(foto) Huracán (R)evolution: o poveste de tehnologie și inovație a celui mai versatil super sports car

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Prezentat la Salonul Auto de la Geneva din 2014, Lamborghini Huracán a reprezentat o evoluție constantă pentru Automobili Lamborghini, împingând limitele experienței de condus pentru clienți de-a lungul anilor.

Huracán, numit după celebrul taur cu același nume pentru curajul său, este astăzi cel mai versatil super-sportiv Lamborghini pentru capacitatea sa de a-și exprima întregul potențial nu numai pe șosea și pe circuit, ci acum și pe zăpadă, pământ și nisip, cu recentul Sterrato.

Huracán a fost, de asemenea, primul model de serie care a încorporat inovații tehnologice semnificative. Aceste inovații au contribuit la transformarea modelului într-un succes comercial, produs începând cu 2014.

Vezi și: (video) Documentar: Cum se produce cap-coadă cel mai de succes Lamborghini din istorie

Huracán LP 610-4 din 2014: Tehnologie instinctivă

Huracán LP 610-4 coupé prezentat în premieră la Salonul Auto de la Geneva din 2014 vine cu un motor V10 care livrează 610 CP la 8250 rpm. Este un model cu tracțiune integrală și, pentru prima dată, încorporează sistemul Lamborghini LDF cu dublu ambreiaj. Modurile de condus la alegere sunt Strada, Sport și Corsa. Dispune de discuri de frână carbon-ceramice și amortizoare MagneRide cu sistem de control electromagnetic. De asemenea, este primul Lamborghini care include un afișaj digital pe tabloul de bord (11 inchi). Versiunea decapotabilă Spyder a fost prezentată în 2015.

Huracán LP 580-2 din 2016: Tehnologie plăcută

Huracán coupé și Spyder în versiunile cu tracțiune spate sosesc în 2016, având ca scop o experiență “fun to drive”. Modelul este conceput pentru puriștii condusului tradițional care își doresc viteză, dar și o mașină de care să se bucure în timpul liber, fără a o împinge la limită. Acest Huracán este oferit cu un motor de 580 CP la 8000 rpm. Încorporează modificări estetice la nivelul părții frontale și al prizelor de aer. Sunt de dimensiuni mai mari pentru a răci mai bine frânele din spate.

Huracán Performante din 2017: Sculptat de vânt

Huracán Performante este prima iterație a modelului, concepută pentru performanțe sportive. Motorul a câștigat 30 de CP, urcând la 640 CP la 8000 rpm, cu un cuplu de 600 Nm la 6500 rpm. Cu toate acestea, întreaga mașină a primit o transformare extremă, nu doar motorul.

Pentru Performante, scăderea greutății a fost unul dintre obiectivele principale, lucru care se realizează prin utilizarea extensivă a Forged Composite (polimeri ranforsați de carbon, care sunt forjați împreună) la exteriorul și interiorul mașinii, reducând greutatea cu 40 kg. Brevetată de Lamborghini, această tehnologie combină rezistența maximă și greutatea redusă.

Performante încorporează, de asemenea, o aerodinamică avansată cu noul sistem ALA (Aerodinamica Lamborghini Attiva). Oferă tehnologie de ultimă generație într-un pachet super ușor. Este cu aproape 80% mai ușor decât un sistem tradițional. Datorită controlului fluxului aerodinamic, sistemul inovator ALA permite obținerea unui comportament optim în funcție de tipul de utilizare.

Printre caracteristicile suplimentare ale modelului Performante se numără sistemele recalibrate de control ale direcției și suspensiei MagneRide, plus arcuri mai rigide pentru a îmbunătăți comportamentul mașinii în timpul conducerii pe circuit. Versiunea decapotabilă Spyder este prezentată în 2018 pentru a completa gama. Datorită performanțelor sale, Huracán Performante a stabilit în 2016 un timp record de tur în categoria sa pe Nürburgring. A devenit astfel cea mai bună mașină super-sportivă a momentului.

Huracán EVO din 2019: Fiecare zi amplificată

V10-le a fost complet reînnoit atât din punct de vedere estetic, cât și mecanic, odată cu modelele Huracán EVO coupé și Spyder lansate în 2019. Motorul generează acum 640 CP la 8000 rpm, cu un cuplu de 600 Nm la 6500 rpm.

EVO are o parte frontală complet nouă care sporește forța de apăsare. Difuzorul, poziția evacuărilor și a radiatoarelor din spate sunt inspirate estetic de Performante, de unde a fost preluat motorul. Spoilerul spate reproiectat aduce o îmbunătățire de cinci ori a forței de apăsare față de modelul anterior.

Suspensia MagneRide a primit un upgrade și se adaptează acum la tipul de condus cu ajutorul curentului electromagnetic. Pentru a spori performanțele dinamice, Lamborghini Dynamic Steering (LDS) este cuplată cu Lamborghini All-Wheel Steering (LAWS), astfel că este mai agil în oraș și permite viraje cu viteză mai mare pe circuit.

Noul sistem de infotainment își face debutul cu un nou ecran central HD de 8.8 inchi. Este combinat cu tehnologia Lamborghini Integrated Vehicle Dynamics (LDVI). Aceasta dispune de capacități de predicție a modului de conducere pe baza comenzilor șoferului de la volan, a comenzilor de accelerație și frână și prin analiza variabilelor externe, cum ar fi tipul de suprafață a drumului și forțele laterale și longitudinale și accelerația verticală care acționează asupra mașinii.

Huracán EVO RWD din 2020: Reîntoarcerea la tracțiunea spate

Conceptul “fun to drive”, care a fost introdus pentru prima dată cu modelul anterior Huracán cu tracțiune spate, este reiterat și redat în Huracán EVO RWD, lansat atât în formă coupé, cât și modelul Spyder. Splitterul frontal redesenat permite direcționarea a mai mult aer spre difuzorul posterior.

Iar pentru a face ca modelul RWD să fie și mai agil și mai distractiv de condus, Lamborghini alege să nu folosească LDVI, optând în schimb să dezvolte un sistem P-TCS (Performance Traction Control System). Este o tehnologie exclusivă care asigură o tracțiune optimă în timpul derapajelor. Rezultatul – crește comportamentul de supravirare cu 30% față de mașina cu AWD.

Huracán STO din 2021: Bazat pe o poveste adevărată

Introducerea lui STO (acronim pentru Super Trofeo Omologata) este o versiune de șosea construită pentru utilizarea pe circuit. Aceasta descinde direct din versiunea de curse care concurează în campionatul Lamborghini Super Trofeo. Schimbă astfel regulile jocului.

STO păstrează motorul de 640 CP al lui EVO, dispunând de calibrări reelaborate pentru a oferi o mai mare senzație de condus și un mod de tracțiune doar pe spate, cu direcție pe roțile din spate. Șaptezeci și cinci la sută din caroserie este realizată din fibră de carbon. Clienții pot alege să o vopsească sau să o lase la vedere! Ansamblul capotă/aripă frontală, numit “cofango”, este o operă de artă turnată dintr-o singură bucată din compozit de fibră de carbon, fiind o caracteristică distinctivă a caroseriei mașinii. “Cofango” fusese o particularitate a modelului Lamborghini Miura.

Complet modernizată, aripa posterioră cu deschidere fixă se reglează manual în trei poziții pentru a obține sarcini aerodinamice diferite. Sistemele de moduri de conducere sunt complet noi și dezvoltate special pentru această mașină: STO pentru condusul pe șosea, Trofeo pentru utilizarea pe circuit și Pioggia pentru condiții de drum alunecos. Volanul și pedala de accelerație oferă o senzație și mai directă.

Dezvoltate în colaborare cu Brembo, frânele CCM-R derivate din F1 sunt folosite pentru prima dată pe o mașină de serie! Frâna este formată din discuri realizate din mai multe foi de fibră de carbon cuplate între ele și are o rezistență chiar mai mare decât frânele carbon-ceramice, pentru o frânare mai consistentă chiar și la temperaturi ridicate.

Huracán Tecnica din 2022: Vă ia tot sufletul la condus

Cu un motor de 640 CP produși la 8000 rpm, Tecnica reunește trei suflete într-unul singur:

  • Stilul de viață, care provine din designul unic și numeroasele elemente distinctive. De exemplu capota motorului din carbon și sticlă, care asigură un echilibru perfect între eleganță și un aspect sportiv.
  • Plăcerea de a conduce, datorită tracțiunii spate și utilizării unor calibrări specifice.
  • Performanța, prin intermediul roților directoare spate (întorc cu maximum 3°) și aerodinamicii mai bune, datorită și noului design al barei de protecție frontale cu prize de aer optimizate și splitter-uri reproiectate, care măresc forța de apăsare cu 35% comparativ cu modelul EVO.

Huracán Sterrato din 2023: Dincolo de asfalt

Născut pentru a transfera factorul “fun to drive” pe terenuri neașteptate pentru o mașină super sport, Sterrato este un concept de mașină complet nou. În timp ce Urus a adus performanțele unei mașini super-sportive la un vehicul de teren, Sterrato face exact opusul, aducând o mașină super-sportivă pe terenuri care sunt de obicei apanajul SUV-urilor.

Sterrato vine cu o gardă la sol mai mare cu 44 mm, o suspensie reproiectată și întărită, dar și o caroserie inferioară modificată, pentru a rezista la sarcini care nu se întâlnesc de obicei pe drumurile asfaltate. Anvelopele Knobbly Dueller (run-flat) au fost create special pentru acest model în parteneriat cu Bridgestone și accentuează caracterul vehiculului pe toate tipurile de teren. Apărătoarele de noroi speciale înglobează anvelopele acolo unde se termină aripa.

Ecartamentele îi sunt cu 30 mm mai late. Splitterul frontal a fost reproiectat pentru a asigura un unghi de incidență mai bun, iar bara de protecție frontală, de asemenea reproiectată, încorporează prize de aer supradimensionate pentru a capta mai mult aer pentru frâne. Pentru protecția motorului împotriva nisipului, a prafului și a pietrișului, toate prizele joase au fost închise și o alta specială a fost adăugată pe acoperișul mașinii. Cele trei moduri de conducere (Strada, Sport și Rally) au fost reprogramate pentru a asigura un comportament mai bun în diferite condiții.

Sterrato este singurul Huracán construit în serie limitată, 1499 de unități fiind produse.

Modele nu mai puțin importante

De asemenea, Huracán a încântat clienții și fanii cu numeroase serii speciale, printre care: EVO GT Celebration din 2019, modelul 60th Anniversary din 2023 și noul STJ (acronim pentru Super Trofeo Jota), cel mai recent super-sportiv produs într-o serie limitată de 10 unități.

Cu performanțe, tehnologie și cifre de vânzări record, Huracán, atât în versiunile stradale, cât și în cele de competiție (Gran Turismo, Huracán GT3, Huracán GT3 EVO și Huracán GT3 EVO2), a fost și continuă să fie o parte importantă a Automobili Lamborghini. A fost cel mai versatil model din istoria constructorului de automobile din Sant’Agata Bolognese.


Motorul V10 aspirat natural este un simbol al istoriei Automobili Lamborghini și a contribuit la succesul familiei Huracán, care va fi înlocuită de o supermașină sport nou-nouță, echipată cu un nou sistem de propulsie hibrid până la sfârșitul anului.

V10-le pur va fi înlocuit de o unitate V8 PHEV. Succesorul se va numi Temerario, conform ultimelor informații neoficiale. Iată cum ar putea arăta în baza imaginilor spion cu mașina camuflată.

Cmentariile sunt închise