(video) Teste Euro NCAP cu 12 maşini! Cât de sigure sunt noile Tesla Model X, Porsche Taycan sau Skoda Octavia printre altele

Organizaţia Euro NCAP se pregăteşte de finalul sezonului de teste şi publică rezultatele ultimei sesiuni din acest an, a opta la număr, care a inclus tocmai 12 automobile noi sau actualizate!

Lista cuprinde modele ca: Tesla Model X, Porsche Taycan, Audi Q7 facelift, Renault Captur, Subaru Forester, Skoda Octavia, Ford Mondeo facelift şi Ford Kuga, care s-au ales cu un rezultat de cinci stele din cinci posibile. Peugeot 2008 a fost testat un pachet standard de sisteme de siguranţă, dar şi cu unul opţional, respectiv primind patru şi cinci stele.

Modelele-soră VW Sharan şi SEAT Alhambra au primit un update la capitolul siguranţă şi acesta le-a fost verificat de Euro NCAP, obţinând o notă solidă de patru stele, în timp ce Jeep Renegade facelift s-a ales doar cu trei stele din cinci.

Euro NCAP menţionează că, cel mai performant jucător al acestei runde este, fără îndoială, Tesla Model X, care a înregistrat 94% la capitolul Safety Assist, la fel ca şi Tesla Model 3 care a fost testată mai devreme. Acest lucru face ca cele două electromobile să fie cele mai performante din acest punct de vedere, conform celor mai recente protocoale ale Euro NCAP. Recent actualizat, Model X a obținut, de asemenea, un impresionant scor de 98% pentru protecția ocupanților adulți, ceea ce îl face un concurent puternic în topul Best in Class.

Un alt reprezentant al acestei runde este Taycan, prima mașină electrică a mărcii Porsche, care va concura în primul rând cu Tesla Model S în segmentul sedanurilor fără motoare cu combustie. În timp ce Taycan are menirea principală de a oferi performanță chiar şi cu un sistem de propulsie eco, și vizează în primul rând extremele pieței consumatorilor, este liniștitor faptul că mașina a obținut cele cinci stele în testele de impact.

Noile Skoda Octavia, Renault Captur, Ford Kuga și Audi Q7 facelift s-au comportat bine în diferite categorii de dimensiuni. Peugeot 2008 împarte aceeași platformă cu alte modele ale grupului PSA, cum ar fi cea de-a doua generație DS 3 Crossback și Opel Corsa ale căror rezultate au fost publicate mai devreme în acest an. La fel ca DS 3, Peugeot 2008 oferă un pachet opțional “Safety Plus” pentru toate variantele, care adaugă un senzor radar alături de camera standard și oferă capacității îmbunătățite ale sistemului de frânare automată (AEB). Noul Forester de la Subaru, de asemenea, a avut performanțe bune, demonstrându-și certificatele de mașină de familie, marcând deosebit de bine la capitolul protecţia ocupanţilor minori. Forester completează o linie de rezultate de cinci stele pentru producătorul japonez.

Volkswagen Sharan și SEAT Alhambra există pe piaţă de ani buni. Cu toate acestea, grupul VW a făcut o treabă excelentă pentru a le menține la zi în ceea ce privește siguranța, cu adăugarea unui sistem autonom de frânare de urgenţă și a unor limitatoare de încărcare pentru centurile de siguranță din spate. Rezultatul este un rating încă de patru stele, dar mașinile sunt printre puținele care oferă compatibilitate i-Size pe toate scaunele din spate și sisteme de reţinere integrate pentru copii ca opțiune în al doilea rând. Acest lucru le face încă nişte transportatoare ideale pentru familii în creștere.

Venerabilul Mondeo a fost, de asemenea, actualizat cu AEB, centuri de siguranţă spate cu pretensionare și limitatoare de încărcare, oferind acum un nivel de siguranţă rival cu cel a mai multor vehicule mai noi. În schimb, Jeep Renegade facelift încă oferă în 2019 AEB doar ca opțiune și devine singura mașină din acest an care a obținut un rating mai mic de patru stele.

“Felicitări Tesla și pentru ceilalți producători ale căror maşini au obţinut cinci stele pentru că nu numai că aduc cele mai bune performanțe din segment în teste, dar și fac ca sistemele de siguranță să fie accesibile și standard pe piața europeană. De asemenea, este bine să vedem producători ca Ford și Volkswagen că standardizează sistemele AEB și păstrarea siguranței la zi, chiar și pentru mașinile mai vechi, în beneficiul clienților lor. Păcat că nu toată lumea urmează acest exemplu și, prin prioritizarea privirilor asupra substanței, Jeep a ajuns la coada listei din acest an. Vestea bună este că consumatorii au mai multe opțiuni decât oricând de a găsi o alternativă mai sigură”, a spus la final secretarul general al Euro NCAP, Michiel van Ratingen.

Rezultatele testelor:

Click pe imagine pentru un raport detaliat!
Click pe imagine pentru un raport detaliat!
Click pe imagine pentru un raport detaliat!
Click pe imagine pentru un raport detaliat!
Click pe imagine pentru un raport detaliat!
Click pe imagine pentru un raport detaliat!
Click pe imagine pentru un raport detaliat!
Click pe imagine pentru un raport detaliat!
Click pe imagine pentru un raport detaliat!
  • VW Sharan şi SEAT Alhambra
Click pe imagine pentru un raport detaliat!
Click pe imagine pentru un raport detaliat!

Vezi precedenta sesiune de teste:

19https://autoblog.md/video-euro-ncap-cat-de-sigure-sunt-noile-mazda-cx-30-mercedes-benz-glb-ford-explorer-hybrid-si-opel-corsa/

Cmentariile sunt închise