(foto) Belkommunmash, producătorul de la care s-au cumpărat troleibuzele noi, a prezentat un nou autobuz electric

În anul 2018, autorităţile municipale au reuşit să aducă la Chişinău şi chiar să lanseze timp de o lună o rută specială, în calitate de experiment, un autobuz electric produs de aceeași întreprindere de la care s-au cumpărat toate troleibuzele noi.

În urma programului experimental trebuia să se decidă dacă astfel de vehicule vor circula prin capitală într-un număr mai mare şi dacă se vor asambla la Chişinău, însă din câte se pare s-a renunţat la idee, asta dacă tot s-a cumpărat lotul de noi ISUZU.

Dar poate noua conducere a Primăriei va fi interesată de un nou produs al întreprinderii Belkommunmash din Belarus, în vederea reducerii emisiilor de CO2 în atmosferă cât încă nu este târziu?! Chiar recent firma a prezentat un autobuz electric de nouă generaţie, numit E321, care poate avea o autonomie de peste 150 de km.

Modelul E321 este primul autobuz al companiei, realizat într-un design nou, similar autocarelor europene. Pe lângă o parte frontală complet revizuită, vehiculul a primit o suprafaţă considerabil mai mare din panouri de sticlă. Până şi panoul posterior al caroseriei, pe interior, este realizat dintr-o sticlă mată.

Lungimea îi ajunge la 12 metri. Spre deosebire de prototip, noul E321 are o consolă frontală mai mare, a doua uşă de serviciu a fost mutată mai aproape de osia faţă, geamurile au o dimensiune uniformă, iar linia lor a fost coborâtă tocmai până la arcurile roţilor. Farurile şi stopurile sunt LED, iar oglinzile laterale au fost poziționate într-un loc mai neobişnuit pentru autobuzele tradiţionale.

Habitaclul autobuzului, de asemenea, a fost reproiectat conform noilor dimensiuni. Echipamentele electrice situate în partea consolei posterioare, după osia spate, au consumat volumul habitaclului, datorită căruia capacitatea totală a pasagerilor a scăzut până la 88 de persoane. Cu toate acestea, numărul de locuri, dimpotrivă, a crescut până la 30. A crescut, de asemenea, şi suprafaţa de podea joasă în ansamblu.

Modificările au afectat și interiorul cabinei şoferului: a apărut un nou panou de bord, s-au adăugat nișe pentru lucruri mici şi s-a instalat un ecran sub tavan, pe care se afişează imagini de pe camerele de supraveghere (cinci în afară şi trei înăuntru), printre altele.

Vezi şi: (foto) Ikarus a prezentat prototipul unui autobuz electric. Îl va produce în serie din 2019

Noul autobuz electric a fost prezentat în versiune cu un supercondensator și cu un pantograf cu funcţie de încărcare ultra rapidă – la fel cum au “fraţii” care circulă deja pe străzile din Minsk. Capacitatea de stocare a bateriei standard este de 34 kWh, în timp ce greutatea îi este de 1.360 kg. Caracteristicile cheie sunt o autonomie de 20 de km şi un timp de încărcare 30-100% de opt minute.

Cu toate acestea, la cererea clientului, este posibilă instalarea unei baterii litiu-ion cu o capacitate de stocare de până la 167 kWh! În acest caz, autonomia va putea depăşi 160 de km, iar timpul de încărcare 30-100% nu va fi mai mare de trei ore.

Până în prezent, o singură versiune a noului autobuz electric a fost lansată în producție – una de 12 metri. Cu toate acestea, dacă se vor înregistra comenzi în masă de la întreprindere, există documente gata pentru alte opţiuni: E390 de 9.5 metri și E333 de 18.75 metri, cu remorcă.

În plus, uzina mai are în gamă autobuze electrice din familia Vitovt: modelele cu lungimea de 12.2 și 18.75 m (cel adus anul trecut la Chişinău) sunt produse în masă, iar până la sfârșitul anului curent va fi finisată dezvoltarea şi asamblarea versiunii de 9.5 metri lungime.

Vezi şi: Gigantul ZTE îşi doreşte să asambleze autobuze electrice în Republica Moldova

Vecinii din Belarus privesc cu noul lor produs mai mult spre occident. Belkommunmash și-a livrat deja unul dintre autobuzele electrice pentru teste în străinătate – în Marea Britanie. Cu volan pe partea dreaptă, exemplarul va funcționa pe rutele din oraşul Nottingham timp de trei luni, iar după aceasta va participa într-un test similar în Manchester.

Vezi şi: (video) Premieră mondială: Cel mai lung autobuz electric din lume poate transporta 250 de oameni

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise