Ferrari a câştigat prin judecată o dispută cu atelierul Mansory în privinţa unei maşini pe care a făcut-o

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Producătorul italian de mașini sport de lux Ferrari SpA a câștigat joia trecută o dispută cu Mansory Design & Holding GmbH după doi ani de lupte prin procese de judecată. Instanța supremă europeană a fost de acord cu argumentele sale conform cărora deține în întregime dreptul de design asupra aspectului mașinii sale de curse Ferrari FXX K.

Verdictul instanței ar putea crea un precedent pentru alți producători mondiali de bunuri din diverse industrii, în special pentru mărcile de lux care încearcă să-și protejeze designul de falsuri și pentru producătorii de produse complexe formate din numeroase componente.

Hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu sediul în Luxemburg a venit după ce Curtea Federală de Justiţie a Germaniei a cerut îndrumare (click pentru a vedea documentul în română) într-o dispută de design dintre Ferrari și atelierul german privind anumite elemente ale caroseriei maşinii de circuit.

În discuție a fost secțiunea în formă de V a capotei și bara de protecție frontală, elemente care disting un FXX K (hipercar hibrid cu 1.050 de CP, făcut în 40 de exemplare) de alte mașini.

Ferrari a dat în judecată Mansory Design pentru fabricarea și vânzarea unor elemente a unui bodykit (parte a unui program de tuning de aproximativ 143.000 de euro) care făceau ca un 488 GTB, care avea un preţ de listă net de 172.607 de euro, să se asemene cu FXX K.

În martie 2016, la Salonul auto de la Geneva, a şi fost prezentată transformarea numită Mansory Siracusa 4XX. Un an mai târziu în aceeași locaţie a fost arătată versiunea decapotabilă.

Ediția limitată de circuit FXX-K a fost epuizată în doar câteva zile după prima prezentare de la începutul lui decembrie 2014, la un preț de 2.2 milioane euro pe bucată.

Există două versiuni ale acestor autovehicule, care diferă optic doar prin faptul că la una vârful „V”-ului de pe capotă, orientat înainte și în jos, este vopsit în culoarea de fond a vehiculului, în timp ce restul „V”-ului este vopsit în negru.

Astfel spus, cei de la Ferrari s-au plâns că li s-a încălcat drepturile de autor, deşi aceste elemente de design nu fuseseră înregistrate separat.

CJUE a concluzionat (click pentru a vedea documentul în română) spunând că o componentă poate fi considerată o parte individuală cu drepturi de design dacă este „o secțiune vizibilă a produsului sau a unui produs complex, clar definită de anumite linii, contururi, culori, forme sau textură”.

Nu se cunosc detalii la acest capitol, însă Ferrari a cerut ca instanţa să oblige Mansory să o despăgubească de toate prejudiciile care i-au fost cauzate și care îi vor mai fi cauzate.

Cmentariile sunt închise