iar pe al doilea rând de scaune cu 3 mm. S-a micşorat şi spaţiul pentru picioare în direcţie longitudinală: între primul şi al doilea rând (-13 mm), iar între al doilea şi al treilea (-28 mm).

Chiar şi volumul portbagajului cu al treilea rând de scaune inclus a fost redus de la 595 la 515 litri (conform metodologiei EPA). Toate acestea nu sunt altceva decât o plată inevitabilă în urma trecerii pe o platformă nouă, dar cu păstrarea maximă a acelorași dimensiuni.

Dar, există o veste bună aici: capacitatea maximă de stocare, prin cele două rânduri de scaune rabatate, a crescut de la 2.313 la 2.486 de litri. De asemenea, prin habitaclu există mai multe spaţii de depozitare care însumează în total un volum de 123 de litri.

Bordul maşinii a primit un design nou, curat, cu un număr minim de butoane. Standard, viitorul proprietar va primi un panou de bord cu ceasuri analogice și un ecran tactil de 8 inci pentru sistemului media SYNC 3.

Opţional însă, sau pe maşinile în nivele de echipare mai scumpe, se oferă un panou de bord digital cu grafică 3D, care nu este altceva decât un monitor color de 12.3 inci, iar pentru afişarea sistemului SYNC 3 se propune un ecran de 10.1 inci poziţionat vertical. Acesta din urmă poate afişa pe toată suprafaţa sa harta navigaţiei sau poate fi împărţit în două zone.

Printre alte dotări disponibile pentru infotainment se numără un hotspot Wi-Fi pentru zece dispozitive, patru porturi USB (printre care şi USB-C), până la trei prize de 12 volți și una de 110 volți, interfeţe Apple CarPlay şi Android Auto, navigaţie Waze, etc.

Printre alte dotări pe care un client Ford le primeşte în schimb, standard, se numără şi complexul Ford Co-Pilot360. Acesta include un sistem de frânare automată, un sistem de menţinere în banda de rulare, un sistem de comutare automată a luminilor în farurile LED, sistem de monitorizare a unghiurilor moarte cu Cross-Traffic Alert, dar şi o cameră video spate cu spălare.

Opţional se poate comanda un cruise control adaptiv, sistem de parcare automată, sistem de camere la 360 de grade, sistem audio Bang&Olufsen cu o putere de 980 de waţi, sistemul FordPass Connect care oferă acces la anumite funcții ale automobilului prin intermediul unui smartphone şi altele.

Standard maşina mai vine cu jante de 18 inci vopsite în stilul aluminiului, însă proprietarul va putea alege unul din cele şapte modele diferite puse la dispoziţie, cele mai mari fiind de 21 de inci din aluminiu autentic.

Noul Ford Explorer va fi produs la uzina mărcii din Chicago. Primele maşini vor ajunge în showroom-urile locale în vara acestui an. Preţul de start al modelului de generaţie veche care se mai vinde este de 32.365 de dolari. Cu cât s-a scumpit sau s-a ieftinit noul model deocamdată nu se cunoaşte.

Prima apariţie publică a SUV-ului va avea loc peste câteva zile la Salonul Auto de la Detroit.

Evenimentul de prezentare în reluare:

https://www.youtube.com/watch?v=nCqaxvG1iSM

Caracteristicile detaliate ale modelului:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise

slot gacor https://dapurberita.tubaba.go.id/kontak/