(video) Premieră mondială: Noul SUV electric Audi e-tron – de la 79.900 de euro

Drone, show de lumini şi muzică bună mixată de un DJ. În compania tuturor acestor lucruri a decurs prezentarea primului electromobil de serie marca Audi, noul SUV e-tron, acum câteva ore în San Francisco, SUA.

Evenimentul numit “The Charge” a strâns sute de oaspeţi şi jurnalişti împreună, pentru a marca un nou capitol, extrem de important în istoria Audi.

Odată cu introducerea modelului Audi e-tron, marca germană Audi prezintă primul său model de producție complet electric. SUV-ul de dimensiuni medii este electrificat, orientat spre performanță și potrivit pentru fiecare aspect al vieții de zi cu zi. În combinație cu o gamă largă de soluții disponibile de încărcare, atât acasă, cât şi în drum, clienții se pot bucura de conducere fără emisii şi prea multe cheltuieli, pe deplin, fără compromisuri.

Audi e-tron este un SUV electric pentru sport, familie și timp liber. Are dimensiuni de 4.901 x 1.935 x 1.616 x 2.928 mm în lungime, lăţime, înălţime şi ampatament respectiv.

Oferă spațiul și confortul necesar pentru un total de cinci pasageri şi bagajele lor. Pentru acestea din urmă poate propune un volum de până la 660 de litri sau până la 1.725 litri cu scaunele spate rabatate.

Audi e-tron reflectă idiomul fundamental al designului Audi, tradus în era electrică, prin detalii noi, rafinate stilistic, aerodinamic. În concordanță cu modelele SUV ale mărcii, Audi e-tron poartă grila Singleframe cu structură octogonală şi cu linii verticale, cu elemente active în spate. Grila sa închisă unică este finisată în culoarea platinum gray – identificându-l ca pe un model complet electric.

La marginea inferioară a farurilor standard cu LED-uri (opţionale Matrix LED), patru linii orizontale, care amintesc de indicatorii de stare de încărcare, creează semnătura specifică a modelului în luminile de funcționare în timpul zilei. Pentru prima dată, acest lucru este integrat direct în faruri. Lumina este utilizată ca o caracteristică a designului.

Un alt element important de design este linia laterală continuă. Se extinde de la faruri, de-a lungul flancurilor, până la stopuri, dând lui Audi e-tron un sentiment de statură și prezență. Abordarea de design expresivă a zonei aripilor faţă şi pragurilor cu inserțiile negre din preajma uşilor ilustrează locația bateriei și, astfel, centrul energetic al lui Audi e-tron.

În partea posterioară, spoilerul lung și difuzorul larg accentuează aspectul sportiv. Un element distinct pe e-tron este banda ușoară care leagă stopurile cu LED-uri, în concordanță cu ofertele oferite pe noile Audi A7, A8 și Q8. Cu accentul lor orizontal, lămpile din spate reflectă luminile de zi din faţă. Între timp, cele patru emițătoare din difuzor atrag atenția asupra absenței țevilor de eșapament, o altă referire la sistemul de propulsie complet electric.

La dezvoltarea lui Audi e-tron, designerii de exterior au lucrat în strânsă colaborare cu experții în aerodinamică. Rezultatul acestei atenții la capitolul aerodinamică este o gamă de soluții eficiente de înaltă tehnologie, cum ar fi reglarea curenţilor de aerul pentru răcire prin canale speciale pentru răcirea frânelor frontale și suspensia pneumatică adaptivă, dependentă de viteză, care este o dotare standard pentru Audi e-tron.

Roțile standard cu jante de 20 de inci (19 inci în Europa) sunt optimizate aerodinamic și sunt echipate cu anvelope de mărimi 255/50 (255/55). Acestea sunt special concepute pentru rezistența joasă la rulare. Dedesubtul maşinii este protejat de o placă de aluminiu şi aceasta joacă, de asemenea, un rol vital în reducerea presiunii aerului.

În plus față de aerodinamică, managementul termic are un rol important. O pompă de căldură care vine standard în echipare, folosește căldura reziduală de la componentele electrice. Până la 3 kW de pierdere efectivă de putere sunt utilizate pentru încălzirea cabinei și sistemul de climatizare, precum și pentru răcirea motorului electric. În funcție de temperatura ambiantă, funcţionalitatea pompei poate contribui cu până la 10% suplimentar la autonomia totală a maşinii.

Gestiunea termică foarte flexibilă permite, de asemenea, încărcarea rapidă a curentului direct pentru a ajuta la menținerea duratei de funcționare a bateriei și a performanțelor repetate pe drumuri.

Noul Audi e-tron este pus în mişcare de două motoare electrice asincrone (ASM), câte unul pe fiecare punte, care produc în total până la 360 de CP şi 561 Nm (sau 408 CP şi 664 Nm de cuplu în regim Boost, activat prin comutarea din treapta D în S, valabil pentru maxim 60 de secunde). Conceptul sofisticat de răcire este proiectat pentru a menține nivelul scăzut al temperaturii agregatelor. Transmisiile planetare cu o singură treaptă transferă cuplul pe axe prin diferențiale.

Fiecare motor este furnizat cu o mulţime de componente electronice care acționează în strânsă legătură cu unitatea de comandă a sistemului de propulsie. Când Audi e-tron călătorește la viteze moderate, în interesul eficienței este alimentat în principal de motorul din spate. La coborâri în pante, motoarele funcționează fără cuplu magnetic – o altă caracteristică a tehnologiei ASM.

Acceleraţia 0-100 de km/h o poate realiza în 6.6 secunde (5.7 secunde), în timp de viteza maximă va fi limitată la 200 de km/h.

Audi e-tron foloseşte un sistem inteligent de recuperare a energiei şi de aceea autonomia totală, calculată provizoriu după standardul WLTP, poate depăşi 400 de km. Setul de acumulatori este poziţionat sub podea şi are o lungime de 2.28 metri, o lăţime de 1.63 metri și o înălțime de 34 centimetri. Acesta cuprinde un total de 36 de module celulare în carcase din aluminiu pătrate, fiecare dintre ele având dimensiunea aproximativă a unei cutii de încălțăminte. Acestea sunt aranjate pe două nivele: un etaj inferior mai înalt și unul mai scurt superior. La momentul de lansare pe piață, fiecare modul va fi echipat cu douăsprezece pungi de celule cu o peliculă flexibilă din polimer acoperit cu aluminiu. Acumulatorul funcționează cu o tensiune nominală de 396 de volți și stochează 95 kWh de energie.

Un sistem de răcire a secțiunilor extrudate din aluminiu plat, împărțite uniform în camere mici, are sarcina de a menține funcționarea înaltă a bateriei pe termen lung. Căldura între celule și sistemul de răcire de sub ele, fac schimb de energie termică printr-un gel conductiv termic, presat sub fiecare modul celular. Gelul transferă uniform căldura reziduală spre lichidul de răcire prin carcasa bateriei.

Un cadru surround puternic și o structură din aluminiu care ține modulele celulare au fost proiectate pentru a proteja blocul de baterii. O placă de aluminiu substanțială asigură protecția împotriva deteriorării cauzate de pietre sau borduri, de exemplu. Greutatea sistemului de baterii, incluzând panourile de protecţie, este de aproximativ 700 de kilograme şi este prinsă în 35 de puncte. Acest lucru mărește rigiditatea torsională a corpului maşinii, care la rândul său integrează numeroase părți din aluminiu, cum ar fi placa de podea din structura din spate, ușile, precum și capota și hayonul. Cabina dispune de componente fabricate din oțel cu rezistență la temperaturi ridicate.

Conceput pentru eficiență și integrare, noul Audi e-tron este proiectat atât pentru încărcarea AC, cât și DC prin intermediul standardelor SAE J1772 și a sistemului de încărcare combinată (CCS). În premieră în industrie, e-tron devine primul electromobil cu o capacitate de încărcare rapidă DC, de până la 150 kW, disponibilă la stațiile publice de încărcare de mare viteză (până la 80% în numai aproximativ 30 de minute). Pentru necesitățile de încărcare la domiciliu este prevăzut un încărcător standard de 9.6 kW AC (nivel 2, 240 V/40 A) și proiectat pentru a încărca maşina complet într-o noapte. Acest încărcător va include adaptoare care pot utiliza atât o priză de uz casnic standard de 120 volți (1.2 kW), cât și o priză rapidă NEMA 14-50 de 240 V (9.6 kW).

Viitorii proprietari de Audi e-tron vor avea ocazia să-și pregătească casele pentru SUV-ul lor electric, cu serviciile Amazon Home Services, o colaborare dintre compania Amazon și un producător auto. “Audi Home Charging de la Amazon Home Services” oferă cumpărătorilor e-tron o experiență complet digitală pentru instalațiile de încărcare a vehiculelor electrice în interiorul casei, proiectată astfel încât procesul de încărcare la domiciliu să fie înființat la fel de ușor ca și comanda milioanelor de alte articole și servicii pentru clienții americani care depind de Amazon. O echipă de specialişti va putea fi solicitată acasă pentru a instala toate cele necesare pentru încărcarea SUV-ului.

În plus, clienții își pot defini propriile priorități personale, cum ar fi taxarea, atunci când energia electrică este mai puțin costisitoare, dacă este disponibilă. Cu aplicația myAudi, acesta poate fi controlat direct din casă pentru a planifica, controla și monitoriza încărcarea și preîncălzirea/răcirea interiorului SUV-ului electric. Clientul poate seta un timp de plecare, de exemplu, pentru ca Audi e-tron să fie încărcat și sau încălzit/răcit la ora dorită. Clienții pot opta pentru încălzirea sau răcirea anumitor zone din mașină. În zilele reci de iarnă, de exemplu, clienții pot activa încălzirea opțională a scaunelor. Aplicația afișează, de asemenea, date despre încărcare și despre conducere.

Pentru încărcarea în mișcare, e-tron va fi susținut de o rețea de staţii de încărcare la nivel național în SUA, aici Audi colaborând cu “Powered by Electrify America”. Până în iulie 2019, această rețea va include aproape 500 de staţii de încărcare rapidă, date în exploatare sau în proces de construcţie, în 40 de state și 17 zone de metrou.

Oferind încărcare avansată, încărcătoarele Electrify America sunt capabile să livreze până la 350 de kW. Odată cu achiziționarea unui Audi e-tron, clienții vor primi gratuit câte 1.000 de kWh de la orice staţie Electrify America pe parcursul primilor patru ani de proprietate. În Europa, Audi e-tron va avea acces la reţeaua IONITY.

Vezi mai multe: (video) Detalii despre noul Audi e-tron. Ce autonomie va avea şi modurile în care va putea fi încărcat

Noul Audi e-tron introduce şi o nouă generație a sistemului de tracţiune quattro, standard pe acest SUV: tracțiune integrală electrică. Acest nou sistem permite SUV-ului electric să obțină o tracțiune optimă într-o varietate de condiții meteorologice și pe suprafețe dificile ale drumului. În mod similar cu sistemul quattro cu tehnologie ultra, cea de-a doua axă, în acest caz cea din față, poate fi conectată în mod predictiv. Acest lucru se întâmplă dacă șoferul cere mai multă energie decât poate oferi motorul electric din spate sau când maşina singură anticipează derapajele în condiții de iarnă sau în curbe. Cuplul poate fi controlat în mod spontan – ieșirea poate fi redistribuită între axe într-o fracțiune de secundă.

Spre limitele dinamicii de conducere, vectorizarea cuplului îmbunătățește manevrabilitatea cu ajutorul unor aplicații de frânare scurte pe roți. Dinamica ascunsă a lui Audi e-tron devine evidentă în special pe o suprafață cu frecare redusă, cum ar fi zăpada. Pentru prima dată în e-tron, sistemul quattro torque vectoring este integrat pe controlerul central al suspensiei, distribuind cuplul cu o mișcare ușoară a spatelui maşinii.

Controlul inovativ al tracțiunii reglează alunecarea roților în milisecunde, direct prin intermediul componentelor electronice care răspund de puterea motoarelor electrice. Unitatea de comandă a sistemului de propulsie este integrată cu sistemul de control al frânării și ajută la menținerea unui flux optim de energie între anvelope și suprafața drumului. Împreună cu tracțiunea integrală electrică, toate contribuie la o tracțiune superioară și o stabilitate direcțională care este tipică unui Audi. Acest lucru este evident mai ales în sistemul de control electronic de stabilizare, în patru trepte, care oferă modurile “sport” și “offroad” și poate fi, de asemenea, oprit complet atunci când se dorește.

Caracterul de conducere al SUV-ului poate fi ajustat şi prin sistemul Audi drive select cu şapte profiluri diferite. Unele moduri influențează de asemenea suspensia pneumatică standard cu amortizoare adaptive. În funcție de viteza și stilul de conducere, suspensia ajustează garda la sol cu până la 76 milimetri. În special în timpul călătoriilor lungi, maşina coboară mai aproape de asfalt şi îmbunătățește fluxul de aer în jurul corpului, ajutând astfel la creșterea autonomiei.

În modul “offroad”, Audi e-tron este pregătit pentru a se îndepărta de pe drumurile asfaltate: garda la sol este mărită cu 35 milimetri față de nivelul standard. Dacă şoferul activează funcția suplimentară “Lift” în Audi drive select, corpul se poate ridica cu încă 15 mm.

SUV-ul electric este atât dinamic cât și stabil în schimbarea condițiilor de condus. Poziția joasă a componentelor de propulsie ajută în acest sens: sistemul de baterii este optim adaptat la dimensiunile caroseriei lui Audi e-tron și este situat între axe sub forma unui bloc plat și lat sub habitaclu. Acesta plasează centrul de greutate al lui Audi e-tron la câțiva centimetri mai jos decât într-un SUV convențional.

Distribuția sarcinii pe osii este echilibrată la un raport aproximativ 50:50, iar comportamentul auto-direcției este neutru. Suspensiile față și spate au câte cinci braţe. Direcția progresivă standard ajustează raportul acesteia în funcție de unghiul de virare și oferă asistență dependentă de viteză. Pe măsură ce volanul este rotit tot mai mult, direcția devine mai directă şi face ca vehiculul să fie agil și precis în deplasarea care o va face cu puțin efort. Aceste lucruri constituie un avantaj în conducerea prin zone urbane și pentru manevre în spaţii strânse.

Audi e-tron poate fi dotat opţional cu un cârlig de remorcare. Dacă este echipat cu pachetul de remorcare, SUV-ul poate tracta până la 1.815 kg. De asemenea, echipamentul poate fi folosit pentru montarea unui suport pentru biciclete.

Interiorul lui Audi e-tron reprezintă performanță, inteligență și ușurință – atribute care se manifestă într-o serie de detalii. Un arc generos, o linie interioară, înconjoară panoul de bord pas cu pas. Întreaga cabină are o orientare puternică spre șofer și, pe lângă Audi virtual cockpit, cu un ecran subțire, vizibil liber, cele două afișaje MMI tactile (10.1 şi 8.6 inci) sunt înclinate spre el. Când este oprit, ecranul superior se amestecă aproape invizibil în suprafața mare a panoului negru. În contrast clar, afișajul inferior se află pe consola centrală largă.

Tunelul central se sprijină pe panourile laterale deschise și încorporează un compartiment de depozitare, suporturi pentru pahare precum și o cutie pentru telefoane care integrează un încărcător wireless pentru ele.

În fiecare linie de echipamente, interiorul Audi e-tron aduce materiale, culori și inlay-uri excepționale pentru tapițerie. Audi e-tron îndeplinește cele mai înalte standarde de calitate în ceea ce privește atmosfera interioară și alegerea materialelor, cum ar fi scaunele tapiţate cu piele Valcona sau inserțiile din lemn natural. Cusătura de pe scaune creează un motiv care evocă precizia circuitelor electrice.

În partea posterioară, pe banchetă, vor putea lua loc până la trei pasageri. Cel care va sta la mijloc nu se va simţi incomod, deoarece lipseşte un tunel central în zona picioarelor.

Portbagajul include un compartiment suplimentar de depozitare la îndemână, sub capacul de la suprafaţă. Acest spațiu de stocare este proiectat să găzduiască kitul de scule pentru vehicule și cablul mobil de încărcare. Hayonul poate fi deschis și închis electric (dotare standard) pentru ușurința încărcării și poate fi operat printr-un gest de picior atunci când cheia este în buzunar sau în geantă.

Acoperişul panoramic standard ajută la menținerea luminii interioare și intensifică impresia de aerisire și spațiu. În plus, un sistem de climatizare automată în patru zone vine standard şi opţional poate fi comandat un air quality package. Aceasta din urmă ajută la menținerea calității înalte a aerului prin intermediul unui ionizator și unui aromatizator, a căror intensitate poate fi ajustată în mai multe nivele.

Sunt disponibile și scaune frontale personalizate, multi-reglabile electric, încălzite, ventilate şi cu funcție de masaj. Pachetul de iluminare ambientală disponibil, cu 30 de culori, se poate include automat odată cu lăsarea zorilor.

Corpul maşinii are izolație fonică specială în toate zonele care ar putea transmite interferențe de zgomot și ar putea reduce vibrațiile de la vânt. Aceasta face ca Audi e-tron să fie platforma perfectă pentru sistemul audio standard Bang & Olufsen Premium Sound System with 3D sound.

Printre alte dotări pe care le are Audi e-tron se numără: sistem standard MMI Navigation plus, modul LTE Advanced cu Wi-Fi hotspot integrat, panou de bord Audi virtual cockpit plus standard, head-up display opţional, asistent vocal integrat Alexa de la Amazon, Driver Assistance Package cu un cruise control adaptiv, sistem de frânare automată, sistem de parcare automată, sistem de supraveghere video la 360 de grade, un complex de radare, camere şi senzori care îl fac pregătit pentru rularea unui sistem de pilotare automată de nivel 3 atunci când legislaţia din ţări va permite acest lucru şi multe, multe altele.

Apropo, important mai este de menţionat că Audi e-tron devine primul SUV de serie care poate fi dotat opţional cu nişte oglinzi retrovizoare exterioare sub forma unor camere, iar imaginile de pe acestea sunt redate pe două ecrane OLED speciale, integrate în uşi, care măsoară 7 inci şi au o rezoluţie de 1200 x 800 pixeli.

Ce ţine de preţurile de start pentru noul e-tron, acestea au fost deja anunţate. În SUA, clienţii interesaţi îl pot deja pre-comanda pentru o taxă de 1.000 de dolari drept avans, iar livrările vor începe abia la mijlocul anului 2019.

SUV-ul va fi oferit în trei nivele de echipare, iar cel mai scump, First Edition, va exista doar pe 999 de maşini, exclusiv pe piaţa americană.

Producţia noului Audi e-tron a demarat deja la uzina mărcii din Bruxelles. Primele maşini vor fi livrate clienţilor europeni până la sfârşitul anului 2018. Pe bătrânul continent taxa de rezervare este de 2.000 de euro, iar preţul de start în Germania de 79.900 de euro.

Evenimentul de prezentare în reluare:

Primul review despre noul Audi e-tron:

GALERIE VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=rHmXOkA-cUM

https://www.youtube.com/watch?v=BM-rEcggc4E

https://www.youtube.com/watch?v=oEWn96-RQzM

https://www.youtube.com/watch?v=H8D5VLicCSc

https://www.youtube.com/watch?v=JS7lZwxp6Xs

https://www.youtube.com/watch?v=vALmXyMprXc

GALERIE FOTO:

Cmentariile sunt închise