(doc) Peste 82% dintre mașinile din Moldova sunt mai vechi de 10 ani! Autorităţile concep un regulament în privinţa celor scoase din uz

Autorităţile vor să facă ordine în managementul deşeurilor din ţară, în particular în ceea ce priveşte autovehiculele, asta pentru că legislația actuală nu reglementează măsuri concrete pentru colectarea și tratarea tipurilor speciale de deșeuri, cum ar fi deșeurile voluminoase – vehiculele scoase din uz.

În caz, dacă legislația nu prevede măsuri clare privind gestionare, vehiculele scoase din uz pot reprezenta o amenințare pentru mediu și o sursă de cantități enorme de materiale nevalorificate.

Deoarece etapa scoaterii din uz al unui automobil încadrează multe alte deșeuri din sectoare industriale: cel al petrolului, oţelului, aluminiului, chimicale, fibre sintetice, sticlă şi electronica, acesta prezintă o sursă semnificativă de impact ecologic, care, respectiv, afectează şi sănătatea populaţiei.

FOTO: strelkamag.com

Conform datelor colectate de Agenția de Mediu în anul 2019, deșeurile care au fost generate de la vehicule scoase din uz, de la diverse mijloace de transport (inclusiv mașini de teren) și deșeuri de la dezmembrarea vehiculelor casate au constituit circa 4.664,3 tone. În anul 2020 deșeuri de la dezmembrarea vehiculelor casate au constituit deja circa 249.845,23 tone!

În conformitate cu datele prezentate de către agenții economici prin Sistemul Informațional Automatizat “Managementul Deșeurilor”, în anul 2019 au fost valorificate deșeurile generate de la vehicule scoase din uz circa 142.8 tone și în anul 2020 doar circa 575 tone.

Diferența enormă între cantitatea colectată de deșeuri care au fost generate de la vehicule scoase din uz în anul 2020 de circa 248.803,07 tone și cantitatea raportată de agenții economici privind valorificarea acestui tip de deșeu de circa 575 tone, confirmă faptul că în mare parte valorificarea este exercitată de către agenții economici neautorizați, care operează în condiții ilegale, neconforme, operându-se cu substanțe periculoase și acest fapt aduce prejudiu enorm economiei țării, mediului și sănătății oamenilor.

Colectarea deșeurilor se efectuează în cea mai mare parte neselectiv, astfel că deșeurile ajung pe depozite, amestecate, pierzându-se o mare parte a potențialului lor util; fiind amestecate și contaminate din punct de vedere chimic şi biologic, recuperarea deşeurilor reciclabile este dificilă. Gestionarea incorectă a deșeurilor este mai acută în Moldova, acestea generând circa 12.5% din emisiile de gaze cu efect de seră (GES), în comparație cu media globală, de circa 3% din emisiile mondiale.

În prezent circa 75% din masa automobilului este reciclabilă (5.4% materiale neferoase: 3% Al, 0.4% Cu, Zn, 2% echipamente electrice; 70.1% materiale feroase: 13% fonta, 13% piese forjate, 39% tabla, 5.1% echipamente mecanice). Rămân nerecuperate (reziduuri): 24.5% materiale: 8.5% plastice, 3.5% sticlă, 1% textile, 0.5% hârtie, 2.8% altele, 3% echipament electric, 4% cauciuc, 1% ulei și unsori. Se preconizează că circa 85% din masa automobilelor (cele care ies din funcțiune la data menționată) să fie reciclabilă, iar pentru cele noi proiectate procentul să fie 90%. Pe un termen mai lung se preconizează ca un procent de 95% din masa automobilului să fie reciclabilă.

Ştiaţi că, în fiecare an, vehiculele scoase din uz generează în statele UE între 8 și 9 milioane tone de deșeuri care trebuie gestionate corespunzător?

FOTO: erdekesvilag.hu

În context, iată şi alte câteva date legate de maşinile din ţară: Din sursele de poluare a aerului monitorizate, cea mai mare pondere o reprezintă emisiile provenite de la transportul auto – peste 90% din totalul emisiilor de poluanți!

Numărul de vehicule continuă să crească în fiecare an cu circa 30.000 de unități de transport, dintre care doar 12% sunt noi, comercializate de importatorii oficiali. Restul autovehiculelor sunt importate la mâna a doua sau procurate direct de la dealerii autorizați din alte țări. În ianuarie-martie 2021 cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete s-a majorat cu 31.7%, comparativ cu aceeași perioadă din 2020.

O altă cifră relevantă este și numărul de autovehicule noi care au fost vândute în Republica Moldova și care în 2019 a constituit 6.843 de unităţi (maşini noi, produse în anii 2018-2019) din numărul total de 36.393 de vehicule, care au fost aduse şi înregistrate (autoturisme uşoare dedicate inclusiv transportului de pasageri, care au o greutate de sub 3.5 tone) vs 30.954 cât au fost în 2018.

Ca rezultat se înregistrează o tendință descedentă în utilizarea vehiculelor ce depășesc vârsta de 10 ani. Conform datelor colectate de Agenția de Mediu în perioada 2004-2018, numărul de autovehicule a crescut de la 396.305 unități la 872.172 ceea ce înseamnă o creștere de 2.2 ori în raport cu anul 2004.

Distribuția autovehiculelor pe categoriile de vârstă este următoarea pentru anul 2018: 2.2% din totalul autovehiculelor au o vechime de până la 2 ani, 3.1% au o vechime între 2 și 5 ani, 12% au vârsta maximă de 10 ani, iar 82.7% sunt autovehicule care au o vechime de peste 10 ani.

Trendul de creștere al vârstei de exploatare a autovehiculelor este asemănător pentru toate categoriile de transport. Pentru autoturisme, începând cu anul 2014, se observă o creștere continuă a ponderii de autovehicule cu vârsta mai mare de 10 ani. Astfel, dacă în 2014, din totalul de autoturisme – 68.5% aveau o vechime de peste 10 ani, atunci în anul 2018, cota lor a crescut până la 79.7%. Această evoluție a putut fi influențată de către posibilitatea de import a autovehiculelor vechi, dar și în urma învechirii autoturismelor aflate în utilitate.

Vehiculele second-hand aduse din străinătate, în mod evident, se uzează într-un timp mult mai scurt în comparație cu vehiculele noi. De aici rezultă un aflux mare de deșeuri în Republica Moldova de acest tip! Numărul unităților de transport mai vechi de 10 ani va crește în perioada următoare, din cauza modificărilor aduse Codului Fiscal, de la 1 ianuarie 2021, care prevăd eliminarea interdicției de import a vehiculelor cu o durată lungă de viață. Potrivit specialiștilor, 75% din numărul total de mașini din Moldova sunt mai vechi de 7 ani.

Află mai multe din documentele ataşate:

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Cmentariile sunt închise