Veste bună! Reducere cu 25 de bani pentru benzina 95 și cu 27 de bani pentru motorina standard

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Revin reducerile semnificative la carburanți, astfel că prețurile produselor petroliere standard s-au apropiat de 24 de lei! Pe parcursul ultimelor trei săptămâni se atestă o scădere constantă a prețurilor la bursele internaționale, fapt care se reflecta și în prețurile la pompă calculate de ANRE.

Pe parcursul acestui an nivelul de referință pe plan internațional al petrolului a atins cele mai scăzute cotații. Și asta se întâmplă în pofida relaxării restricțiilor de COVID în China care este principalul importator de țiței sau intrarea în vigoare a plafonării prețului și embargoului european asupra petrolului rusesc.

Potrivit Trading Economics, acest fapt se datorează parțial scăderii cererii de petrol la nivel global condiționată de temerile tot mai mari a unei posibile recesiuni a economiei mondiale, cauzată de inflația constantă ridicată care afectează tot mai mult cheltuielile de consum.

În baza acestor evoluții, precum și a Metodologiei aplicate de ANRE, doar pe parcursul ultimelor trei săptămâni, prețul la benzina COR 95 a scăzut cu 2.84 lei/litru, ceea ce constituie 10.6%, iar la motorina standard cu 3.05 lei/litru sau cu 11.22%.

Astfel, pentru ziua de mâine, 08.12.2022, ANRE a stabilit prețurile maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard la nivelul de:

  • 24.02 lei/litru – pentru benzina COR 95 (-25 bani);
  • 24.10 lei/litru – pentru motorina standard (-27 bani).

Amintim că Platforma eCarburanţi permite identificarea staţiilor care comercializează cea mai ieftină benzină, motorină şi GPL din ţară, deci se pot găsi carburanţi la preţuri mai reduse decât cele plafon! Acum platforma există şi sub formă de aplicaţie mobilă!

Jucătorii de pe piaţa produselor petroliere din Republica Moldova, care au reţele de staţii de alimentare, nu au voie să afişeze la panou preţuri mai mari decât cele plafon stabilite de ANRE pentru principalele tipuri. Însă după posibilitate şi dorinţă ei pot vinde carburanții fie la acelaşi preţ, cel maximal calculat de ANRE, fie la unele mai mici.

Iată cum se formează preţurile la nivel internaţional:

Influența cotațiilor Brent și Platts asupra prețurilor la carburanți în Republica Moldova

Explicaţie: De ce este utilizată media Platts pentru ultimele 14 zile în stabilirea preţurilor la carburanţi

Cmentariile sunt închise